Extras din proiect
Cap 1. PRODUSUL: Iaurt cu frişcă
1.1 MOTIVAŢIA
Firma noastră este o companie producătoare de lactate care îşi propune să ofere fiecărei familii din România produse lactate de calitate pentru o viaţă mai bună şi să aducă, în fiecare zi, cât mai multor oameni, sănatate, prin alimente gustoase şi echilibrate nutriţional.
Produsele noastre sunt fabricate după reţete locale şi sunt adaptate stilului de viaţă al consumatorilor din România. Acestea sunt produse într-o fabrică construită în conformitate cu exigentele standarde impuse de către Uniunea Europeană.
Una dintre principalele idei directoare ale noastre este aceea că alimentele joacă un rol important în promovarea sănătăţii şi a stării de bine a fiecărei persoane. De aceea, suntem convinşi că trebuie permanent să imbunătăţim calitatea nutriţională a produselor noastre, să investim în cercetare şi noi programe de dezvoltare şi informare ce au drept scop principal, promovarea activităţii fizice şi a unei diete variate, sănătoase şi echilibrate
Istoric şi consum
Iaurtul este originar din Bulgaria
La începutul secolului trecut, Metsnikoff, un colaborator al lui Pasteur, a descoperit cei doi fermenţi lactici utilizaţi pentru fabricarea iaurtului: Streptococcus thermophilus si Thermobacterium bulgaricus. Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întimplare.
Cum se prepară iaurtul
Iaurtul se prepară din lapte de vacă, capră sau oaie, în care sunt încorporaţi cei doi fermenţi amintiţi mai sus, care vor transforma, fiecare separat, o parte din lactoză în acid lactic. Acţiunea celor două bacterii este optimă la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Atunci când iaurtul este suficient de fermentat, este suficient să fie transportat la rece (4 grade C), pentru ca acţiunea bacteriilor să fie oprită.
Dupa aceea, iaurtul poate fi conservat timp de o lună de la fabricarea lui. La începutul fermentării va acţiona mai mult streptococcus, care îi lasă apoi loc celuilalt ferment, lactobacillus, ceva mai rezistent la mediul acid.
În general iaurtul existent in comerţ conţine mai mult lactobaciluss, bacterie ce da iaurtului un gust ceva mai acrişor.
Compoziţia iaurtului
Beneficiile iaurtului, adică efectele fermenţilor lactici în organism, au rămas mult timp foarte generale, deoarece a fost dificil de studiat bacteriile ce se formează prin fermentare. Dar, de câţiva ani, cercetările de laborator au arătat calitatea majoră a iaurtului: bacteriile rămase vii în iaurt transformă lactoza în acid lactic, iaurtul conţinând, spre deosebire de lapte, în acelaşi timp lactoză şi lactază, ceea ce permite digerarea fără probleme a acestui aliment. Aceste procese favorizează absorbţia şi asimilarea calciului.
Caracterul uşor acid al iaurtului conferă o agreabilă senzaţie de prospeţime, reducând în acelaşi timp fabricarea acidului clorhidric în stomac. Bogat în proteine digerabile, sărac în calorii şi în colesterol, iaurtul conţine o mare cantitate de minerale şi vitamine, ceea ce îl face recomandat pentru dieta sănatoasă începând cu dezvoltarea copiilor pâna la perioadele de sarcină ale viitoarelor mame şi ajungând la persoanele de vârsta a treia.
Efectele benefice ale iaurtului
Graţie compuşilor lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus pe care îi conţine, iaurtul ameliorează sau reface flora intestinală inhibând acţiunea germenilor patogeni. Lactobacillus bulgaricus produce, printre altele, acidofilina, o substanţă cu proprietăţi antibiotice. Un studiu efectuat pe şoareci infectaţi cu salmonella a demonstrat că cei hraniţi cu iaurt au o şansă de supravieţuire mai mare decât a celor hraniţi cu lapte sau apa.
Fermenţii din iaurt pot avea şi proprietăţi anticancerigene, eliminând nitriţii din celule, fapt ce reduce incidenţa cancerului. În plus, după unii specialişti, iaurtul previne stresul, un bun echilibru între serenitate şi anxietate provenind din capacitatea sangvină a substanţei trytophane pe care o eliberează fermenţii lactici.
1.2 Descrierea produselor
În urma efectuãrii unui studiu de piaţã amãnunţit bazat în special pe opiniile
consumatorului şi curiozitatea acestuia de a încerca un produs nou,compania noastrã a decis lansarea unui nou sortiment de iaurt, aceasta având 3 arome diferite faţã de cele existente în comerţ.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1000 de personae, având urmãtoarele rezultate :
-30% dispuşi sã încerce iaurtul cu frişcă;
-25% pentru iaurtul cu stafide si scorţişoară;
-25% pentru iaurtul cu vanilie;
-20% dispuşi sa încerce toatã gama de produse.
Iaurtul cu frişcă va avea un gust uşor dulceag şi adăugândui frişcă va avea o savoare inconfundabilă şi mai mult ca sigur va fi pe gustul persoanelor de toate vârstele. Acesta va putea fi consumat atât la micul-dejun, dar şi pe parcursul zilei ca şi gustare şi dupa masă ca şi desert.
Celelalte două sortimente, cu stafide şi scorţişoară şi cu vanilie ar putea fi un delicios şi sănătos desert atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi adolescenţi.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiect Achizitii - Iaurt.doc