Promovarea patrimoniului prin turism cultural - muzeul național Peleș

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
TRASATURILE DEFINITORII ALE TURISMULUI CULTURAL 3
MUZEUL NATIONAL PELES 5
ANALIZA SWOT NECESARA PENTRU O PROMOVARE CULTURALA A MUZEULUI 5
PROMOVAREA MUZEULUI NATIONAL PELES 8
Situatia numarului de vizitatori pe categorii de varsta inregistrati in anul 2019 9
CONCLUZII 10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Elementele prin care o tara isi poate prezenta patrimoniul turistic cultural sunt dintre cele mai diverse si cuprind ospitalitatea, arhitectura specifica, gastronomia locala, produse de artizanat tipice, spectacole traditionale si toate acele caracteristici care descriu viata acelei natiuni.
In aceasta era a uniformitatii si a standardizarii se observa o mare preocupare de a oferi produse globale, astfel produsele sau chiar si serviciile oferite de o tara sunt usor de confundat cu cele oferite de alte tari. In acest context se verifica necesitatea de a incuraja diversitatea culturala si de a mentine si promova identitatea locala, atat ca resursa turistica, cat si ca mostenire culturala primita cu obligatia de a o ocroti si lasa generatiilor viitoare. 
Un turism de succes si eficient nu depinde doar de dotarile de care dispune o locatie, de o infrastructura la nivel inalt sau de spatii de cazare adecvate, ci de abilitatea prestatorului de servicii turistice de a crea un produs turistic cu un specific local, care sa reflecte traditiile autohtone si sa proiecteze in experienta turistului o imagine cat mai favorabila asupra locurilor vizitate.
Intr-un sens mai restrans, factorii culturali joaca un rol determinant in activitatile menite sa promoveze transmiterea sau disiparea de cunoastere sau de idei, iar elementele enumerate mai jos sunt doar cateva dintre entitatile, evenimentele, activitatile care pot genera o circulatie turistica semnificativa: biblioteci, muzee, expozitii; evenimente muzicale, teatrale sau cinematografice; excursii educationale, cursuri de scurta durata; scoli si universitati pentru studii de lunga durata si cercetare; expeditii stiintifice si arheologice; coproductii cinematografice; conferinte, congrese, intalniri, seminarii (Charles, Goelder si Brent, 2006). 
TRASATURILE DEFINITORII ALE TURISMULUI CULTURAL
Definirea exacta a aspectelor ce constituie turismul cultural este obiectul mai multor dispute. Una din cele mai elegante dintre definitiile umanistice este exprimata de Adams intr-un mod foarte simplu, dar sugestiv in acelasi timp si anume ,,calatorie cu scopul imbogatirii cunostintelor personale". 
Mai mult decat atat, expertii in domeniu, in Enciclopedia Turismului considera ca fiind elemente esentiale ale turismului dezvoltarea, prezentarea si interpretarea resurselor culturale. 
Turismul cultural se bazeaza pe satisfacerea cererii turistilor dornici de a cunoaste alte popoare in mediul lor autentic, de a vedea manifestatiile fizice ale vietii acestora exprimata prin arta si artizanat, muzica, literatura, dans, mancare si bautura, joaca, mestesuguri, limbaj si ritual (Jafari, 2003). 
Pe langa faptul ca reprezinta o oportunitate de largire a perspectivelor, a experientelor interumane si a reusitei in numeroase domenii cum ar fi cel educational, de cercetare sau in activitatile artistice, in acelasi timp turismul a devenit cea mai dinamica activitate economica din sectorul tertiar. 
Motivatiile care conduc o persoana sa planuiasca si sa intreprinda o calatorie, o vacanta reprezinta o functie complexa cu variabile plecand de la caracteristici naturale ale destinatiei la infrastructura si facilitati, de la valoarea istorica si culturala pana la consideratii financiare. 
in Figura nr. 1 se prezinta printr-o schema sintetica factorii motivationali care stau la baza deciziei unui turist, detaliind caracteristicile culturale si sociale in subcategorii, sugerand diversitatea particularitatii unei destinatii.
Figura nr. 1: Factori motivationali in alegerea unei destinatii turistice Sursa: Figura elaborata de catre autor bazat pe Charles R., Goelder, J.R., Brent R., TOURISM, Principles, Practices, Philosophies, John Whiley& Sons, INC, 2006, p. 265
Turismul cultural este in stransa legatura cu trecutul istoric al locatiilor alese drept destinatii turistice. Aspecte ale trecutului reprezinta elemente utilizate in mod intensiv in construirea produselor turistice destinate unui numar din ce in ce mai mare si mai variat de piete tinta. Produsul turistic, in acest caz, poate fi reprezentat de artefacte conservate, colectate si interpretate, situri istorice, edificii, districte sau chiar intregi orase, inclusiv locurile comemorative. Trecutul reprezinta un izvor abundent de posibilitati de extragere a elementelor destinate consumului turistic, iar rezultatul acestui amalgam de resurse este numit de unii specialisti patrimoniu istoric, mostenire culturala, cu origini in folclor, mitologie, in fructul imaginatiei artistice si literare ale umanitatii.
Categoria de turisti atrasi de astfel de activitati pot fi motivati de cautarea unei identitati faptice, sau chiar de urmarirea unei fantezii. Acestia constituie o nisa de clienti extrem de importanta, au un impact deosebit asupra activitatii turistice, a actorilor prestatori de servicii turistice si pentru intreaga comunitate de stakeholderi implicati in procesul de dezvoltare a unei zone cu potential turistic (OECD, 2010). Astfel, turismul de nisa reprezinta o oportunitate speciala pentru entitatile care sunt interesate in dezvoltarea unei afaceri in domeniul turismului, deoarece motivatiile primordiale ale acestor turisti rezida in hobby-uri, preferinte personale, activitati in care turistul isi gaseste satisfactia si pentru care este dispus sa aloce timpul si resursele financiare necesare. Viitorul turismului european se bazeaza pe calitatea sentimentelor si a experientelor traite de turist. Europa ramane destinatia preferata a turistilor de pe intregul glob, calatori care raman de fiecare data impresionati de incredibila frumusete a arhitecturii, a artei, a traditiilor si a elementelor specifice diferitelor culturi (Stanciulescu si Lee, 2011).


Fisiere în arhivă (1):

  • Promovarea patrimoniului prin turism cultural - muzeul national Peles.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  http://www.utgjiu.ro/ecostudent/ecostudent/pdf/2015-05/1_Tomescu%20Ionela-Evelyna.pdf
-  http://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2017/05/STRATEGIA_SECTORIALA.pdf
-  https://www.amfiteatrueconomic.ro/temp/Articol_1347.pdf
-  artsandculture.google.com/exhibit/o-perla-de-arhitectura-romaneasca-peles-castle-peles-national-museum/XgKSueL02nviKw?hl=ro
-  https://patrimoniu100.ro/abc-ul-patrimoniului/patrimoniu-cultural/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!