Raport de tara - Serbia

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 1
CAPITOLUL I. SISTEMUL ECONOMIC GENERAL IN SERBIA .3
CAPITOLUL II. STANDARDUL GENERAL DE VIATA AL SARBILOR .11
CAPITOLUL III. ANALIZA SERBIEI ..14
CONCLUZII SI RECOMANDARI 25
BIBLIOGRAFIE ..27
ANEXE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Pornind de la definitia generala a marketingului international, constientizam necesitatea, rolul si aportul pe care le cuprinde o analiza complexa a unei tari straine in activitatea afiliata acestei discipline. In cautarea de noi oportunitati de extindere internationala a unei afaceri, raportul de tara a unei sau mai multor pieti straine poate juca un rol crucial in luarea de decizii si determinarea succesului ulteriorului plan de extindere.
Prezentul raport de tara reprezinta o analiza detaliata a Serbiei, care furnizaeaza informatii ce pot servi pentru luarea deciziilor de marketing privind piata tarii respective.
Prezentarea pe scurt a Serbiei
Serbia sau oficial Republica Serbia este o tara situata la intersectia zonei centrale si de sud-est a Europei, ocupand partea sudica a Campiei Panonice si centrala a Balcanilor -  cea mai importanta ruta care leaga Europa si Asia. Statul suveran sarb se invecineaza cu Ungaria la nord, cu Romania la nord-est, cu Bulgaria la sud-est, cu Macedonia la sud, cu Croatia, cu Bosnia si Hertegovina si cu Muntenegru in sud-vestul tarii. Actualmente, Serbia se gaseste in situatie de disputa pentru granita cu Albania pe teritoriul autoproclamatei republici Kosovo. Capitala sa, Belgradul, se situeaza printre cele mai vechi si mai mari orase din sud-estul Europei. 
Suprafata totala a Serbiei este de 88361 km2 (inclusiv Kosovo) si este a treia tara ca marime din Peninsula Balcanica, dupa Grecia si Bulgaria. Clima pe teritoriul sarb variaza intre un climat continental din nord, cu ierni reci si veri calde umede, cu modele de precipitatii bine distribuite si un climat mai adriatic in sud cu veri calde si toamne uscate si ierni relativ reci. Pe parcursul unui an, temperatura variaza de obicei intre -3 ? C si 28 ? C si este rar sub -10 ? C sau peste 34 ? C.
Serbia numara o populatie totala de aproximativ 7 milioane (sau aproximativ 9 milioane cu provinciile Kosovo si Metohija), iar densitatea populatiei este moderata la aproximativ 82 de locuitori pe kilometru patrat (Tabel A1). Limba oficiala este limba sarba, dar engleza este larg vorbita si folosita in mod regulat in mediul de afaceri. Capitala statului, Belgrad, are o populatie de aproximativ 1,64 milioane si este situata in partea de nord a tarii. Alte orase mai mari sunt Novi Sad, Nis, Kragujevac si Subotica. 
Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor a fost format in 1918. Numele sau a fost schimbat in Iugoslavia in 1929. Iugoslavia (adica Republica Federala Socialista Iugoslavia) s-a alaturat Natiunilor Unite (ONU) ca membru initial in 1945. Pana in 1992, ea a fost efectiv dizolvata in cinci state independente (Bosnia si Hertegovina, Croatia, Slovenia, Macedonia si Republica Federala Iugoslavia), care au fost ulterior admise la Natiunile Unite. Republica Federala Iugoslavia, a carei denumire ulterior s-a transformat in Uniunea de Stat a Serbiei si Muntenegrului, a fost admisa la Organizatia Natiunilor Unite la 1 noiembrie 2000. Uniunea statala a incetat efectiv dupa declaratia oficiala de independenta a Muntenegrului din 3 iunie 2006, dupa care, peste doua zile, isi declara independenta si Republica Serbia. In 2008, parlamentul provinciei Kosovo a declarat in mod unilateral independenta, cu raspunsuri mixte din partea comunitatii internationale.
Belgradul a inregistrat progrese in ceea ce priveste liberalizarea comertului si restructurarea si privatizarea intreprinderilor, inclusiv in domeniul telecomunicatiilor si al firmelor mici si mijlocii. La fel, a facut unele progrese in vederea aderarii la Uniunea Europeana (UE), semnand un acord de stabilizare si asociere cu Bruxelles in mai 2008 si punand integral in aplicare Acordul comercial interimar cu Uniunea Europeana in februarie 2010. Uniunea Europeana a acordat Serbiei statutul de candidat la aderare in martie 2012. Serbia urmareste, de asemenea, aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), iar procesul de aderare la OMC este planificat sa continue si in 2019.
Statul sarb isi doreste sa-si indeplineasca obligatiile fata de UE si, totodata, sa ramana in conditii bune cu actorii strategici non-UE, precum China, Emiratele Arabe Unite si, in special, cu Rusia, cu care pastreaza o relatie cordiala in domenii precum energia.
Serbia a semnat, de asemenea, cateva acorduri comerciale, cum ar fi Acordul European de Comert Liber (AELS) si Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA), precum si a incheiat acorduri comerciale cu UE, Turcia, Belarus si Rusia. Dupa toate turbulentele din anii 1990, Serbia este acum ferm pe drumul aderarii la UE devenind o destinatie atractiva pentru investitorii straini.
Actualul programul guvernamental de reforma economica se axeaza pe asigurarea stabilitatii economice si financiare, oprirea acumularii de datorii si crearea unui mediu pentru redresarea si cresterea economica pentru a incuraja ocuparea fortei de munca si pentru a creste nivelul de trai al populatiei sarbe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Raport de tara - Serbia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Sasu, C., Marketing international, Editia a III-a, Editura Polirom, Iasi, 2005
2. Central Intelligence Agency https://www.cia.gov/
3. Numbeo OpenSource https://www.numbeo.com/
4. UHY International, Doing Business in Serbia 2018 http://www.uhy.com/
5. Raportul Bancii Mondiale Doing Business 2019 http://www.doingbusiness.org/
6. PwC, Serbia Report http://taxsummaries.pwc.com/ID/Serbia-Corporate-Significant-developments
7. European Commission, Serbia 2018 Report https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/
8. BTI 2018 Country Report -  Serbia https://www.bti-project.org/
9. World Bank Data Source https://data.worldbank.org/
10. Oficiul Statistic al Republicii Serbia http://www.stat.gov.rs/
11. Banca Nationala a Serbiei http://www.nbs.rs/
12. Ministerul Finantelor a Serbiei http://www.mfin.gov.rs/
13. Agentia de Dezvoltare a Serbiei http://ras.gov.rs/en/invest-in-serbia/why-serbia
14. Wkipedia, Economy of Serbia https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Serbia
15. Grant Thornton Serbia, Doing Business in Serbia 2013 https://www.gt.co.rs/


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!