Rolul Bancilor Comerciale in Operatiunile de Credit

Extras din proiect Cum descarc?

Sunt persoane juridice organizate ca societati comerciale pe actiuni (legea referitoare la modul de infiintare si organizare - legea nr 33/1991 privind activitatea bancara).
Bancile comerciale sunt acele entitati, organizatii din sistemul bancar care realizeaza activitatea operativa, comerciala (tin conturile agentilor economici) si emit/creeaza moneda scripturala sau de cont.
Operatiunile prestate de bancile comerciale se impart in doua categorii:
- operatiuni de atragere a resurselor - operatiuni pasive;
- operatiuni de utilizare a resurselor - operatiuni active.
Banca comerciala poate fi privita ca un intermediar al banilor in domeniul financiar; vinde si cumpara bani (cumpara prin atragerea depozitelor clientilor si vinde prin acordarea de credite). 
Bancile sunt importante intr-o economie deoarece:
a) creeaza moneda: bancile creeaza doua categorii de moneda:
- moneda efectiva - numerar: in cadrul careia se incadreaza bancnota si moneda metalica
- moneda de cont - scripturala
b) sunt intermediari in relatia economii - investitii
c) mijloceste platile
Din punct de vedere administrativ-teritorial bancile sunt compuse din:
- centrala bancii; 
- sucursale;
- filiale (subordonate sucursalelor);
- agentii (subordonate filialelor).
Principalele operatiuni active ale bancilor sunt:
- disponibilul aflat in casierie;
- conturile curente si depozitele plasate la alte banci comerciale;
- conturile curente deschise la banca centrala;
- titlurile de trezorerie si alte titluri detinute de banca;
- creditele de diverse categorii;
- creantele din leasing;
- titlurile de participatie;
- imobilizarile corporale;
- fondul de comert;
- imobilizarile necorporale;
- alte categorii de active.
Clasificarea bancilor comerciale din punct de vedere al dimensiunii operatiunilor:
- banci detailiste - dezvolta operatiuni de valori relativ mici, se adreseaza publicului larg, deservind deopotriva persoane particulare si firme mici si mijlocii, au o larga retea de sucursale si filiale la nivel national, dezvolta in principal operatiuni bancare traditionale;
- banci angrosiste - au structuri teritoriale restranse, de exemplu cate o sucursala in diferite centre financiare nationale sau internationale, dezvolta operatiuni de valori mari, clientela este formata din mari companii sau alte institutii financiare importante, gama operatiunilor este foarte diversificata atat in domeniul operatiunilor bancare traditionale si al activitatii bancare de investitii financiare, cat si pe zone geografice de cuprindere - national si international. In dezvoltarea operatiunilor pe teritoriul national folosesc de multe ori retele de sucursale ale bancilor detailiste. Informatizarea activitatii bancare a diminuat aceste practici, conducand la structuri de organizare a bancilor denumite ,,banci fara pereti". 
Bancile comerciale sunt foarte diversificate, ele putand fi diferentiate si dupa tipul operatiunilor sau sfera teritoriala de cuprindere. De aceea, denumirea de banca comerciala este asociata unui termen care ii defineste specificul, astfel: 
- banci universale - sunt denumite acele banci care efectueaza toate operatiunile bancare si care nu isi limiteaza activitatea la anumite sectoare;
- banci specializate - este denumirea generica pentru a desemna bancile comerciale sau institutiile de credit care, de regula, alaturi de operatiuni bancare de baza, dezvolta preponderent operatiuni bancare de un anumit tip sau intr-un anumit domeniu.
Din punct de vedere al specificului operatiunilor pe care le efectueaza si/sau al domeniului sau sectorului de activitate pe care il deservesc, denumirile si gruparile difera de la o tara la alta, fiind foarte diverse: 
- banci de afaceri - realizeaza cea mai mare parte a activitatii pe plan intern, atragand depozite si acordand credite pe diferite termene agentilor economici autohtoni, sustinandu-i financiar in activitatea lor; 
- banci de depozit - sunt, in esenta, asemanatoare bancilor de afaceri, dar terminologia este utilizata in unele tari in care se face distinctie prin autorizarile date de banca centrala intre banci care au dreptul sa atraga fonduri sub forma de depozite si institutii financiar-bancare care nu au acest drept. In Franta, bancile comerciale se numesc banci de depozit. In SUA si Germania aceste banci se ocupa si de emisiunea si plasarea hartiilor de valoare, acordarea de credite pe gaj de hartii de valoare societatilor financiare etc. Dupa anii `60, bancile de depozit au inceput sa acorde o atentie deosebita creditarii activitatii de comert exterior si operatiunilor valutare, infiintand in acest scop, sucursale si agentii in strainatate;


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bancilor Comerciale in Operatiunile de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!