Studiu de caz privind aprovizionarea cu produse de panificație și lactate a localității Bârlad, județul Vaslui

Extras din proiect Cum descarc?

1. Necesitatea elaborarii proiectului.
Prin elaborarea acestui proiect ,,Studiu de caz privind aprovizionarea cu principalele produse agroalimentare si lactate a localitatii Barlad, judetul Vaslui" apare in general ca o necesitate pentru cunoasterea: pietei si satisfacerii nevoilor de consum.
Nevoile de consum se pot satisface atat prin autoconsum cat si prin intermediul pietei agroalimentare, dar in special apare ca o etapa de pregatire profesionala avand un puternic caracter formativ pentru cei care-l intocmesc, dar si pentru cei care-l studiaza in pregatirea lor profesionala.
Din punct de vedere socio-economic are menirea sa prezinte nivelul la care se afla localitatea Barlad, judetul Vaslui socio-economic a localitatilor romanesti, dar si abaterile de la normele optime privind protectia consumatorilor. Acest studiu pune in prim plan cunoasterea problemelor reale ce se afla pe piata produselor agroalimentare avand o importanta pentru formarea profesionala a noilor specialisti in domeniul agrar si ingineriei economice din agricultura. Concluzia rezida din simplul fapt ca, problemele ce apar pe aceasta piata sunt direct legate de productia agricola si de nivelul cultural al zonei. Acest proiect aduce in prim plan si eforturile pe care trebuie sa le faca comerciantii si producatorii agricoli pentru a satisface cerintele consumatorilor, cerinte care in ultima perioada sunt tot mai diversificate si cunosc o evolutie tot mai agresiva.
2. Scurta prezentare a localitatii Barlad, judetul Vaslui
Barlad este un municipiu in judetul Vaslui, Moldova, Romania. Barlad este localizat in estul tarii, in regiunea Moldova. La recensamantul din 2011 avea o populatie de 69183 de locuitori, fiind cel mai mare oras al judetului. In anii 1950, Barladul devine resedinta regiunii Barlad, una din cele 15 regiuni care formau Republica Populara Romana. La acea data doar Suceava, Iasi, Bacau si Galati beneficiau in Moldova, alaturi de Barlad, de statutul de oras regional. Ulterior, Barladul pierde statutul de resedinta de regiune, devenind centrul unui regiunea Iasi. Reimpartirea administrativa a tarii din anii 1968 in judete situeaza orasul in judetul Vaslui.
Municipiul Barlad se situeaza, din punct de vedere geografic, aproape de intersectia paralelei de 46s latitudine nordica cu meridianul de 27s longitudine estica. In cadrul tarii ocupa o pozitie estica. In unitatea fizico-geografica a Podisului Moldovei, se situeaza in zona de contact dintre dealurile Falciului la est si colinele Tutovei la vest. Este asezat pe valea consecventa a raului Barlad (de unde a imprumutat si denumirea). In zona sunt mai multe vai in confluenta: dinspre est valea Popeni, a Trestianei si a Jaravatului; dinspre nord vaile Horoiata si Simila; din nord-vestraul Tutova si altele. De-a lungul vailor, din totdeauna, s-au organizat drumuri, permitand orasului bune legaturi cu asezarile din preajma si de la distante apreciabile: din valea Prutului, a Dunarii de Jos, a raul Siretului. Analizand geneza localitatii, geograful Vintila Mihailescu apreciaza Barladul ca targ de vale tipic. Altitudinea maxima din aria urbana este de 172 m, iar cea minima de 89 m.
Temperaturile aerului, urmarite sistematic din 1896 la statiile din localitate, ne indica urmatoarele valori medii: temperatura anuala este de 9,8 ?C. Cea maxima, din iulie, este de 21,4 ?C, iar cea mai scazuta, din luna ianuarie, este de -3,6 ?C. Ca valori extreme, inregistrate la statia locala, au fost: cea mai ridicata valoare, de 39,7 ?C, s-a retinut la 30 iulie 1936; minima absoluta de -30,5 ?C, a fost la 25 ianuarie 1942. 
Municipiul Barlad ocupa o parte a albiei majore a raului cu acelasi nume, pe o suprafata de 1456 de hectare, din care 1028 ha este teren intravilan. Valorile altitudinale cele mai ridicate ale dealurilor din aproprierea orasului se inregistreaza in Dealul Crangului, 311 m (la vest) si Dealul Mare, 264 m (la est). Multa vreme regiunea a fost socotita ca lipsita de resurse capabile sa dezvolte si sa intretina o viata economica relevanta, insa cercetarile geologice efectuate in zona au pus in evidenta asemenea resurse: hidrocarburi (predominant gazifere) ce se gasesc indealurile Tutovei, in preajma localitatii Glavanesti, pietrisuri (ca material de constructii) de Balabanesti (Candesti) ce se gasesc in platoul Covurluiului, argile si lehmuri leossoide (pentru fabricarea caramizilor de constructii), straturi acvifere (cu un grad ridicat de mineralizare, ce le-ar putea face utile in tratamente terapeutice), ape de adancime (excelente surse potabile).
3. Considerente teoretice privind nevoile de consum ale populatiei localitatii Barlad pentru produsele lactate si produsele de panificatie
Studiul aprovizionarii cu produse alimentare reprezinta o activitate de marketing, ca orice activitate de marketing si aprovizionarea cu diferite produse atrage dupa sine studierea nevoilor de consum. Prin studierea nevoilor de consum se intelege cercetarea lor si formele de manifestare a acestora pe piata. Acestea se regasesc pe piata sub forma cererii de consum si/sau cererii de servicii. Plecand de la anumite criterii, nevoile de consum pot fi clasificate si ierarhizate astfel: 
-  nevoi fiziologice ;
-  nevoi de prim ordin ;
-  nevoi obligat si aspiratii ;
-  nevoi solvabile.
Nevoi fiziologice sunt reprezentate de: foame, sete, odihna etc., acestea ocupand primul loc intre celelante, dupa A.H. Maslow. (fig. 1)
Nevoile solvabile acestea opereaza pe piata sub forma cererii de consum., iar cele insolvabile in prezent, dar care, intr-un viitor ar putea deveni solvabile.


Fisiere în arhivă (1):

  • Studiu de caz privind aprovizionarea cu produse de panificatie si lactate a localitatii Barlad, judetul Vaslui.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. CHIRAN AUREL, GANDU ELENA, ANDY-FELIX JITAREANU, 2014- Marketing Agrar, Editura PIM, Iasii.
2. CHIRAN AUREL, GANDU ELENA, 1999 -  Agromarketing, Editura Evrica, Chisinau, Republica Moldova
3. http://www.meat-milk.ro/canale-de-distributie/
4. http://www.racova.com/page/menu/59/ilvas.html
5. http://www.racova.com/page/menu/42/mopan.html
6. https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C3%A2rlad
7. http://lactis.ro/lactis/ro/laptele_si_produse_lactate/15.html
8. http://www.interferente.ro/produsele-de-panificatie.html
9. http://www.roaliment.ro/piata/panificatia-si-patiseria-o-piata-pe-care-consumatorii-devin-din-ce-ce-mai-sofisticati/
10. http://www.vaslui.insse.ro/main.php?lang=fr&pageid=571
11. http://www.primariabarlad.ro/
12. http://covalact.ro/sanatate-nutritie/beneficiile-lactatelor/beneficiile-lactatelor-21.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!