Telefonul Mobil

Extras din proiect

I. PRODUSUL
1.Scurt istoric:
Telefonul mobil reprezinta un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicatii personale la distant lunga. Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, cand americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul sau mobil, „Radio portabil pentru transmisie si receptie”. 
Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o raza de actiune limitata si cantarea nu mai putin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani pana cand telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară larga, de oamenii obisnuiti.
Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost facut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X. 
Prima lansare comerciala a telefoanelor celulare a avut loc în Tokio in 1979 (firma NET). In 1981, Motorola si American Radio Telephone lanseaza o a doua testare de serviciu comercial pe teritoriul SUA.Primul telefon mobil care putea face trecerea de la o arie celulară la alta a fost comercializat de Bell Labs in 1984. Astfel, telefoanele incep să se micsoreze, iar aria lor de acoperire sa se mareasca.
In anii '80 are loc o dezvoltare sustinuta a telefoniei mobile. Apar retele celulare cu o multitudine de statii-baza avand asigurat si protocolul aferent de trecere de la o celula la alta, fara intreruperea convorbirii iar in anul 1987, numarul de abonati americani depaseste un million. 
Miniaturizarea continua a permis ca in zilele noastre in telefoanele mobile sa se mai integreze o serie intreaga de functiuni suplimentare, precum, aparat de fotografiat si filmat (camera), servicii Internet si web, GPS, radio si multe altele, astfel rezultand un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.
2. Gama sortimentala existenta pe piata :
Din punct de vedere sortimental pe piata exista un numar foarte mare de produse adaptate fiecarei categorii de clienti. Telefoanele mobile se impart in mai multe clase, in funcție de design, pret si sistemul de operare folosit.
Telefoanele mobile sunt clasificate in functie de design, dotari şi putere. Acum 11 ani, cand au fost introduse pe piata din Romania, telefoanele mobile apartineau unei singure clase ,denumita clasa “basic” (de baza) , a carui intrebuintare principala fiind exclusiv de a initia si receptiona apeluri şi mesaje.
Ulterior , aceste terminale s-au dezvoltat uimitor de rapid , astfel ca tehnologia a diviziat gama sortimentala a telefoanelor mobile in mai multe clase: 
- multimedia : un astfel de telefon este capabil sa redea filme, muzica, dispune de o camera foto cu capabilităţi de inregistrare video si poate fi folosit pentru navigare pe internet. În prezent, telefoanele din clasa multimedia sunt preferate de majoritatea cumpărătorilor.
- business : cuprinde terminale dotate cu tastatură QWERTY si/sau touch-screens si sistem de operare. Aditional fata de clasa multimedia ,acest tip de telefon mobil permite conectare la Internet , ce se poate realiza în mai multe moduri (Wi-Fi, EDGE, 3G, HSDPA) iar designul este sobru şi funcţional.
- fashion : deoarece este bine stiut faptul ca frumusetea atrage , a luat nastere aceasta clasa a telefoanelor mobile. Sunt achizitionate de consumatori care vor să epateze si cu precadere de reprezentantele sexului frumos.Telefoanele din aceasta clasa nu impresioneaza foarte tare la capitolul dotari ,insa punctual forte il reprezinta designul extravagant si introvertit.
- luxury: in aceasta categorie intra telefoanele care nu sunt cautate pentru dotarile tehnice ci pentru luxul si rafinitatea pe care il ofera cumparatorului. Telefoanele din aceasta clasa pot dispune de diamante, safire, platină, cristale Swarowsky, aur, argint şi, în cel mai rău caz, oţel inoxidabil. Evident , pretul platit pentru astfel de telefoane este pe masura, ajungand pana la 1,3 milioane Euro / exemplar.


Fisiere în arhivă (1):

  • Telefonul Mobil.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!