Mass-Media si Terorismul - Atentatul de la Madrid din 11 Martie 2004

Extras din proiect Cum descarc?

Pe parcursul acestei lucrari mi-am propus sa reliefez in primul rand functiile, rolurile si responsabilitatile pe care trebuie sa le indeplineasca mass-media atunci cand relateaza despre evenimente teroriste.
1.Ce este terorismul?
Un raspuns la aceasta intrebare ar fi definitia din Dictionarul Explicativ: terorism -totalitatea actelor de violenta comise de un grup sau de o organizatie pentru a crea un climat de insecuritate sau pentru a schimba forma de guvernamant a unui stat. 
Expertii considera insa ca aceasta definitie (precum si alte peste 100 date de-a lungul timpului) nu este suficient de cuprinzatoare. De altfel, dintre 109 definitii academice si oficiale ale terorismului, in urma unor analize s-a ajuns la urmatoarea concluzie: elementul de violenta este prezent in 83,5%, telurile politice in 65%, 51% puneau accentul pe elementul inducerii sentimentelor de frica si teroare, 21 % mentionau arbitrarul si caracterul nondiscriminatoriu al tintelor alese, iar 17,5% cuprindeau victimizarea civililor, a noncombatantilor, a elementelor neutre sau din afara. 
De cateva sute de ani, terorismul continua sa fie o realitate infricosatoare, in ciuda tuturor eforturilor de a combate acest fenomen sau macar de a-i diminua efectele.
Insusi termenul de ,,terorism" este un derivat direct al celui de ,,teroare", implicand astfel o conotatie negativa. Teroarea este intotdeauna inteleasa ca o stare de groaza, spaima, frica, ce tulbura si paralizeaza, iar aceasta teama colectiva poate fi indusa prin ,,terorizare", prin practicarea terorismului.
Fenomenul terorist este avantajat de existenta acestei stari afective negative pe care o provoaca, oricand si oriunde. Pentru ca teama celor din jur se inalta ca un zid protector in jurul fenomenului si il apara de o analiza atenta care, detaliindu-i mecanismele, l-ar face mai usor de infrant. Si tocmai de aceea, terorismul continua sa fie un fenomen inca neelucidat, un fel de cetate inexpugnabila(de neinvins) a lumii moderne.
Terorismul mileniului trei este asemuit unui ,,razboi" nedeclarat, fara un dusman precis, fara o confruntare si fara linii de front clar marcate. Este condus de o masa amorfa de indivizi fanatizati, care opereaza in celule mici ce ies la suprafata brusc, dupa o existenta anonima normala, sinucigandu-se si omorand oameni nevinovati. Teroristii postmoderni sunt foarte motivati din punct de vedere religios, legati printr-o doctrina, o misiune si un tel comun.
Valul de atacuri teroriste ce a zguduit lumea in ultimii ani a starnit indignarea opiniei publice internationale. Lideri marcanti si politicieni din intreaga lume au condamnat actiunile ,,barbare", soldate cu moartea a sute de oameni si ranirea altor catorva mii.
Este, poate, destul de greu de inteles care sunt pornirile unui atac terorist. De ce sa vrei sa omori? De ce sa vrei sa distrugi ceea ce omenirea a creat? De ce sa vrei sa distrugi o civilizatie, o lume, poate chiar intreaga planeta? Iata intrebari pe care, dupa septembrie 2001, si le pun tot mai des analistii politici, medicii psihiatri, psihologii si chiar simplii oameni care nu pot sa inteleaga care sunt adevaratele porniri ale tuturor actelor de terorism la care asista, neputinciosi.
2.Rolul mass-media in terorism
Cea dintai si cea mai pretioasa arma necesara in lupta dedicata combaterii acestui flagel al zilelor noastre, la care si noi, jurnalistii, trebuie sa participam alaturi de structurile antiteroriste autorizate, este cunoasterea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Mass-Media si Terorismul - Atentatul de la Madrid din 11 Martie 2004.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!