Modelul Redus Extrinsec

Extras din proiect Cum descarc?

Coagularea sangelui este un proces fiziologic complex. Prin dezvoltarea biochimiei si a biologiei moleculare, in special descoperirea inhibitorului caii factorului tisular (TFPI) si cercetarile ulterioare, cercetarile asupra factorului tisular (TF) si TFPI sunt subiectele fierbinti acum. In baza acestui rezultat, va oferim un nou concept asupra sistemului de coagulare a sangelui si oferim un model dinamic pentru a descrie rolul TFPI in aceasta cale. Prin analiza stabilitatii punctului de echilibru si a simularilor numerice, obtinem cateva concluzii importante. Toate aceste rezultate pot avea o semnificatie importanta pentru leziunile de vase cardiace si vase cerebrale, hemofiliei, DIC, formarea de tromboza si tumori maligne.
Coagularea realizeaza hemostaza permanent., modificarea starii fizice a sangelui care trece din stare lichida in stare de gel. Implica o succesiune de reactii enzimatice in cascada, cu participarea factorilor plasmatici ai coagularii sangelui. 
In procesul coagularii sunt implicati factori cu origine :
- plasmatica (factorii plasmatici ai coagularii)
- tisulara (tromboplastina tisulara)
- plachetara (factorii plachetari) 
Activarea cascadei coagularii se face prin interactiunea dintre factorii tisulari (TF) si factorii VII si VIIa, obtinandu-se complecsii (TF VII) si (TF VIIa). Complexul (TF VIIa) activeaza factorul X si IX obtinandu-se (TF VIIa Xa) si (TF VIIa IXa). Prin interactiunea dintre complexul (TF VIIa) si factorii X, Xa, IX, se obtin complecsii (TF VIIa X), (TF VIIa Xa) si (TF VIIa IX). Actiunea acestor complecsi este inhibata de catre TFPI.
Calea extrinseca 
o Necesita prezenta unei proteine non-enzimatice = factorul tisular (FT, factorul III). 
o FT -> celule endoteliale, tesut cerebral, celule musculare netede, plaman 
o In prezenta FT, factorul VII se activeaza ? VIIa 
o Factorul VII + FT + Ca2+ ? activarea factorului X
Este esential pentru organism sa-si mentina integritatea dupa vatamare. Cand sistemul de coagulare a sangelui este initiat, o serie de reactii au loc continuu si formeaza o cascada. La fiecare pas, proteaza descompune urmatoarea proteina si o converteste intr-o proteaza activa pentru a continua cascada. In acelasi timp, stimulul procoagulare este amplificat la fiecare pas.
Prin dezvoltarea biochimiei si a biologiei moleculare, in special descoperirea inhibitorului caii factorului tisular (TFPI) si cercetarile ulterioare, relatia dintre structura si functia factorilor sunt clarificate gradual, iar factorul tisular (TF) si TFPI au fost subiectele principale. Oamenii acorda multa atentie la rolul factorului VII si TF in initializarea coagularii si ofera teoria moderna de coagulare bazata pe cea traditionala. Teoria propune ca coagularea se produce in etape distincte. Etapa de initiere: coagularea este initiata prin expunerea de TF la locul de vatamare. Odata ce TF este expus sangelui, se combina cu factorul VII, care se afla in sange, pentru a forma un complex proteolitic activ. Complexul incepe imediat sa activeze factorii IX si X. Etapa de amplificare: in aceasta etapa, trombina actioneaza ca si un activator de feedback: activand plachetele, factorul V, VIII. Plachetele activate ofera suprafata pe care factorii activati se aduna intr-un complex de coagulare functional. Etapa de propagare: odata ce suficiente complexe de numere IXa-VIIIa si Xa-Va au fost adunate pe suprafata plachetata, faza de propagare incepe. In aceasta etapa, productia la scara mare de trombina are loc pe suprafta plachetata si blocheaza vatamarea.
Noua teorie de coagulare a sangelui are o mare semnificatie asupra leziunior vaselor cardiace si a vaselor cerebrale, hemofiliei, DIC, formarea de tromboza si tumori maligne. Teoria evidentiaza importanta caii extrinseci pentru coagularea sangelui, si anume, TF nu este singurul element initilizat al coagularii sangelui iar receptorul de factor VII si VIIa, dar de asemenea si cofactorul esential al VIIa. Deoarece in calea extrinseca exista inhibarea de TFPI, este doar un minim de trombina produsa in etapa de initiere. Nu poate compensa un factor VIII, IX si XI defect care va induce hemofilia A si B. Dupa noua teorie, terapia hemofiliei nu poate fi obtinuta doar prin furnizarea de factor VIII, IX, dar si prin indepartarea sau depasirea de inhibator TFPI. De aceea este esential sa discutam mecanica TFPI in cale extrinseca.
1. Modelul matematic al TFPI
1.1. Efectul TFPI asupra factorului de coagulare a sangelui
TFPI este produs in mare parte de endoteliu si de celulele ficatului. O mica cantitate este de la plachete. Leob a gasit-o prima data in 1922. In 1977, Osterud si Rapaport au descoperit ca complexul activ TF-VIIa activeaza factorul IX si X. Habbard si Jenmings au validat ca TF-VIIa este inactivat in ce priveste cu factorul Xa si fosfolipida. In 1991, Societatea Internationala de Tromboza si Hemostaza l-au numit inhibitorului caii factorului tisular sau TFPI.
TFPI este un inhibator- proteina serina kinaza cu o forma kunitza. El are trei domenii de structura. Primul domeniu leaga si inhiba factorul VIIa-TF; al doilea poate lega Xa si il poate inhiba; functia fiziologica a domeniului al treilea nu este clara pana acum. La inceputul coagularii sangelui TFPI nu are nimic de a face cu VIIa-TF; oricum, cu prezenta factorului Xa, TFPI legat cu Xa pentru a forma 1:1 complex TFPI-Xa pentru al inactiva, apoi complexul leaga VIIa-TF pentru a forma un complex stabil TFPI-Xa-VIIa-TF pentru a incheia etapa de initiere. Procesul cale extrinseca de coagulare a sangelui poate fi descris simplu: cand vasele de sange sau tesutul sunt vatamate, TF poate fi eliberat in sange. El se combina cu factorul VII pentru a forma complexul TF-VII si se activeaza singur imediat la TF-VIIa. Complexul TF-VIIa activeaza factorul X si IX. Parti din Xa continua sa activeze factori de protrombina II in trombina IIa si alte parti leaga TFPI pentru a forma TFPI-Xa si apoi formeaza complexul TFPI-Xa-VIIa-TF pentru a incheia etape de initiere. Simultan, factorul IIa activeaza factorul VIII in VIIIa. Acest factor este un cofactor al factorului IXa. El leaga impreuna pentru a activa Xa. Aceasta este calea esentiala de coagulare a sangelui. Dupa ce factorul IIa activeaza IX, el ofera suficient IX pentru a compensa pierderaa de IXa care este oferit de TF-VIIa. Aceasta este doar explicatia ca coagularea sangelui depinde de calea intrinseca datorita inhibitiei de TFPI la VIIa-TF.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Redus Extrinsec.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!