Riscul - Componenta Fireasca in Lumea Economica

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Elemente de baza privind teoria riscului 3 
1.1. Riscul - Intre teoria si practica economica 3
1.2. Modalitati de evaluare a riscului 3
1.2.1.Analiza riscului economic 5
1.2.2.Analiza riscului financiar 5
2.Riscul in activitatea agentilor economici 6
2.1.Tipologia riscului activitatii agentului economic 7
2.2.Factorii de risc in activitatea agentului economic 13
2.3.Materializarea riscului la nivelul unui agent economic 15
3.Elaborarea strategiei de risc la nivelul unui agent economic 17
4. Masuri de gestionare a riscului la nivelul unui agent economic 20
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din proiect Cum descarc?

Cu totii am remarcat ca riscul este legat de orice actiune umana, dar mai ales de cea economica, de aceea in continuare se vor prezenta aspecte ale riscului care si-l asuma intreprinzatorul initiind o afacere sau contribuind la o activitate de profil economic ce necesita o investitie din partea acestuia. 
1.1 Riscul - Intre teoria si practica economica
A vorbi despre risc a fost si ramane o provocare. Polemicile in care au fost angrenati diferiti specialisti de-a lungul timpului au generat puncte de vedere, idei, constructii si rationamente inedite care au pus bazele unor colaborari fructuoase intre cele mai diferite zone ale stiintei. Au aparut teorii, concepte, instrumente, metode si modele menite prin nastere sa faca trecerea - atat de necesara - de la abstract la concret. Intr-un sistem complex, ca acela numit ,,economie", amenintarile pot sa apara la orice nivel si pot fi oricat de variate. Cu fiecare victorie asupra unei noi tehnologii, cu fiecare informatie, numarul si marimea amenintarilor cresc. In felul lui, fiecare agent economic cauta solutii si metode de actiune pentru a se asigura ca activitatea pe care o desfasoara este cat mai putin riscanta. Identificarea riscurilor pare a fi, totusi, pasul cel mai simplu in lupta firmei cu neprevazutul: chiar daca exista o serie de evenimente unice, impredictibile, in marea lor majoritate riscurile se pot identifica inainte de producerea lor.
Evaluarea traditionala asupra riscului ne-a obisnuit sa ne focalizam atentia asupra potentialelor pierderi, exprimate monetar. Aceasta abordare este si logica, tinand cont ca marea majoritate a agentilor economici au ca scop obtinerea de profit, dar si necesara avand in vedere ca riscul pentru a fi risc are nevoie de cuantificare si studiul pierderilor potentiale permite obtinerea de rezultate bune in aceasta directie. 
1.2.Modalitati de evaluare a riscului
Caracterul cuprinzator al gestiunii riscului unei firme implica obligatoriu si ideea de masurare a pagubei in scopul studieri posibilitatilor de acoperire a costului riscului. 
Marimea riscului ca dimensiune care estimeaza si faciliteaza compararea efectelor riscului este determinata pe baza unor indicatori care apreciaza existenta si influenta fenomenulor asupra sistemului din punctde vedere cantitativ si calitativ. Pe acest suport, intreprinzatorul trebuie sa gaseasca acele decizii care asigura o penalizare a intreprinderii la un nivel mai redus decat efectele riscului.
Diversitatea situatiilor privind estimarea marimii riscului si implicit a efectelor, se poate realiza numai in conditiile cunoasterii probabilitatii si intinderii efectelor, a perioadei in care se manifesta si a dinamicii lor. Criteriile de clasificare si de estimare a efectelor sunt grupate dupa unii autori in functie de trei dimensiuni (fig.1.): marime (complexitate, numar de variabile), importanta (factorul timp) si probabilitatea (gradul de incertituidine probabilistic).
Marime 
G(0,0,1) 
Probabilitate 
Importanta 
Figura 1. Reprezentarea marimii riscului.
Graficul arata posibilitatea aparitiei unor serii de situatii particulare. Astfel, in punctul G, probabilitatea de aparitie a unui eveniment este redusa in conditiile in care marimea si importanta efectelor este deosebita; pot sa apara efecte cu importanta redusa, dar de o marime apreciabila cu o probabilitate mare de risc si care se localizeaza pe grafic in punctul E.
Pentru a asigura o masurare reala a marimii riscului, mai ales in conditii de comparabilitate, este necesara conversia pe baza unor echivalente a aspectelor calitative si aspecte cantitative.
Accelerarea schimbarilor care se manifesta la acest sfarsit de secol determina printre altele si cresterea considerabila a numarului de evenimente mai mult sau mai putin previzibile. Aceste fenomene neprevazute pot interveni oricand si in orice imprejurare cu efecte pozitive dar si negative.
Aceste fenomene determina aparitia si actiunea unor factori intamplatori, situatia de risc fiind o realitate obiectiva suportata nu intotdeauna constientizat de fiecare om in viata de zi cu zi. 
Facand parte din peisajul economic, riscul afecteaza intreaga activitate viitoare, influentand sporirea cheltuielilor sau a profitului. Riscul este totodata si un element de baza in luarea deciziilor, iar studiul si analiza concreta a riscului ar putea indica solutii de crestere a eficientei economice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul - Componenta Fireasca in Lumea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!