Ambreiajul din Convertorul de Cuplu

Extras din proiect Cum descarc?

1. INFORMATII GENERALE 
1.1. DESCRIERE GENERALA
Cutia de viteze automata 3T40 este conceputa pentru a fi utilizata cu motoare montate transversal pe autoturisme organizate dupa solutia totul în fata.
Aceasta are trei trepte pentru mers inainte, o treapta pentru mers înapoi, o pozitie neutra (N), si o pozitie de parcare (P).
Cutia 3T40 are trei mecanisme planetare si un mecanism diferential. Pentru o corecta functionare a mecanismelor planetare se folosesc trei ambreiaje multidisc, un cuplaj unisens cu role si o frîna cu banda.
Un convertor hidraulic de cuplu realizeaza o cuplare lina, prin intermediul uleiului, a motorului cu transmisia. Cele trei mecanisme planetare realizeaza cele trei rapoarte pentru mers înainte si raportul pentru mers înapoi. Schimbarea rapoartelor este total automata în functie de viteza vehiculului, pozitia clapetei de acceleratie, pentru a se obtine raportul corect (optim) necesar performantei maxime.
Ambreiajul convertorului de cuplu (TCC) este proiectat sa elimine pierderile de cuplu datorate alunecarii (patinarii). Prin cuplarea ambreiajului se realizeaza un transfer de cuplu mai bun între volant si cutia de viteze. Ambreiajul este actionat cu ajutorul unui solenoid, actionat de ECM.
Modul de functionare
Cuplarea ambreiajul se face cu ajutorul unei supape comandata de un solenoid. Solenoidul este actionat de catre ECM printr-un contact intern, care se conecteaza la masa. Ambreiajul va fi cuplat numai atunci cînd presiunea fluidului de transmisie a atins valoarea specificata, chiar daca ECM a dat comanda de cuplare. ECM va da comanda de cuplare dupa ce a verificat" cîteva informatii de la senzori:
" Viteza vehiculului - Trebuie sa fie mai mare decît o valoare prestabilita pentru ca TCC sa fie actionat.
" Temperatura lichidului - Trebuie sa fie mai mare decît o valoare prestabilita.
" Senzorul de pozitie al clapetei de aer (TPS) - Dupa cuplarea ambreiajului, în regim de sarcina mica, ECM verifica informatia de la senzorul TPS pentru a decupla ambreiajul daca vehiculul este accelerat si decelerat cu periodicitate prestabilita.
Descrierea circuitului
Solenoidul este alimentat cu plusul bateriei prin inter¬mediul unui contact montat pe mecanismul pedalei de frîna. Cînd pedala de frîna este apasata, tensiunea de alimentare a solenoidului este întrerupta, decuplînd ambreiajul indiferent de alte conditii. Un al doilea con¬tact este cuplat mecanic cu sistemul de cuplare a vitezei a 3-a. Fiind conectat în serie cu alimentarea solenoidului, el va preveni cuplarea ambreiajului înainte de cuplarea vitezei a 3-a. Daca pedala de frîna nu este apasata (con¬tact închis), iar transmisia se afla în viteza a 3-a, plusul bateriei va fi aplicat solenoidului TCC. Daca ECM constata ca celelalte conditii sînt îndeplinite, circuitul solenoidului se va închide la masa prin ECM, iar ambre¬iajul va fi cuplat.
1. CORPUL SUPAPELOR
2. CAPAC
3. GARNITURA TORICÂ
4. SOLENOID
5. CONTACT PRESIUNE VIT.III-A
Fig. 1 Solenoidul TCC
1.2. IDENTIFICARE CUTIE
Toate cutiile de viteza automate au cîte o placuta metalica de identificare fixata pe exteriorul carcasei. Localizarea placutei este aratata în figura 1. Informatiile de pe placuta de identificare va vor ajuta la operatiile de service si la identificarea pieselor ordonate în catalogul partilor componente.
1.3. TERMINOLOGIE SPECIFICA. ANOMALII LA SCHIMBAREA TREPTELOR
Urmatoarele definitii au ca scop stabilirea unui limbaj comun si de a-i ajuta pe cei interesati în descrierea situatiilor. Acesti termeni (situatii) sunt folositi în sectiunea referitoare la cutia de viteze automata a manualului de service.
Pozitiile clapetei de acceleratie
" Deschidere minima - pozitia de deschidere minima a clapetei de acceleratie pentru o schimbare de treapta în sus
" Deschidere usoara - deschidere aprox. 1/4 din cursa pedalei de acceleratie
" Deschidere medie - deschidere aprox. 112 din cursa pedalei de acceleratie
" Deschidere mare - deschidere aprox. 3/4 din cursa pedalei de acceleratie
" Deschidere maxima - pedala de acceleratie complet apasata
" Schimbare în jos la deschiderea totala a acceleratiei - o apasare rapida a acceleratiei la maxim determina o schimbare în jos a treptelor de viteza
" Clapeta de acceleratie complet închisa (corespunzator frînei de motor) - la eliberarea brusca a pedalei de acceleratie în timp ce vehiculul ruleaza cu maneta în pozitia D"
" Frîna de motor - motorul este folosit pentru a micsora viteza vehiculului schimbînd manual vitezele de sus în jos cu acceleratia neapasata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ambreiajul din Convertorul de Cuplu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!