Arbori Drepti

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument 3
I.1.Caracterizare, domenii de folosire, clasificare 4
I.2. Materiale si tehnologie 9
CAPITOLUL I Montarea arborilor drepti 10
CAPITOLUL II Procese tehnologice de reconditionare a pieselor uzate de tip arbore 11
II.1. Definirea, scopul si elementele procesului tehnologic de reconditionare 11
II.2.Documentatia necesara elaborarii proceselor tehnologice de reconditionare 12
II.3 Tehnologia de reaparare a aborilor drepti 13
II.4 Alegerea metodei si tipul de reparare 14
II.5 Defecte si stabilirea cauzelor 15
CAPITOLUL III Norme tehnice de protectie si securitate a muncii 17


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Lucrarea de fata prezinta montarea si reconditionarea /repararea arborilor drepti si principalele caracteristici ale acestora.
Arborele drept transforma miscarea pendulara a bielei in miscarea de roatatie pe care o cedeaza apoi transmisiei si rotilor motoare ale autovehiculelor. El antreneaza totodata in miscare si alte sisteme auxiliare ale motorului.
Este cea mai solicitata piesa prin care trece intreagaputere a motorului si aupra careia actioneaza forte variabile ca marime, directie si sens.
Arborele drept este prevazut cu un numar ,,n" de fusuri manetoase coaxiale, ega cu numarul cilindrilor motorului, si cu un numar de" n+1" fusuri, paliere, prin intermediul carora arborele se sprijina pe lagarele paliere, coaxiale. Legatura dintre fusuri paliere si fusuri manetoane este facuta de bratele manetoase, in prelungirea caroara se gasesc contragreutatile care folosesc la echilibrarea si asigurarea rotirea lina, fara socuri, a arborelui drept.
In timpul functionarii arborelui, iau nastere oscilatii de torsiune care, la anumite turatii ale motorului pot sa produca fenomenulde rezonanta ,periculos prin efectele sale.
Pentru a preintampina acest fenomen, in partea frontala a arborelui se monteaza amortizorul oscilatiilor de torsiune care, prin frecarea interioara a masei de cauciuc, absoarbe o parte din energia vibratiilor.
Socurile si vibratiile torsionale , transmise de la arborele drept, se vor inmagazina in masa de cauciuc care face corp comun cu discul masiv, disc care are tendinta sa se roateasca uniform. 
Legatura masei de cauciuc si a discului cu arborele drept se face prin flansa profilata care se strange cu suruburi pe butucul fuliei.
I.1.Caracterizare, domenii de folosire, clasificare
Arborii sunt organe de masini cu miscare de rotatie, destinate sa transmita un moment de torsiune in lungul axei lor si sa sustina piesele intre care se transmite acest moment.
Partile componente ale arborelui sunt (fig.1.1): corpul arborelui (a); portiunile de calare (b); portiunile de reazem (c), numite si fusurile arborelui.
Fig.1.1. Partile componente ale unui arbore
Portiunile de calare sunt reprezentate de tronsoanele pe care se monteaza piesele sustinute de arbore, care pot fi: roti dintate, roti de curea, roti de lant, semicuplaje etc. Aceste portiuni se pot executa cilindrice si mai rar conice; forma conica este preferata in cazul montarilor si demontarilor repetate sau atunci cand se impune o centrare mai precisa a rotii pe arbore.
Fusurile sunt materializate de partile arborelui cu care acesta se reazema in carcasa. In cazul lagarelor cu alunecare, se executa fusuri cilindrice, conice sau sferice; la lagarele cu rulmenti, fusul se executa sub forma cilindrica, diametrul fusului alegandu-se in functie de diametrul interior al rulmentului.
Clasificarea arborilor - Criteriul I 
Tabelul 1.1
Arborii drepti (fig.1.2, a, , d) sunt cel mai frecvent folositi in transmisiile mecanice. Sunt utilizati ca arbori de transmisie, pentru fixarea organelor de transmisie (roti dintate, roti de curea, roti de lant, semicuplaje etc.) sau ca arbori principali ai masinilor unelte, unde servesc la fixarea organelor de lucru (sculelor). Sectiunea arborelui, pe lungime, care poate fi constanta sau variabila in trepte, este determinata de repartitia sarcinilor (momente de torsiune, momente de incovoiere, forte axiale) de-a lungul axei sale si de tehnologia de executie si montaj. Pentru arborii care sunt solicitati numai la torsiune si momentul de torsiune este distribuit pe toata lungimea acestora, se utilizeaza sectiunea constanta (fig.1.2, a). Pentru arborii solicitati la torsiune si incovoiere, la care, de regula, momentul de torsiune nu actioneaza pe toata lungimea, iar momentul incovoietor este variabil pe lungimea acestora, fiind mai mic spre capete, se utilizeaza sectiunea variabila in trepte (fig.1.2, b). Acestia se apropie de grinda de egala rezistenta, permit fixarea axiala a organelor sustinute si asigura un montaj usor; se recomanda ca piesele montate pe arborii in trepte sa treaca liber pana la suprafetele lor de montaj, pentru a se evita deteriorarea diferitelor suprafete si slabirea strangerii ajustajelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arbori Drepti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!