Ax melcat

Extras din proiect Cum descarc?

Cap. 1 Adaosurile de prelucrare
1.1 Determinarea adaosurilor de prelucrare
si a dimensiunilor intermediare
In constructia de masini, pentru obtinerea pieselor cu precizia necesara si calitatea suprafetelor impuse de conditiile functionale, este necesar, de obicei, ca de pe semifabricat sa se indeparteze prin aschiere straturi de material care constituie adaosurile de prelucrare.
Determinarea adaosurilor de prelucrare este strans legata de calculul dimensiunilor intermediare si al dimensiunilor semifabricatului. Pe baza dimensiunilor se proiecteaza dispozitivele pentru prelucrari pe masini-unelte, verificatoare de tipul calibre, se stabilesc dimensiunile sculelor aschietoare la operatiile succesive de prelucrare a gaurilor: burghiu, largitor, alezor etc. Stabilirea unor valori optime ale adaosurilor de prelucrare permite efectuarea calculelor corecte ale masei semifabricatelor si al consumurilor specific de material, precum si al regimurilor de aschiere si normale tehnice de timp pentru operatiile de prelucrare mecanica prin aschiere.
Adaosul de prelucrare intermediara este stratul de material ce se indeparteaza la operatia respectiva de prelucrare prin aschierea de pe suprafata considerata.
Adaosul total al unei suprafete reprezinta, deci, suma adaosurilor intermediare necesare pentru prelucrarea completa a suprafetelor considerate.
Adaosurile de prelucrare pot fi simetrice si asimetrice.
Calculul analytic al adaosurilor de prelucrare se efectueaza numai dupa stabilirea traseului tehnologic, cu precizia schemei de orientare si a schemei de fixare la fiecare operatie si precizia procedeului de obtinere a semifabricatului.
Adaosul de prelucrare intermediary minim, pentru prelucrarea prin metoda obtinerii automate a preciziei dimensiunilor, se calculeaza cu:
- pentru adaosurile simetrice (pe diametru) la suprafete exterioare si interioare de revolutie:
2Api min=2x( Rzi-1+ Si-1)+ 2x??i-12+?i2 [1,pag.191, (3.3)]
- pentru adaosuri asimetric (unilaterale) pentru o singura suprafata plana:
Api min = Rzi-1+Si-1+?i-1+?i [1,pag.192, (3.4)]
Notatiile folosite sunt:
- notam cu indicele i-1 - operatia precedenta si cu i - operatia curenta
- Api min adaosul de prelucrare minim pentru operatia (fazei) i, considerat pe raza
- Rzi-1 inaltimea neregularitatilor profilului, rezultat de la operatia (fazei) precedenta
- Si-1 adancimea stratului superficial defect, format la operatia (fazei) precedenta
- ?i-1 abaterile spatiale ale suprafetei de prelucrat fata de bazele tehnologice ale piesei, ramane dupa efectuarea operatiei (fazei) precedente
- ????? eroarea de instalare a suprefetei de prelucrat (initiale) la operatia sau faza considerata i
In unele cazuri concrete de prelucrare, unde din componentele adaosului de prelucrare minim se pot exclude din relatia de calcul astfel:
- dupa tratamentele termice si termochimice ale pieselor din oteluri, stratul superficial frebuie pastrat incat mai mare masura, deoarece proprietatile utile ale acestui strat se micsoreaza rapid odata cu marimea adaosului inlaturat la rectificare. Din acest motiv, la calculul adaosului pentru rectificarea pieselor din otel tratate termic se axclude termenul S din relatia de calcul
- la prelucrarea suprafetelor de revolutie cu orientarea semifabricatului pe gauri de centrare, intre varfuri, eroarea de instalare poate fi considerata zero pe directie radiala
- la prelucrarea gaurilor cu scule aschietoare care se autocentreaza dupa gaura initiala (brose, alezoare) abaterile spatiale de inclinare si deplasare ale axei gaurii nu pot fi inlaturate si de aceea termenul ????????-1,
se exclude din relatia de calcul, totodata datorita autocentrarii sculei, eroarea de instalare este zero.
- La suprafetele lustruite, adaosul de prelucrare este determinat de inaltimea neregularitatilor, de erorile de reglare a sculei la dimensiune si de uzura acesteia, care nu depasesc de obicei  1/2  din toleranta de prelucrare.


Fisiere în arhivă (7):

  • Ax melcat.docx
  • Ax melcat.PDF
  • Itinerar tehnologic.pdf
  • Plane de operatii.pdf
  • Proiect.pdf
  • Tabel.pdf
  • Traseul sculei.PDF

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Picos. C., s.a., Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere, vol 1, Editura Universitas, Chisinau, 1992.
2. Picos. C., s.a., Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanica prin aschiere, vol 2, Editura Universitas, Chisinau, 1992.
3. Vlase, A., s. A., Regumuri de aschiere Adaosuri de prelucrare si norme tehnice de timp, vol. 1, Editura Tehnica, Bucuresti, 1985.
4. Vlase, A., s. A., Regumuri de aschiere Adaosuri de prelucrare si norme tehnice de timp, vol. 2, Editura Tehnica, Bucuresti, 1985.
5. **** Catalog, Hoffmann, 2015 / 2016.
6. **** Catalog, Sandvik, Turning tools, 2015.
7. **** Catalog, Guhring. 2009.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!