Baterii de Acumulare

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere
Bateriile de acumulatoare sunt pile electrice reversibile, care au proprietatea de a inmagazina energia electrica prin transformarea ei in energie chimica si reciproc.
Bateriile de acumulatoare ( numite pe scurt baterii sau acumulatoare ) sunt formate din elementi 
( celule ) de acumulatoare, care pot fi conectate:
- in serie ( pentru marirea tensiunii );
- in paralel ( pentru marirea intensitatii ); 
- mixt ( pentru marirea tensiunii si intensitatii ).
Bateriile utilizate pe automobile servesc ca sursa de energie electrica, fiind conectate in paralel cu 
dinamurile sau alternatoarele.
I. 1 Functiile bateriilor de acumulatoare. 
Bateriile de acumulatoare indeplinesc urmatoarele functii:
alimenteaza demarorul si sistemul de aprindere la pornire;
alimenteaza restul receptoarelor si consumatorilor electrici cand motorul nu functioneaza;
preiau varfurile de sarcina cand puterea ceruta de consumatori depaseste puterea pe care o poate da generatorul;
contribuie la mentinerea unei tensiuni constante a instalatiei electrice la variatia vitezei si sarcinii generatorului.
I. 2. Tipuri de acumulatoare
Dintre acumulatoarele pentru autovehicule, cea mai larga raspandire o au acumulatoarele acide 
cu placi de plumb. Ele prezinta avantajul unei rezistente interioare de valoare mica, ceea ce face sa fie utilizate la pornirea electrica a motoarelor. Ca dezavantaj este rezistenta lor mecanica scazuta si durata de viata relativ mica. Ele prezinta o autodescarcare importanta, si ca urmare nu este permis sa stea mult timp fara a fi reincarcate.
Acumulatoarele alcaline se utilizeaza, de obicei, numai la autovehiculele care nu necesita sistem de pornire electric ( de exemplu, la motociclete ). Elementele unei baterii alcaline au placile pozitive din oxizi ai metalelor respective ( Ni, Cd, Ag ), iar cele negative sub forma de pasta de metal spongios ( Fe, Cd, Zn ), si sunt montate alternativ intr-un vas de otel nichelat perforat; electrolitul este un hidroxid de potasiu diluat cu apa. Elementul se incarca in anumite conditii la o sursa de curent continuu.
Avantajele de mentinere practic constanta a capacitatii de descarcare la intensitati mari si a concentratiei electrolitului ar impune folosirea acestor baterii. Avand insa in vedere variatia capacitatii cu temperatura, oxidarea in apa a zincului la bateriile Ag - Zn, cu degajare de hidrogen, si deci cu pericol de explozie, precum si pretul foarte ridicat, folosirea lor pe scara larga in conditiile actuale nu este posibila.
I. 3. Acumulatorul cu placi de plumb
A. Reactiile electrochimice reversibile de descarcare - incarcare 
Acumulatoarele acide sunt formate in principiu din:
- cuva ( bac ) in care se introduc;
- grupurile de placi ( electrozi ) pozitive si negative, executate din gratare de plumb umplute cu materie ( pasta ) activa;
- electrolitul format din solutii de acid sulfuric in apa distilata.
In stare initiala, placile pozitive au pasta activa formata din peroxid de plumb ( PbO2 ), iar cele 
negative din plumb spongios ( Pb ). Bateriile trebuie umplute cu electrolit si puse imediat la incarcare pentru ,,formarea" electrochimica si omogenizare. Dupa formare, acumulatoarele sunt supuse la reactii electrochimice reversibile de descarcare si incarcare.
Procesul de descarcare ( figura 1 ) se produce daca la bornele exterioare ale acumulatorului, respectiv intre cele doua grupuri de placi, se racordeaza o rezistenta ( bec ). In interiorul celulelor ia nastere un curent electric avand sensul de la placile negative la placile pozitive. La trecerea curentului electric la placa pozitiva, intra in combinatie peroxidul de plumb cu acidul sulfuric, la placa negativa, acidul sulfuric reactioneaza cu plumbul metalic.
Figura 1. Procesul de descarcare a bateriei de acumulatoare
Are loc o scadere a concentratiei electrolitului, tensiunea electrica pe element scade, iar rezistenta electrica interioara creste. Procesul de formare a sulfatului de plumb, respectiv de sulfatare a placilor este cu atat mai intens cu cat elementul este mai descarcat.
Procesul de incarcare ( figura 2 ) are loc daca la bornele elementului se aplica o tensiune electrica de polaritate corespunzatoare. La trecerea curentului electric prin electrolit, de la placile pozitive la cele negative, solutia de acid sulfuric se descompune in ioni care sunt atrasi de placile de semn contrar.
Figura 2. Procesul de incarcare a bateriei de acumulatoare
In timpul procesului de incarcare are loc transformarea apei si a sulfatului de plumb in plumb care se depune pe placile negative, peroxid de plumb care se depune pe placile pozitive si acid sulfuric care face sa creasca densitatea electrolitului. Substantele rezultate in urma procesului de incarcare regenereaza atat materia ( pasta ) activa de pe placi, cat si densitatea electrolitului, paralel cu diminuarea cantitatii de sulfat de plumb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baterii de Acumulare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!