Centrifugarea

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3912
Mărime: 19.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Teodorescu vasile

Extras din proiect

Centrifugarea mustului este procesul cel mai rapid de limpezire şi asigură continuitatea fluxului tehnologic. Cele mai bune rezultate se obţin cu centrifugele cu talere, cu o turaţie de 500-7000 rot./min care permite evacuarea automată a burbei, spălarea mecanică a acesteia şi evită aerarea mustului.

Filtrarea este o operaţie dificilă datorită vâscozităţii mari a mustului şi a colmatării rapide a maselor filtrante de către coloizii protectori din must.

Depozitarea sucului

Se realizează în încăperi bine aerisite, curate şi ferite de lumină la o temperatură de 18 - 20° C pentru un interval scurt de timp.

Această depozitare are rolul de a acumula o cantitate mai mare de must în vederea realizării unei continuităţi a procesului de pasteurizare şi concentrare a sucului de struguri. Depozitarea trebuie să fie de ordinul minutelor în tancuri sau recipiente închise pentru a preveni oxidarea (contactul cu aerul) mustului.

Pasteurizarea

Sucul limpede obţinut poate fi dirijat spre fabricarea de băuturi răcoritoare ca atare sau poate fi conservat. La sucul de struguri se realizează o pasteurizare rapidă de temperatură înaltă, ce se caracterizează printr-o durată de pasteurizare de ordinul secundelor şi se realizează la temperaturi de 95-100° C, timp de 10-15 secunde.

După încălzirea rapidă şi menţinerea unui timp foarte scurt, sucul este rapid răcit la o temperatură de 15-18° C. Marteau recomandă flash-pasteurizarea (încălzirea mustului la 120°C timp de câteva secunde) urmată de introducerea aseptică a sucului în recipiente sterile. Astfel durata de încălzire trebuie să fie cât mai mică pentru a evita formarea de hidroximetilfurfurol şi denaturarea aromelor.

Pasteurizarea asigură o bună deproteinizare a musturilor şi distrugerea enzimelor oxidative. Pentru pasteurizarea rapidă a sucului de struguri (must) se folosesc pasteurizatoare cu plăci şi pasteurizatoare tubulare.

În cazul nostru pasteurizatorul realizează o pasteurizare şi totodată o preîncălzire a sucului ce urmează a fi concentrat. Pasteurizatorul este un schimbător de căldură cu plăci prevăzut cu trei zone: prima zonă funcţionează prin recuperarea de căldură de concentrare, cea de-a doua zonă are agentul termic apa de răcire.

Ca urmare în primele două zone se realizează o preîncălzire a sucului supus concentrării, iar în cea de-a treia zonă are loc răcirea.

Temperatura şi durata de pasteurizare depind de gradul de aciditate a sucurilor, de procentul de zahăr şi de natura şi numărul de microorganisme. Tratamentul termic trebuie să fie

Preview document

Centrifugarea - Pagina 1
Centrifugarea - Pagina 2
Centrifugarea - Pagina 3
Centrifugarea - Pagina 4
Centrifugarea - Pagina 5
Centrifugarea - Pagina 6
Centrifugarea - Pagina 7
Centrifugarea - Pagina 8
Centrifugarea - Pagina 9
Centrifugarea - Pagina 10
Centrifugarea - Pagina 11
Centrifugarea - Pagina 12
Centrifugarea - Pagina 13
Centrifugarea - Pagina 14
Centrifugarea - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Centrifugarea.doc

Te-ar putea interesa și

Tehnologia zahărului - centrifugarea

Introducere Din timpurile cele mai îndepărtate, omul a apreciat în alimentaţia sa substanţele dulci. Denumirea de zahăr, aproape comună în toate...

Proiectarea unei Pompe Centrifuge

I. Prezentarea temei de proiectare; alegerea unei soluţii funcţional–constructive şi justificarea alegerii 1.Tema de proiect Să se proiecteze o...

Linie de centrifugare și purificare cu funcționare continuă pentru o capacitate de prelucrare de 5000 tone sfeclă pe 24 ore

Partea I 1. Tema proiectului Să se proiecteze o linie de centrifugare și purificare cu funcționare continuă pentru o capacitate de prelucrare de...

Studiu de Documentare asupra Tipizării Pompelor Centrifuge

STUDIU DE DOCUMENTARE ASUPRA TIPIZĂRII POMPELOR CENTRIFUGE Pe zi ce trece pompele centrifuge au o căutare tot mai mare datorită dezvoltării...

Pompă Centrifugă

Tema proiectului Studiu şi proiectarea unui flux tehnologic de transport al produselor în stare lichidă utilizând o pompă centrifugă cu puterea...

Pompe Centrifuge

INTRODUCERE TRANSPORTUL FLUIDELOR Multe operații din procesele tehnologice din industria alimentară ,prelucrează produse in stare fluidă....

Exploatarea Pompei Centrifuge

1. Exploatarea Exploatarea reprezinta totalitatea operatiilor care se efectueaza in scopul utilizarii eficiente a parametrilor unui utilaj sau a...

Alegerea și prezentarea unei centrifuge pentru curățarea laptelui

1 CONSIDERATII GENERALE 1.1 INTRODUCERE Centrifugarea este operatia hidrodinamica cu ajutorul careia se poate realiza separarea amestecurilor...

Ai nevoie de altceva?