Dinamică auto

Extras din proiect Cum descarc?

Cap. I Determinarea caracteristicii exterioare
1. Studiul dinamic al autovehiculului
1.1. Dimensiunile geometrice principale
Pentru determinarea principalelor dimensiuni este necesar ca automobilul să se afle în repaus, planul de bază să fie orizontal, roţile să se găsească în poziţia de rulare rectilinie, iar presiunea din interiorul pneului să fie cea prescrisă de constructorul autovehiculului.
Lungimea autovehiculului (A) reprezintă distanţa dintre două plane verticale perpendiculare pe planul longitudinal de simetrie şi sunt tangente la punctele extreme ale autovehiculului în faţă şi respectiv în spate.
Lăţimea autovehiculului (D) este distanţa dintre două plane paralele cu planul longitudinal de simetrie, tangente la punctele extreme de o parte şi de alta a autovehiculului.
Înălţimea autovehiculului (Ha) este distanţa dintre planul de bază şi un plan orizontal tangent la partea superioară a autovehiculului gol. La autocamioane, înălţimea se masoară până la limita superioară a cabinei.
Ampatamentul autovehiculului (L) reprezintă distanţa dintre axele geometrice al punţilor autovehiculului. La autovehiculele care au mai multe punţi, ampatamentul este distanţa dintre puntea faţă şi mijlocul distanţei dintre axele punţilor din spate.
Ecartamentul (B1 respectiv B2) reprezintă distanţa dintre planele mediane ale roţilor care aparţin aceleiaşi punţi. Dacă roţile sunt jumelate, ecartamentul este distanţa dintre planele mediane ale roţilor duble.
Consolele faţă (c1) şi spate (c2) reprezintă distanţa dintre planul vertical care trece prin centrele roţilor din faţă şi punctul cel mai avansat al autovehiculului şi respectiv distanţa dintre planul vertical care trece prin centrele roţilor din spate şi punctul cel mai din spate al autovehiculului.
c1 = 998 mm
În cazul automobilului Iveco avem următoarele dimensiuni:
c2 = 1479 mm
1.2. Greutatea şi capacitatea de încărcare a autovehiculului
Greutatea proprie a autovehiculului (G0) este suma greutăţilor mecanismelor şi agregatelor autovehiculului.
Greutatea totală a autovehiculului (Ga) se obţine prin însumarea greutăţii proprii G0 şi a greutăţii încărcăturii prescrise numită şi greutate utilă (Gu).
definim:
Nlocuri= 3
- greutatea bagajelor ce revine unui pasager:
- greutatea medie a unui pasager:
Greutatea totală Ga este aplicată în centrul de masă al autovehiculului, iar repartiţia ei pe puntea din faţă G1 şi din spate G2 este în funcţie de coordonatele centrului de masă.
Pentru autoturisme:
si
1.3. Roţile pentru autovehicule
Roţile de autovehicul sunt alcătuite dintr-o jantă metalică pe care se montează anvelopa de cauciuc, în interiorul careia se află o camera de aer comprimat. Partea elastică a roţii, formată din anvelopă şi camera de aer comprimat este cunoscută şi sub denumirea de pneu. În prezent se foloseşte într-o proporţie mai mare pneul fără cameră, anvelopa având o construcţie specială.
Raza nominală (rn) a unei roţi este raza cercului exterior al pneului dedusă prin calcul sau luată din tabelele înterprinderilor producătoare sau din standardul de pneuri.
Raza statică(rs) a unei roţi este distanţa dintre centrul roţii şi suprafaţa de sprijin, în cazul în care roata este încărcată cu sarcina nominală şi se află în repaus.
Raza de rulare (rr) este raza unei roţi imaginare, nedeformabilă care rulează fără alunecări şi patinări, având însă aceeasi viteză de rotaţie şi de translaţie cu a roţii reale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Dinamica Auto.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!