Dozator Celular

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 69 în total
Cuvinte : 8439
Mărime: 1.59MB (arhivat)
Publicat de: Gicu Mircea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ.dr.ing. COZMA DĂNUŢĂ
UNIVERSITATEA TEHNICA GH.ASACHI-IASI FACULTATEA DE MECANICA Tema proiectului: Dozator celular. Productivitate 10 t/h.

Extras din proiect

MEMORIU JUSTIFICATIV

Problema economica de prima inportanta si anume, asigurarea unei abundente de produse de toate tipurile se poate realiza numai prin marimea considerabila a productivitatii muncii în toate domeniile productiei.

Una din caile principale de crestere a productivitatii este accelerarea progresului tehnic.

Industria alimentara este o ramura inportanta a economiei nationale.Ca si în celelalte ramuri, principalele directii ale progresului tehnic în industria alimentara sunt: mecanizarea complexa a proceselor grele, automatizarea tehnologiei si a controlului productiei.

Pentru utililarea intreprinderilor noi din industria alimentara si pentru modernizarea celor existente, trebuie create masini, aparate, automate si linii automate noi.

Necesitatea unei asemenea diversitati de utilaj e ceruta de urmatoarele inprejurari:

-produsele alimentare au proprietati fizice,mecanice si chimice diferite

-întreprinderile industriei alimentare au capacitati diferite(exista intreprinderi de inportanta locala si combinate de capacitati foarte mari)

-perfectionarea în continuare a tehnologiei intreprinderilor din industria alimentara necesita crearea unor masini noi si celor existente, pe baza realizarilor noi în stiinta si tehnica

-pentru mecanizarea preambalarii si ansamblarii produselor în ambalaje cu bucata, este nevoie de un mare numar de masini automate si linii automate

În acest sens, masinile si utilajele din industria alimentara sunt masini de lucru destinate pentru efectuarea unor operatii diversificate în cadrul proceselor de productie, în conformitate cu cerintele tehnico-economice inpuse fiecarei lucrari in parte.

Pentru realizarea acestor deziderate s-a intocmit prezentul proiect ce trateaza un dozator celular cu ajutorul caruia produsele atat lichide, consistente, cât si pulverizante pot fi dozate în scopul alimentarii utilajelor ce urmeaza a realiza, în continuare, prelucrarea.

Dozatorul proiectat are o capicitate de 10 t/h, deci se poate spune ca simplifica procesul de productie, marind productivitatea muncii.

CAPITOLUL 1

Dozator celular.Tipuri constructive

1.1.Consideratii generale

Produsele lichide,consistente si pulverulente sunt dozate în scopul alimentarii utilajelor ce urmeaza a realiza în continuare, prelucrarea.

De foarte multe ori, dozarea se face în timpul transportului.În acest scop, transportoarele pot fi astfel reglate încât sa se alimenteze în unitatea de timp, cu cantitatea de produs stabilita prin reteta.Alteori dozarea se realizeaza în masina care confectioneaza ambalajul.

Dozarea se poate realiza în flux continuu, fie ca se face în ambalaj confectionat în prealabil(pentru recipienti metalici sau din sticla), fie ca dozarea precede, la un interval de timp foarte scurt, confectionarea ambalajului(de exemplu, pentru produsele ambalate în folii sau în cutii din materiale plastice).

În diferitele operatii cu caracter tehnologic, materiile prime si auxiliare se introduc în cantitati calculate si dozate, conform retetelor de fabricatie.Operatia prin care se stabileste volumul sau masa produselor se numeste dozare.

Umplerea trebuie sa asigure, pentru fiecare ambalaj, continutul dorit, de produs.Pentru aceasta, produsele care se introduc în ambalaje se dozeaza cu ajutorul unor masini speciale(care pot fi reglabile sau nereglabile), care preced, în linia tehnologica, masinile de ambalat sau prin intermediul unor dispozitive de dozare, cu care sunt prevazute masinile automate de ambalat, închis si etichetat.

Masinile pentru dozare pot fi: gravimetrice, volumetrice, numerice.

Pentru produsele solide, în stare granulara sau pulverulenta, se utilizeaza, de regula, dozarea gravimetrica. Masinile sau dispozitivile de dozare care functioneaza dupa acest principiu, au în componenta lor platane de balanta, care masoara cu precizie cantitatea de produs destinata ambalarii.

Pentru produsele lichide se folosesc dozatoare volumetrice.Acestea cuprind, în prealabil, un volum de produs egal cu cel al recipientului în care urmeaza a fi ambalat si pe care îl elibereazaîn momentul umplerii.

Deoarece volumul lichidelor variaza în limite largi cu temperatura, modificand densitatea acestora, cantitativ, produsul ambalat variaza între anumite limite.Pentru ca dozarea sa fie cât mai precisa, se inpune ca temperetura de lucru a acestor masini sa fie constanta, fiind mentinuta la valoarea prescrisa de constructor.

Produsele în forma de bucati mici, cu o configuratie geometrica regulata, cum sunt bomboanele, se dozeaza cu ajutorul masinilor cu numarator(prin transmisii cu pârghii), electromagnetic sau fotoelectric.Dispozitivul de dozare e astfel dimensionat, încât poate cuprinde un anumit numar de bucati; el e alimentat prin inpulsurile pe care le da contorul la trecerea fiecarei bucati, prin dreptul lui.

În industria conservelor, se folosesc masini speciale de dozare automata, pentru solide si lichide.

În principal, aparatele pentru dozat se pot clasifica astfel:

1.2.Masini si utilaje pentru dozarea lichidelor

Lichidele sunt alimentate continuu în utilaje sau aparte, prin conducte ale caror diametre si viteze determina debitul de dozare.

În cazul produselor lichide care urmeaza a fi expediate în recipiente, dozarea e o operatie realizata în scopul umplerii recipientilor utilizati în ambalaj.

Masinile de dozat functioneaza pe doua principii:

-la nivel constant,cand se mentine bazinul de umplere(rezervor tampon al masinii) un nivel constant de lichid;

-la volum constant, cand când din bazinul de lichid se umplu mici recipiente de volum constant, egal ca marime cu volumulrecipientului ce urmeaza a primi lichidul dozat.

Pe principiul dozarii la volum constant se realizeaza operatiile de dozare-ambalare pentru multe produse: gemuri, dulceturi, înghetata, conserve de legume, etc.

Preview document

Dozator Celular - Pagina 1
Dozator Celular - Pagina 2
Dozator Celular - Pagina 3
Dozator Celular - Pagina 4
Dozator Celular - Pagina 5
Dozator Celular - Pagina 6
Dozator Celular - Pagina 7
Dozator Celular - Pagina 8
Dozator Celular - Pagina 9
Dozator Celular - Pagina 10
Dozator Celular - Pagina 11
Dozator Celular - Pagina 12
Dozator Celular - Pagina 13
Dozator Celular - Pagina 14
Dozator Celular - Pagina 15
Dozator Celular - Pagina 16
Dozator Celular - Pagina 17
Dozator Celular - Pagina 18
Dozator Celular - Pagina 19
Dozator Celular - Pagina 20
Dozator Celular - Pagina 21
Dozator Celular - Pagina 22
Dozator Celular - Pagina 23
Dozator Celular - Pagina 24
Dozator Celular - Pagina 25
Dozator Celular - Pagina 26
Dozator Celular - Pagina 27
Dozator Celular - Pagina 28
Dozator Celular - Pagina 29
Dozator Celular - Pagina 30
Dozator Celular - Pagina 31
Dozator Celular - Pagina 32
Dozator Celular - Pagina 33
Dozator Celular - Pagina 34
Dozator Celular - Pagina 35
Dozator Celular - Pagina 36
Dozator Celular - Pagina 37
Dozator Celular - Pagina 38
Dozator Celular - Pagina 39
Dozator Celular - Pagina 40
Dozator Celular - Pagina 41
Dozator Celular - Pagina 42
Dozator Celular - Pagina 43
Dozator Celular - Pagina 44
Dozator Celular - Pagina 45
Dozator Celular - Pagina 46
Dozator Celular - Pagina 47
Dozator Celular - Pagina 48
Dozator Celular - Pagina 49
Dozator Celular - Pagina 50
Dozator Celular - Pagina 51
Dozator Celular - Pagina 52
Dozator Celular - Pagina 53
Dozator Celular - Pagina 54
Dozator Celular - Pagina 55
Dozator Celular - Pagina 56
Dozator Celular - Pagina 57
Dozator Celular - Pagina 58
Dozator Celular - Pagina 59
Dozator Celular - Pagina 60
Dozator Celular - Pagina 61
Dozator Celular - Pagina 62
Dozator Celular - Pagina 63
Dozator Celular - Pagina 64
Dozator Celular - Pagina 65
Dozator Celular - Pagina 66
Dozator Celular - Pagina 67
Dozator Celular - Pagina 68
Dozator Celular - Pagina 69

Conținut arhivă zip

  • Dozator Celular.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Producerea plăcilor din așchii de lemn

Introducere Produse din lemn folosite în construcţii Funcţie de modul cum păstrează sau nu structura lemnului din care provin produsele de lemn...

Nanocompozite Alumino-Zirconice

1. OXIDUL DE ZIRCONIU. OXIDUL DE ALUMINIU Proprietăţile deosebite ale oxidului de zirconiu (ZrO2), îl impun în ştiinţa si ingineria materialelor...

Radicalii liberi și rolul lor în sistemele biologice

Cuvinte cheie: radicali liberi, capcane de spin, radicali nitroxidici, antioxidanţi, spectroscopie de rezonanţă electronică de spin (RES), iradiere...

Determinare parametrilor optimi de transport la distanță prin conducte a șlamului dens

1 INTRODUCERE Transportul lichidelor bifazice solid – lichid au o mare răspândire în diferite ramuri industriale cum ar fi industria chimică,...

Ceramică tehnică

1.Consideratii generale privind proiectarea produselor tehnice Masele ceramice sunt adecvate realizarii unor piese tehnice elaborate in vederea...

Sisteme de protecție anticorozivă în procesarea agroalimentară, studiu de caz pentru mediul acid și bazic

Cap.1. Introducere 1.1.Definiţiile coroziunii Coroziunea este un proces de alterare, datorat atacurilor chimice sau electrochimice asupra...

Operații și utilaje - moară cu bile

Capitolul I Tema de proiect Sa se proiecteze o instalatie de macinare pentru obtinerea fainii brute cunoscand: - productivitatea P = 80 [t/h];...

Linia de fabricație a unor piese tehnice din masă ceramică

Consideratii generale privind proiectarea produselor ceramice Masele ceramice sunt adevate realizarii unor piese tehnice elaborate in vederea...

Ai nevoie de altceva?