Ingineria Echipamentelor Antipoluante

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE 2
2. PREZENTAREA CONSTRUCTIV FUNCTIONALA A APARATULUI 6
3. TEMA PROIECTULUI 11
4. CALCULUL MECANIC 12
4.1. DATELE TEHNICE 12
4.2. ALEGEREA MATERIALELOR 14
4.3 CALCULUL DE PREDIMENSIONARE 17
4.3.1. Calculul rezistentei admisibile 17
4.3.2. Calculul de predimensionare al mantalei cilindrice 20
4.3.3. Calculul de predimensionare a fundurilor 24
4.3.4. Calculul de predimensionare al sistemului de rezemare 26
4.4. EVALUAREA SARCINILOR SI SOLICITARILOR CORESPUNZATOARE 28
4.4.1. Calcul sarcinilor si solicitarilor masice 28
4.4.2. Calcul sarcinilor si solicitarilor seismice 35
4.5. CALCULUL MECANIC DE VERIFICARE LA REZISTENTA SI LA STABILITATE 45
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
In industria petroliera prelucratoare, chimica si petrochimica, precum si alte industrii, se intalnesc aparate tehnologice care, prin forma si dimensiune, intra in categoria aparatelor de tip coloana, aparate cu raport relativ mare intre inaltime si diametru.
Conceptul de aparat de tip coloana, in general, este asociat cu cel de transfer de substanta sau de masa.
Alegerea principiului functional pentru realizarea procesului fizic sau fizico-chimic cerut, ca si calculul si constructia aparatelor de tip coloana au un pronuntat aspect tehnico-economic. Daca se tine seama de faptul ca procesul de separare din coloana este determinat de caracteristicile fizice ale substantelor prelucrate, de marimi caracteristice procesului fizic sau fizico-chimic si de constructia amenajarilor interioare coloanei, devine evidenta importanta calcului si constructiei optime a coloanelor.
Calculul complet al unui aparat de tip coloana include dimensionarea tehnologica si dimensionarea mecanica, ambele fiind interdependente. Pentru a asigura durata necesara realizarii procesului urmarit, coloana trebuie sa aiba o anumita inaltime si un anumit diametru tehnologic. Constructiv, aparatele de tip coloana se caracterizeaza printr-un simplex dimensional H/Dit relativ mare, unde H este inaltimea gabaritica a aparatului (mm) si Dit este diametrul interior tehnologic.
Forma aparatelor de tip coloana este, in general, cilindrica si in ansamblul sau, aparatul de tip coloana se compune din corp si amenajarile interioare si exterioare corespunzatoare. Amenajarile interioare corespunzatoare au forme si functii diferite, concordante cu tipul procesului tehnologic. Amenajarile exterioare permit executarea operatiilor de exploatare si intretinere curenta, montarea sau demontarea, supravegherea tehnica in conditii sigure de securitate si protectie a muncii.
Aparatele de tip coloana nu sunt totdeauna structuri statice, fara elemente in miscare.
S-au construit coloane cu dispozitive de antrenare a fazelor sau cu dispozitive de amestecare. Aceste aparate nu ating insa inaltimi mai mari asa cum intalnim in cazul de fata.
Se considera ca fiind aparatele de tip coloana, toate aparatele tehnologice cilindrice verticale care indeplinesc una din urmatoarele doua conditii: Ht/Dit > 5 daca Ht < 10 m, respectiv Ht/Dit = oarecare Ht > 10 m, in care Ht este inaltimea gabaritica a aparatului si Dit este diametrul interior tehnologic al aparatului.
Aparatele ca tip coloana pot avea diferite coloane, cum ar fi:
- coloane cu umplutura;
- coloane cu talere;
- coloane cu rafturi si cu sicane;
- coloane cu sisteme de injectare a vaporilor prin lichid sau de ejectare a lichidului;
- coloane cu elemente tubulare;
- coloane cu elemente rotative.
Coloanele cu umplutura se utilizeaza indeosebi la prelucrarea substantelor agresive sau de mare viscozitate, ca si atunci cand sunt necesare caderi mici de presiune sau cand cantitatea de lichid din coloana este mica. Coloanele cu umplutura se utilizeaza de exemplu la operatii de distilare fractionata in vid (cadere mica de presiune), sau in operatii de fractionare discontinua, ca si in instalatiile pilot si semi-industriale si in lucrarile de cercetare in laborator. Noile tipuri de umplutura de mare eficacitate permit separarea in coloane cu umplutura a componentelor care au temperaturi de fierbere apropiate. Unele coloane cu umplutura, in care lichidul este pulverizat, servesc la curatirea, racirea sau umezirea gazelor. Aceste coloane se numesc scrubere.
Constructia interiorului coloanei urmareste marirea la maximum a suprafetei de contact dintre faze. Umplutura are in esenta acest rol. Lichidul si vaporii (sau gazele) circula in general in contracurent. In cazul unor procese de absorbtie sau de extractie se poate pune si problema circulatiei in echicurent. Transferul de substanta are loc "pe suprafata" peliculei de lichid formata pe corpurile de umplere, intre lichid si vapori (sau gaze).
Datorita principiului lor de functionare, coloanele cu umplutura nu sunt adecvate pentru a lucra cu gaze sau cu lichide impurificate. Impuritatile pot astupa spatiile libere ale umpluturii, ceea ce ar determina cresterea accentuata a rezistentei hidraulice (rezistenta la trecerea gazelor sau vaporilor) a umpluturii si micsorarea, in timp, a eficacitatii coloanei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingineria Echipamentelor Antipoluante.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Pavel, A., Voicu, I., Rizea, L., Aparate de tip coloana, Indrumator pentru proiect de an, Ploiesti, 1980. 
Jinescu V.V., Aparate de tip coloana, Bucuresti, 1978.
Pavel, A., Elemente de ingineria mecanica si intretinerea utilajelor tehnologice Petrochimice, fascicul II, Institutul ,, Petrol Gaze', Ploiesti, 1976.
Pavel, A., Contributii la elaborarea unui normativ de calcul pentru aparatele de tip coloana.
Dumitru, Ghe., Note de curs, 2011


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!