Inovarea unui Dispozitiv - Inovare Tehnologica

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Definitia si structura dispozitivelor de prindere 3
2. Clasificarea dispozitivelor de prindere 5
2.1 Dispozitive de prindere cu actiune unilaterala 9
2.2 Dispozitive de prindere cu actiune bilaterala 17
2.3 Dispozitive de prindere cu actiune multilaterala 23
3. Varianta existenta a dispozitivului de prindere 26
4. Alegerea variantei inovatoare 28
5. Bibliografie 33


Extras din proiect Cum descarc?

1. Definitia si structura dispozitivelor de prindere
Dispozitivul de prindere este cel care stabileste legatura intre robot si corpul ce trebuie manipulat, legatura ce se poate intrerupe sau relua cu ajutorul unei comenzi. Acest dispozitiv este componenta mobila care trebuie sa prinda, sa ridice sau sa manipuleze obiectul fara sa-l distruga sau sa-l scape.
Una din problemele importante care se pun la instalarea si la utilizarea unui robot industrial este adaptarea unui organ terminal de prindere. Oricat de complexa este stuctura bratului robotului, alegerea unui dispozitiv de prehnsiune , neadaptat corespunzator la lucrarea ce trebuie efectuata, poate sa-l faca inutil. 
Dispozitivul de prindere este independent de structura mecanica din punct de vedere al gradelor de mobilitate ale acestuia. Se poate detasa, se poate inlocui cu un altul, dar acest lucru nu inseamna ca acest dispozitiv nu contribuie la pastrarea sau chiar ridicarea performantelor robotului la care este atasat.
Obiectele ce se manipuleaza conditioneaza alegerea dispozitivelor de prindere , prin geometria lor (forma, dimensiune), prin proprietatile lor mecanice (greutate, rezistenta, starea suprafetei). 
O clasificare a pieselor ce se manipuleaza in sectoarele industriale ar putea fi urmatoarea:
- piese plane:
o din metal: table decupate, table pliate, piese turnate (feromagnetice sau nu);
o din materiale nemetalice: sticla, materiale plastice, lemn, hartie, ceramica etc.
- piese de revolutie: brute(turnate, laminate, forjate, extrudate), de forma cilindrica sau conica, lungi sau scurte, sferice etc. 
- piese volumice de forma oarecare (carcase, batiuri etc.), turnate, matritate, prelucrate,ambutisate etc.
- cutii, ambalaje, containere, din metal, carton, hartie, sticla, care pot avea forme diferite, cele mai frecvente fiind cele paralelipipedice si cilindrice;
- piese de forma instabila: cabluri, curele, membrane, tesaturi, filme etc.
Drept urmare, multe laboratoare specializate au construit dispozitive de prindere complexe, incercand sa copie cat mai bine mana omului, cu cele 28 de grade de mobilitate ale sale si cu mii de senzori de presiune , temperatura etc.,ce sunt incluse in ea. De aceea, in unele lucrari, aceste dispozitive sunt maini mecanice (dispozitive de apucare , gripper). Incercarea de imitare fidela a organului de prindere uman a condus la dispozitive mecanice complexe, grele, scumpe si bineinteles, mai putin adaptabile decat mana omului. Dexteritatea prehensiunii scade cu numarul degetelor de prindere si sunt rare ocaziile cand un robot este echipat cu un dispozitiv de prindere cu cinci degete ( comparativ cu mana umana). Dar in anumite conditii , dispozitivele de prindere ale robotilor sunt superioare mainii omului, pentru ca manipuleaza obiecte la temperatura mare, obiecte cu muchii taietoare sau acoperite cu substante nocive. Deoarece nu sunt universal adaptabile, mainile robotilor trebuie studiate pentru a se putea face o alegere corespunzatoare in functie de aplicatiile la care urmeaza sa fie folosite, cu atat mai mult cu cat exista firme specializate in fabricarea de dispozitive de prindere. In mediul industrial s-a constatat ca este preferabil sa se utilizeze dispozitive de prindere adaptate pentru o anume lucrare sau un grup de lucrari asemanatoare.
Flansa serveste la efectuarea legaturii intre dispozitivul de prindere si incheietura robotului. Constructorii de roboti prefera sa foloseasca flanse tipizate pentru a permite folosirea mai multor tipuri de dispozitive de prindere pe acelasi robot si o schimbare rapida a acestora.
Fig. 1. Flansa din structura dispozitivelor deprindere;
Flansa tipizata imbinata cu suruburi.
De fapt flansa este constituita din doua semiflanse, din care una este solidara cu elementul periferic al incheieturii, iar cealalta serveste ca suport al dispozitivului de prindere. Asamblarea celor doua semiflanse se poate realiza prin imbinari demontabile sau printr-o imbinare speciala datorata formei , caz intalnit la schimbarea automata a dispozitivelor de prindere. In acest ultim caz, flansa se blocheaza in pozitia de lucru ca urmare a unei miscari relative adecvate a celor doua semiflanse.
In ultima vreme tot mai multi roboti sunt dotati cu aceste interfete mecanice compacte ce permit schimbarea rapida a dispozitivelor de prindere. Dimensiunile elementelor componente ale flanselor si ale dispozitivelor de prindere standardizate fac obiectul unor norme ISO. S-au dezvoltat sisteme de prindere, ce cuprind dispozitive modulare si interschimbabile, pe care in anumite conditii robotul si le poate schimba singur in urma unei comenzi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inovarea unui Dispozitiv - Inovare Tehnologica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Confr. Dr .ing. Ciobanu Lucian - Manipulatoare si roboti Industriali, Universitatea Thenica ,,Gh. Asachi" Iasi, Facultatea de Elecrotehnica, 1994
Ispas Viorel, Pop I. Ioan, Bocu Mircea - Roboti Industriali, Editura DACIA, Cluj-Napoca, 1985;
Merticaru V. Vasile - Automatizarea si Robotizarea Proceselor Tehnologice, Editura Pim, Iasi, 2008, ISBN 978-606-520-201-6;
Staretu I., Neagoe M. - Sisteme de prehensiune, Brasov, 2000;
Wolf A., Steinmann R. - Grippers in Motion, Springer;
www.andrin-magnets.com/EF_Pdtlevage.htm - Accesat la data de 25.05.2013
www.emerald.com - Accesat la data de 25.05.2013
Gherghel N.,Gojinetchi N. - "Indrumar de proiectare a dispozitivelor", vol. I-IV, I.P. Iasi, 1992;
http://www.magsy.ro/25528-dispozitive-de-prindere-magnetice - Accesat la data de 25.05.2013
IONITA, N. - Elemente de mecanica automatelor si dinamica automatizarii proceselor industriale, Editura Tehnica, Bucuresti, 1985 .
http://www.abb.com - Accesat la data de 25.05.2013
http://www.3dcontentcentral.com/ - Accesat la data de 25.05.2013
http://www.syscom.ro/Catalog_produse/18.Roboti-industriali.pdf - Accesat la data de 25.05.2013


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!