Cuprins
- CUPRINS
- TEMA PROIECTULUI 1
- CUPRINS 2
- MEMORIU JUSTIFICATIV 5
- INTRODUCERE 8
- CAPITOLUL I
- Dimensionarea incaperilor depozitului frigorific 16
- 1.1. Determinarea suprafetelor incaperilor frigorifice 16
- 1.2. Calculul suprafetelor utile a camerelor din
- structura depozitului 17
- 1.3. Se verifica capacitatea de prelucrare qp tinand
- seama de norma specifica de incarcare Ni 17
- 1.4. Se calculeaza rulajul R pentru fiecare camera
- din structura depozitului 18
- 1.5. Se calculeaza suprafata utila reala Sur 18
- 1.6. Se calculeaza suprafata reala a fiecarei suprafete
- tinand seama de distanta intre stive 19
- CAPITOLUL II
- Calculul izolatiei termice a spatiilor frigorifice 20
- 2.1. Izolarea depozitelor frigorifice 20
- 2.2. Calculul izolatiei 23
- 2.3. Calculul izolatiei pentru peretii exteriori 32
- 2.4. Calculul izolatiei pentru peretii interiori 36
- CAPITOLUL III
- Calculul necesarului de frig pentru depozitele frigorifice 42
- 3.1. Necesarul de frig 42
- CAPITOLUL IV
- Calculul instalatiei frigorifice 50
- 4.1. Studiul termic al variantelor comparate cu date
- de proiectare in vederea alegerii variantei optime 50
- 4.2.Calculul termic al instalatiei frigorifice optime 68
- CAPITOLUL V
- Calculul si alegerea aparaturii auxiliare 77
- 5.1. Calculul si alegerea compresoarelor 77
- 5.2. Calculul si alegerea condensatoarelor 83
- 5.3. Calculul si alegerea subracitorului de lichid 85
- 5.4. Calculul si alegerea separatorului de ulei 87
- 5.5. Calculul si alegerea buteliei de racire intermediara 92
- 5.6. Calculul si alegerea vaporizatoarelor 93
- 5.7. Calculul si alegerea separatorului de lichid 97
- 5.8. Calculul si alegerea rezervorului de amoniac 100
- 5.9. Calculul si alegerea conductelor 102
- CAPITOLUL VI
- Tehnologia de executie a instalatiilor frigorifice 108
- 6.1. Montajul instalatiilor frigorifice 108
- 6.2. Montarea compresoarelor frigorifice 109
- 6.3. Montarea racitoarelor de agent intermediar
- de tip deschis (bazine) 109
- 6.4. Montarea vaporizatorilor pentru racirea aerului 110
- 6.5. Montarea aparatelor si masinilor auxiliare 111
- 6.6. Montarea conductelor 113
- CAPITOLUL VII
- Calculul economic al instalatiei frigorifice 115
- CAPITOLUL VIII
- Masuri de tehnica securitatii muncii 117
- 8.1. Masuri de protectia muncii pentru montajul
- instalatiei frigorifice 117
- 8.2. Masuri de protectia muncii pentru operatia de
- izolare a instalatiei frigorifice 119
- 8.3. Masuri PSI 119
- BIBLIOGRAFIE 121
Extras din proiect
TEMA PROIECTULUI
Sa se proiecteze o instalatie frigorifica pentru un depozit de legume.
Date de proiectare:
- capacitatea de refrigerare: 20 [t/zi] la t = -1°C;
- capacitatea de depozitare a produselor refrigerate: 55 [t/zi] la
t = 0 °C;
- capacitatea de congelare: 30 [t/zi] la t = -20 °C;
- capacitatea de depozitare a produselor congelate: 80 [t/zi] la
t = -18 °C.
Agentul frigorific utilizat in instalatie este amoniacul (NH3 ).
Echipamentul folosit: compresoare si aparatura de productie romaneasca.
Agentul intermediar: solutia de CaCl2
Agentul de racire al condensatorului: apa recirculata qw1 = 24°C
qw2 = 28°C
MEMORIU JUSTIFICATIV
In lucrarea de fata s-a tratat instalatia frigorifica pentru un depozit de legume.
Mai intai s-au stabilit incaperile depozitului frigorific si s-au determinat functie de cantitatea de produse ce pot fi refrigerate, congelate si depozitate (date, in datele de proiectare) suprafetele camerelor de congelare, refrigerare si depozitare.
Pentru a nu se produce condensarea vaporilor de apa in pereti, acestia trebuie izolati corespunzator. Referitor la aceasta problema, s-a calculat si verificat izolatia peretilor unde exista diferente mari de temperatura intre o parte si cealalta a acestora.
S-a facut o prima verificare a grosimii izolatiei in vederea preintampinarii condensarii vaporilor de apa din aer pe suprafata exterioara conditia fiind tpe > tr ( tpe – temperatura peretelui exterior, tr – temperatura punctului de roua), iar a doua verificare, aceea ca in stratul de izolatie sa nu apara zone de condensare, conditia fiind ca, curbele de presiune partiala si de saturatie sa nu se intersecteze.
Pentru a putea calcula instalatia frigorifica necesara depozitului friogorific s- a determinat mai intai necesarul de frig, adica consumul de frig pentru intreg depozitul. S-a efectuat acest calcul tinand cont de consumul de frig pentru acoperirea transmiterii caldurii prin peretii exteriori, consumul de frig tehnologic, consumul de frig pentru racirea si uscarea aerului la ventilatia camerelor si consumul de frig pentru compensarea pierderilor de caldura in exploatare.
Stiind necesarul de frig s-a putut trece la calculul propriu–zis al instalatiei frigorifice.
S-au studiat mai multe variante de instalatii frigorifice. Acest studiu
s-a realizat in ideea stabilirii valorii maxime a randamentului exergetic a fiecarui proces in diferite variante, deoarece s-a considerat ca acesta este criteriul cu ajutorul caruia se poate compara calitate proceselor.
S-au studiat cinci variante:
- prima cuprinde patru instalatii:
- instalatie intr-o treapta pentru nivelul de –19 °C;
- instalatie intr-o treapta pentru nivelul de –12 °C;
- instalatie in doua trepte pentru nivelul de –28 °C;
- instalatie in doua trepte pentru nivelul de –26 °C.
- a doua cuprinde trei instalatii:
- instalatie in doua trepte cu doua medii racite pentru nivelele de –9°C si –28 °C;
- instalatie intr-o treapta pentru nivelul de –12 °C;
- instalatie in doua trepte pentru nivelul de –26 °C.
- a treia cuprinde doua instalatii:
- instalatie in doua trepte cu doua medii racite pentru nivelele de –9°C si –26 °C;
- instalatie in doua trepte cu doua medii racite pentru nivelele de –12°C si –28 °C.
- a patra varianta cuprinde trei instalatii:
- instalatie in doua trepte cu doua medii racite pentru nivelele de –12°C si –28 °C;
- instalatie intr-o treapta pentru nivelul de –9 °C;
- instalatie in doua trepte pentru nivelul de –26 °C.
- a cincea varianta cuprinde trei variante:
- instalatie in doua trepte cu doua medii racite pentru nivelele de –9°C si –26 °C;
- instalatie intr-o treapta pentru nivelul de –12 °C;
- instalatie in doua trepte pentru nivelul de –28 °C.
Calculand randamentul exergetic la fiecare varianta a rezultat o valoare mai mare a acestuia la varianta a treia, si in final s-a ales varianta optima, varianta a treia cu doua instalatii cu doua medii racite.
S-a stabilit ciclul teoretic al instalatiei frigorifice si apoi s-au ales aparatele necesare instalatiei pe baza calculului termic al acesteia.
In final, s-a studiat problema intretinerii si exploatarii depozitului frigorific in masuri si norme de tehnica securitatii muncii.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Instalatie Frigorifica pentru un Depozit de Legume
- Biblio_Nar.doc
- Cap1_Nar.doc
- Cap2_Nar.doc
- Cap3_Nar.doc
- Cap4_Nar.doc
- Cap5_Nar.doc
- Cap6_Nar.doc
- Cap7_Nar.doc
- Cap8_Nar.doc
- Introducere_Nar.doc
- Primele_pagini_Nar.doc