Mașina de curățat cartofi

Cuprins proiect

Introducere. 2 
Capitolul 1
1.1 Noţiuni teoretice ale procesului . 4
1.2 Studiul bibliografic. Dezavantaje. Principii de funcţionare.14
1.3 Studiul brevetelor. Avantaje şi dezavantaje. 22
1.4 Procesului tehnologic în care este implicată maşina studiată.24
1.5 Parametrii tehnico- economici preconizaţi.27
Capitolul 2
2.1 Construcţia si principiul de funcţionare al maşinii.28
2.2 Reguli de exploatare şi ale tehnicii securităţii .28
2.3 Impactul utilajului asupra mediului.29
2.4 Protecţia muncii si a mediului ambiant la exploatarea maşinii.32
2.5 Calculul masinii.32
2.5.1Calcul tehnologic (productivitatea)
2.5.2Calculul energetic 
2.5.3Calculul cinematic
Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect

Întroducere
Alimentatia constituie un factor indispensabil pentru om,deoarece asigura energia si substantele de baza necesare desfasurarii proceselor metabolice, cresterii si dezvoltarii organismelor. Ea reprezinta izvorul si regulatorul proceselor de schimb dintre organism si mediul inconjurator.Din cele mai vechi timpuri omul a primit din mediu substante nutritive necesare furnizarii energiei cheltuite dar si mentinerii unor constante fiziologice normale.In epoca contemporana, marea diversitate de alimente disponibile, compozitia chimica complexa a acestora, riscurile de imbolnavire prin intermediul alimentelor ingerate, schimbarea mediului in care omul isi desfasoara activitatea, au determinat o revizuire a conceptiei despre alimentatia umana, accentuarea caracterului ei rational si de factor preventiv in sanatate. S-a accentuat raspunderea celor care comercializeaza alimente atat in ceea ce priveste valoarea nutritiva a produselor comercializate cat mai ales starea lor de inocuitate.Din multitudinea de factori de agresiune purtatori de agenti poluanti, mentionam solul, apa, aerul, retetele produselor, tehnicile de prelucrare, microorganismele si alti biodaunatori.Alimentul este un sistem aflat in stransa legatura cu individul, este legatura biologica a omului cu mediul inconjurator. Deci, orice perturbatie a mediului isi gaseste in aliment mijlocitorul ideal pentru a ajunge la om.Mediul influenteaza alimentele de-a lungul parcursului materie prima - produs finit in diferite momente, relatia aliment mediu determinand modificari ce perturba salubritatea produsului destinat consumului uman.Factorii care influenteaza calitatea produselor alimentare pot fi interni, cum sunt compozitia chimica a produsului , structura antomica si gradul de integritate, proprietatile biologice, proprietatile fizice, sau externi solicitarile mecanice in timpul manipularii produselor, compozitia aerului atmosferic, temperatura aerului, umiditatea aerului, lumina si alte radiatii, ambalajul, microorganismele, modul de depozitare.
Prin alimentaţie publică se inţelege activitatea economică care se ocupă cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se servesc consumatorilor, împreună cu alte produse agroalimentare, consumul acestora facîndu-se în unitaţi proprii, special amenajate. 
Pentru a reudce maxim munca zilnică a bucătarilor, a mări considerabil productivitatea lucrului efectuat în întreprinderea dată, a micşora traumatizarea la locul de muncă, se utilizează maşini şi macanisme specializate, în deosebi, utilaje mecanice.
Dotarea cu utilaj tehnologic la etapa actuală este la un nivel relativ înalt. Industria constructoare de maşini dispune de numeroase realizări pentru sfera alimentară, aceasta pune la dispoziţia agentului o gamă largă de utilaje, echipamente, mecanisme etc. care contribuie, într-un fe sau altul, la majorarea productivităţii, economisire de timp, reducerea numărului de muncitori.
Masinele si utilajele din industria alimentara sunt masini de lucru destinate pentru operatii diversificate in cadru proceselor de productie.Cele mai solicitate masini mecanice o au utilajele de curatat care sunt destinate inlaturarii stratului exterior.
Luînd în consideratieca în mare majoritate se curatamecanizat anume carofii, masinele date mai poarta denumirea de masini decurata cartofi, cu toate ca ele de fapt sunt preconizate si pentru celelalte tipuri de radacinoase.
Capitolul 1
1.1 Noţiuni teoretice ale procesului 
Pentru utilizarea intrprinderilor noi din industri alimentara si pentru modernizarea celor existetente,trebuie create masini,aparate automate si linii automate noi.
Masinele si utilajele din industria alimentara sunt masini de lucru destinate pentru operatii diversificate in cadru proceselor de productie.Prin folosirea masinelor in executarea diversilor lucrari de cadrul proceselor de productie din industria alimentara se asigura:
• Marimea productivitatii muncii
• Realizarea unor lucrari in termene optime si de o calitate suprioara
• Reducerea costurilor pe tona de produs
• Inlocuirea muncii manuale cu munca de dirijare a a utilajului,respective reducerea efortului fizic.
Masinele de curatare sunt destinate pentru inlaturarea suprafetei externe(cojile de fructe si legume,solzii de pese etc)ce au o valoare nutritiva scazuta.
La întreprinderile de alimentaţie publică se utilizează pe scară largă maşinele de curăţat cartofi. În întreaga lume ele se produc în cantităţi foarte mari deoarece se ia în consideraţie faptul că procesul de cutăţare poate fi: mecanic, termic şi chimic.
Motada termică poate fi realizat prin flacără şi abur.
Prin metoda la flacără se presupune curăţarea tuberculelor în agregate termice în timp de cîteva secunde la o temperatură de 1200 – 1300ºC. În acest mod are loc carbonizarea stratului exterior (cojii) şi pătrunderea termică (fierbere bruscă) a produsului la o adîncime de 0,6-1,5mm. Apoi se prelucreaza in termoagregate ajungind în masină de spălare şi curăţare, unde cu ajutorul periilor ce se rotesc şi arborilor de cauciuc în prezenţa acşiunii apei abundente se îndepărteză coaja şi parţial stratul pătruns termic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Masina de Curatat Cartofi.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!