Pompe cu Roti Dintate

Extras din proiect Cum descarc?

Multe operatii din procesele tehnologice din industria alimentara, prelucreaza produse in stare fluida. Produsele in starea fluida sunt compuse din starea lichida si starea solida. Fluidele au o foarte mare importanta in realizarea proceselor tehnologice, fie prin participarea directa la diferite operatii (de exemplu: evaporare, condensare, difuzie, sedimentare, filtrare, etc.) fie pentru a asigura transportul intre utilaje.
Fluidele se deplaseaza prin conducte, canale sau utilaje sub actiunea unei energii mecanice din exterior sau ( in cazul lihidelor) sub actionea energiei potentiate data de o diferenta de nivel.
Transferal energiei de la o sursa exterioara la fluid se realizeaza cu utilaje statice sau cu utilaje avand subansamble mecanice in miscare. In practica ambele tipuri de utilaje sunt cunoscute sub nume generice ca: pompe, ventilatoare, suflante, compresoare, injectoare, ejectoare, etc. Pentru utilajele care transporta lichide s-a incetatenit denumirea de pompe.
Energia mecanica primita de fluid de la sursa exterioara este convertita cu ajutorul utilajelor de transport in energie de presiune, energie cinetica si energie potentiate, iar o parte se pierde datorita frecarillor si a inertiei.
Transportul si distributia fluidelor intre utilajele unei instalatii tehnologice sau la distante man, se realizeaza prin conducte. In functie de destinatia lor conductele se clasifica in : conducte magistrale si conducte tehnologice
Conductele magistrale servesc pentru transportul unor fluide pe distante mari si foarte rnari. Din aceasta categorie fac parte: conductele de aductiune a apei, magistralele de transport ale gazelor naturale (gazoducte) sau ale titeiului (oleoducte).
Conductele tehnologice fac legatura dintre utilajele unei linii de fabricate.
O conducta este formata, in principal, din urmatoarele elemente:
- tevi sau tuburi;
- piese de imbinare intre tevi sau tuburi: flanse, mufe, nipluri, coturi, teuri,
reductii, etc;
- armaturi pentru comanda si controlul curgerii fluidelor: robinete, vane, instrumente
de masura a debituluisi a unor parametrii ai fluidului;
- dispozitive de fixare ,de rezemare si compensatoare de dilatare termica.
Traseul unei conducte tehnologice trebuie astfel ales incat sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie cel mai scurt posibil;
- schimbarile de directie sa fie cat mai putine;
- conducta sa nu afecteze amplasarea utilajelor;
- accesul la robinete, aparate de masura, etc, sa fie usor.
Conductele tehnologice sunt marcate prin culori si semne conventionale care indica natura si proprietatile fluidelor care circula prin ele.
Cap.1.Transportul lichidelor. Pompe
Pentru deplasarea unui lichid printr-o conducta sau utilaj este necesara asigurarea unei diferente de presiune la capetele conductei sau intre punctul de intrare si cel de iesire al fluidului din utilaj. Pompele sunt utilajele care maresc presiunea fluidului , prin utilizarea unei parti din energia mecanica exterioara consumata la pompa.
1.Marimi si relatii caracteristice in transportul fluidelor
Marimile caracteristice referitoare la transportul fluidelor pot fi grupate in trei categorii: marimi care se refera la sistem, marimi care se refera la utilajul de transport si marimi care se refera atat la sistem cat si la pompa.
Prin sistem se intelege traseul pe care este transportat fluidul, fiind format din: spatiui din care aspira utilajul, conducta de transport impreuna cu arrnaturile, dispozitivele de masura si de control a curgerii si spatiui in care refuleaza utilajul de transport.
Dintre marimile care se refera la sistem se mentioneaza: debitul care trebuie transportat in sistem, inaltimea manometrica a sistemului, puterea necesara transportului fluidului in sistemul dat.
a. Debitul pompei, reprezinta cantitatea de fluid transportata de pompa 
in unitatea de timp. Cantitatea poate fi exprimata prin masa sau volumul de fluid, ceea ce corespunde unui debit masic, respectiv unui debit volumic. In cazul pompelor se deosebeste un debit real si un debit teoretic. Raportul dintre debitul volumic real si eel teoretic defineste randamentul volumic al pompei, nv :
nv = Mv
Mvt (V.1). 
b. Inaltimea manometrica a sistemului, reprezinta consumul de energie necesar transportului fluidului in sistemul considerat. Daca se considera sistemul din fig.V. 1, inaltimea manometrica a acestuia se calculeaza cu ecuatia Bernoulli:
LM=g(H2-H1)+1/2(v22-v21)+P2-P1+Hp
?g
(V.2)
Impartind relatia ( V.2 ) prin g se obtine expresia de calcul a inaltimii manometrice a sistemului:


Fisiere in arhiva (1):

  • Pompe cu Roti Dintate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!