Tehnologia construcțiilor de mașini

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Alegerea semifabricatului. Materiale si procedee de obtinere 4
Capitolu 2
Stabilirea itinerarului tehnologic .7
Capitolul 3
Stabilirea echipamentului necesar efectuarii operatiilor ..14
Capitolul 4
Determinarea dimensiunilor intermediare si adaosului de prelucrare .26
Capitolul 5
Determinarea regimurilor de aschiere 33
Capitolul 6
Efectuare normei tehnice 43
Capitolul 7
Intocmirea documentatiei tehnice ..45
Bibliografie ..49


Extras din proiect Cum descarc?

Stabilirea itinerariului tehnologic
La stabilirea succesiunii de desfasurare a operatiilor care compun procesul tehnologic se tine seama se anumite principii de baza:
- primele operatii ale procesului tehnologic sunt cele care creeaza bazele tehnologice ce vor servi ulterior la prelucrarea celorlate suprafete ale piesei. De exemplu la prelucrarea mecanica a coloanei bazele tehnologice sunt gaurile de centrare care materializeaza axa geometrica a piesei si suprafetelor frontale de la care pleaca baza de cotare, diametrele fiind date referitoare axei piesei.
- operatiile de degrosare in cursul carora se inlatura cea mai mare parte a adaosului de prelucrare se indeparteaza la inceputul procesului tehnologic.
- operatiile de finisare se efectueaza spre sfarsitul procesului de prelucrare mecanica.
Se tine cont de aceste principii pentru ca in timpul operatiilor de degrosare, adaosul fiind mai mare, adancimea de aschiere deci si fortele de aschiere cresc corespunzator, ceea ce duce la deformarea intensiva a sistemului tehnologic introducand erori de prelucrare care sunt inlaturate treptat in timpul operatiilor succesive de finisare. La operatiile de finisare adancimile de aschiere sunt mici, de asemenea ca si fortele si deformatiile. Suprafetele care au precizia cea mai mare, rugozitatea cea mai fina se prelucreaza ultima data pentru evitarea deteriorarii suprafetei. Se va tine seama de modul de cotare a piesei din desen. Se prelucreaza mai intai suprafetele care sunt baze de masurare (de la care pleaca cotele care determina pozitia altor suprafete) dupa aceea celelalte suprafete a caror pozitie este determinata de cotele sus amintite.
Suprafetele carora li se impun conditii severe de pozitie relativa se recomanda sa se prelucreze dintr-o singura asezare a piesei evitand aparitia erorilor de asezare.
Capitolul 1
Alegerea semifabricatului.Materiale si procedee de obtinere 
Piesa de realizat este o piesa cilindrica de tip arbore.
Pentru realizarea arborelui se alege ca material C45 STAS 880 -  80 dintr-o bara O45x310.
Deformarea plastica este metoda de prelucrare aplicata metalelor si aliajelor in scopul obtinerii unor semifabricate sau produse finite. Deformarea materialelor este permanenta, fiind realizata in stare solida la cald sau la rece.
Metoda prezinta o serie de avantaje, dintre care se amintesc:
- se obtin produse cu proprietati mecanice superioare celor turnate;
- se obtine o structura cu cristale fine;
- consum minim de metal;
- precizie mare;
- posibilitatea realizarii unor piese cu forme complexe.
- proprietati mecanice imbunatatite datorita unei structuri omogene si mai dense
-precizie mare de prelucrare (mai ales la deformare plastica la rece)
Dintre marile dezavantaje ale metodei amintim costul ridicat al masinilor si instalatiilor si utilizarea unor forte mari de deformare. Prelucrarea prin deformare plastica are o aplicabilitate din ce in ce mai larga deoarece piesele si subansamblurile sunt tot mai solicitate din punct de vedere mecanic.
Pentru obtinerea unei piese finite dintr-un semifabricat exista mai multe posibilitati de abordare a succesiunii operatiilor de prelucrare. Dar nu orice succesiune de operatii poate asigura indeplinirea conocmitenta a celor trei criterii care stau la baza elaborarii proceselor tehnologice.
Un principiu de baza care trebuie respectat la elaborarea proceselor tehnologice il constituie mentinerea, pe cat posibil, a acelorati baze tehnologice.
Un aspect important care trebuie avut in vedere la elaborarea proceselor tehnologice este gradul de detaliere a acestora pe operatii si faze de prelucrare.
O caracteristica importanta a deformarii la rece o constituie faptul, ca deformarea odata inceputa nu continua la aceeasi tensiune. Pentru a continua deformarea este necesara cresterea continua a tensiunii.
Astfel, deformarea plastica duce la cresterea rezistentei la o urmatoare deformare plastica, marind limita de elasticitate, limita de curgere, rezistenta la rupere si duritatea acestuia, dar scade plasticitatea materialului, rezistenta la coroziune, conductibilitatea termica.
Deformarea se considera plastica daca eforturile unitare datorate fortelor de prelucrare tehnologica sunt peste limita de curgere conventionala (efortul unitar caruia ii corespunde o deformare remanenta de 0,2% .
Deformarea plastica se realizeaza prin deplasarea relativa a atomilor in pozitii noi de echilibru stabil. Principalele moduri prin care se produce deformarea plastica sunt: alunecarea si maclarea.
In elaborarea procesului tehnologic pentru reperul dat se va folosi principiul concentrarii operatiilor. Concentrarea tehnica a operatiilor se bazeaza pe executarea unui numar mare de prelucrari: elementare, succesive, la un singur loc de munca, pastrand, de regula, aceeasi orientare si fixare a piesei. Procesul tehnologic astfel proiectat contine, de regula, un numar mare de operatii cu faze multiple si, in cadrul fiecarei operatii, semifabricatul sufera transformari importante ale formei si dimensiunilor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tehnologia constructiilor de masini.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. C. PICOS, s.a. -  Calculul adaosului de prelucrare si a regimurilor de aschiere, Editura tehnica Bucuresti, 1974
2. A.VLASE, s.a. -  Regimuri de aschiere, adaosuri de prelucrare si norma tehnica de timp, volumul I-II, Editura tehnica Bucuresti, 1983-1985
3. AL. CHISIU, s.a. -  Organe de masini, editia a II-a, Editura didacica si pedagogica, Bucuresti, 1981
4. https://www.totalmateria.com/subgroup.aspx?LN=RO&id1=280604&db=S (accesat in 12.12.2019)
5. http://www.creeaza.com/tehnologie/tehnica-mecanica/OTELURI-CARBON213.php) (accesat in 16.12.2019)
6. http://www.mec.tuiasi.ro/ro/images/OMM/Tabele_OM_1_2016.pdf (accesat in 19.12.2019)
7. http://old.unitbv.ro/Portals/45/Admitere/Master/5%20MARASCU%20KLEIN (accesat in 20.12.2019)
8. https://www.securitateamunciissm.ro/protectia-muncii.html (accesat in 21.12.2019)
9. http://www.monitoruljuridic.ro/act/norme-tehnice-din-3-februarie-2006-privind-intretinerea-repararea (accesat in 22.12.2019)
10. https://www.researchgate.net/publication/321731416_Imbunatatirea_calitatii_si_fiabilitatii_proceselor_tehnologice_de_presare_la_rece_prin_proiectare_asistata_si_simulare_pe_calculator (accesat in 23.12.2019)
11. https://www.boschrexroth.com/en/xc/products/product-groups/assembly-technology/index (accesat in 24.12.2019


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!