1. INTRODUCERE.3 2. TIPURI DE BUTELII DIN STICLA SI CAPSULE.4 3. TEHNOLOGII DE INCHIDERE A BUTELIILOR.6 4. PREZENTAREA SCHEMEI CINEMATICE A MASINII DE CAPSULAT ,,SOMES 6" DIN LINIA DE IMBUTELIERE A BAUTURILOR.7 4.1. Dispozitiv de capsulare.9 4.2. Dispozitiv de alimentare - evacuare.11 4.3. Capul de inchidere.12 5. CALCULUL SCHEMEI CINEMATICE A MASINII ,,SOMES 6" DIN LINIA DE IMBUTELIERE.14 BIBLIOGRAFIE. 15
1. INTRODUCERE Industria alimentara prelucreaza materii prime de origine biologica, provenind din regnul vegetal sau animal, in sensul de a le conditiona, conserva, transforma sau de a extrage din ele anumite elemente destinate hranei omului. In momentul in care echilibrul biologic natural se intrerupe, incep fenomenele de degradare care conduc la alterari si pierderi de produse. Industria alimentara moderna, reprezinta un complex coordonat de transformari fizice, chimice si biochimice prin care se realizeaza produse alimentare utilizand procedee tehnologice si instalatii fundamentate stiintific, tehnic si economic. Masinile si utilajele din industria alimentara sunt masini de lucru destinate pentru efectuarea unor operatii diversificate in cadrul proceselor de productie, in conformitate cu cerintele tehnico-economice impuse fiecarei lucrari in parte. Prin folosirea masinilor in executarea diverselor lucrari din cadrul proceselor de productie din industria alimentara, se asigura: o marirea productivitatii muncii; o realizarea unor lucrari in termeni optimi si de o calitate superioara; o reducerea costurilor pe tona de produs; o inlocuirea muncii manuale cu munca de conducere a utilajului, respectiv reducerea efortului fizic. 2. TIPURI DE BUTELII DIN STICLA SI CAPSULE Buteliile de sticla sunt recipiente cu sectiune transversala a corpului cilindrica sau de alta forma, cu capacitatea de 25-10 000 ml (STAS 5845/6-74). Pentru produse alimentare se utilizeaza butelii din sticla calcosodica (tabelul 1) cu capacitate intre 100 si 2 000 ml (STAS 11598-88) prevazute cu accesorii de inchidere, marcare si sigilare (STAS 5845/9-86). Buteliile de bere (tabelul 2) si cele pentru bauturi racoritoare (tabelul 3) se executa in doua variante. Tabelul 1 - Tipuri de butelii din sticla calcosodica Tip, destinatie Capacitate nominala, ml 100 125 250 330 350 500 700 750 1000 2000 Euro Uz general ? Naville ? ? Novissima ? Format obisnuit ? Sirop ? Sucuri,bauturi racoritoare,Apa minerala ? ? Bauturi alcoolice si lichioruri ? ? ? ? ? ? Rhein Vin, vin brut ? ? Bordeaux ? Prahova ? Sampanie ? Caramel Bere ? Tabelul 2 - Caracteristicile buteliilor pentru bere Forma Capacitatea , ml Masa, g nominala reala Euro 500 500 +- 7 la 50 mm de planul gurii 380 Caramel 330 330 +- 7 la 45 mm de planul gurii 275 Tabelul 3 Caracteristicile buteliilor pentru bauturi racoritoare Capacitatea , ml Masa, g Rezistenta la presiune interioara nominala reala 250 270 380 --- 1000 1040 +- 20 275 Min . 10 bar Capsulele sunt de trei tipuri: coroana, cu limba de rupere (tip Alka) si cu inel de siguranta (tip Pilfer Proof ). Capsula are forma concava, circulara, cu marginile rasfrante, inchiderea etansa facandu-se prin strangere pe buza orificiului de umplere-golire. In functie de materialul din care sunt confectionate, capsulele se pot clasifica in: - Capsula din tabla de otel, cu marginea ondulata. . - Capsula din tabla de aluminiu, cu marginea rasfranta cu prelungire ce faciliteaza deschiderea. - Capsula din tabla de aluminiu cu parte cilindrica filetata prin roluire pe gatul buteliei profilat corespunzator si o margine rasfranta, predecupata, detasabila la defiletare.
Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.