Extras din proiect
1.Stadiul actual si tendinte in constructia de transportoare suspendate
1.1. Aspecte generale privind pasarile si abatoarele
Cresterea pasarilor reprezinta un important sector al zootehniei prin produsele pe care ele le furnizeaza: oua, carne, grasime, ficat de gasca si rata, pene, fulgi si gunoiul care este un ingrasamant important. Resturile de abator servesc ca hrana animalelor pentru blana (nurci, vulpi, etc.) .
Pasarile se inmultesc usor, cresc repede, valorifica foarte bine hrana si necesita adaposturi simple.
In tara noastra cresterea pasarilor a cunoscut o extindere deosebita, mai ales in sistemul industrial, luand fiinta numeroase complexe industriale avicole, statii de incubatie a oualor, iar componenta raselor a fost imbunatatita.
1.1.1Incubatia oualor
Incubatia este procesul de dezvoltare a embrionului in ou, pana la ecloziune, adica pana la iesirea puiului din ou.
Dupa modul in care se desfasoara, incubatia poate fi naturala si artificiala. In cubatia artificiala presupune folosirea incubatoarelor de suprafata (mai putin folosite) si a celor de volum care au sertarele cu oua asezate pe mai multe randuri fiind cele mai utilizate in practica.
Regimul de incubatie este dat de factori care influenteaza incubatia si anume: temperatura, umiditatea, ventilatie, intoarcerea si racirea. Acesta este diferit functie de specia de pasari de la care se incubeaza ouale si durata de incubatie.
Schema regimului de incubatie pentru ouale de gaina
Etapa de incubatie Zile de incubatie Temperatura Umiditatea Deschiderea orificiilor de ventilatie Intoarcerea Racirea Stropirea
Prima 1 - 6 39,5 55 - 60 Un sfert (de la a 4-a zi) De 3 ori pe zi
A doua 7 - 13 39 45 - 50 Pe jumatate
A treia 13 - 18 38,5 45 - 50 Trei sferturi O data/zi Zilnic,10-15 odata
A patra 19 - 21 38,5 70 - 75 Complet Nu se mai intorc Idem,de 2 ori
Regimul de incubatie pentru ouale de rata si gasca
Prima 1 - 8 39 65 - 75 Un sfert De 4 ori pe zi
A doua 9 - 15 38,5 50 - 55 Pe jumatate De 3 ori pe zi Odata pe zi
A treia 16 - 25 38 45 Trei sferturi De 2 ori pe zi De 2 ori pe zi Odata pe zi
A patra 26 – pana la ecloziune 37,5 - 38 65 - 70 Complet De 3 ori pe zi De 2 ori pe zi
Regimul de incubatie pentru ouale de curca si bibilici
Prima 1 - 8 39,5 60 - 65 Un sfert De 4 ori pe zi
A doua 9 - 15 39 55 Pe jumatate De 3 ori pe zi
A treia 16 - 25 38,5 50 Trei sferturi De 2 ori pe zi
A patra 26 – pana la ecloziune 38,5 65 Complet De 2 ori pe zi Odata pe zi
Durata incubatiei la diferite pasari domestice in conditii de temperatura normala
Specia Durata medie Variabilitatea
Gaini 21 19 – 22
Rate 28 26 – 30
Curci 28 27 – 29
Gaste 30 27 – 33
Bibilici 27 26 - 29
1.1.2. Cresterea tineretului aviar
Cresterea puilor si a bobocilor se realizeaza in doua sisteme si anume: naturala, specifica gospodariilor mici, individuale si artificiala, caracteristica gopodariilor mari.
In cresterea artificiala a puilor se folosesc 2 procedee: cresterea in puiernita si cresterea in baterii. Puiernitele vor fi compartimentate in asa fel ca fiecare compartiment sa adaposteasca 100 – 200 bobci de rata, gasca sau curca si 200 pui de gaina. Temperatura se cere sa fie 18 – 20o in interior si de diferite grade sub closca artificiala, functie de specia si varsta puilor si bobocilor.
Puii se introduc in compartimente dupa calitatile lor si, pe categorii de varsta, sunt hraniti cu instalatii speciale, iar apa o primesc cu ajutorul adapatorilor automate. In primele 6 – 7 zile puii trebuie hraniti numai cu furaje uscate la care se adauga branza de vaci, pentru evitarea indigestiei. Mai tarziu, hrana uscata este amestecata cu lapte. Dupa 4 – 5 saptamani, puii pot primi in hrana si boabe de cereale zdrobite,masa verde, morcov razuit, etc. Ratia lor trebuie sa fie bogata in vitamine, proteine, saruri minerale si completata cu antibiotice pentru stimularea cresterii si prevenirii aparitiei unor boli.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Transportor Suspendat.DOC