Transporturi multimodale

Extras din proiect Cum descarc?

Transporturile
Definitie
Transportul marfurilor reprezinta o componenta esentiala a procesului de productie si presupune deplasarea componentelor si a produselor atat in incinta fabricii, cat si de la o unitate la alta.
Particularitati si clasificare
Principalele tipuri de transport sunt:
feroviar (locomotive, vagoane);
rutier (auto propulsate sau remorcate);
naval (cargouri, remorchere);
aerian (avioane cargo sau mixte);
neconventionale (prin conducte, prin sisteme de retele de transport de inalta si joasa tensiune, dar si transport informatic).
combinate (cale auto-feroviara, auto-naval etc).
Sisteme de transport
Definitie
Prin sistem de transport se intelege totalitate mijloacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport, grupate dupa un anumit criteriu. Aceste criterii se pot diferentia astfel:
Criteriul tehnic - prin sistem tehnic de transport se intelege totalitatea mijloacelor de transport, a infrastructurii aferente, definit prin utilizarea unei anumite tehnici de efectuare a deplasarii. Cele mai importante sisteme tehnice de transport sunt:
- sistemul de transport rutier - componentele principale ale acestuia fiind vehiculul, calea de rulare (drumul) si instalatiile de semnalizare si dirijare;
- sistemul de transport feroviar - componentele principale ale acestuia fiind locomotivele, vagoanele, calea de rulare (cale ferata), statiile si triajele, instalatiile de dirijare a circulatiei;
- sistemul de transport pe ape interioare - componentele acestui sistem de transport fiind: calea de navigatie (canale, fluvii, lacuri, rauri), porturile si navele;
- sistemul de transport maritim - componentele principale sunt: navele si porturile;
- sistemul de transport aerian - componentele principale ale acestuia sunt: aeronavele, aeroporturile si sistemele de dirijare ale traficului aerian;
- sistemul de transport prin conducte - componentele de baza ale acestuia sunt conductele si statiile de pompare. In cazul acestui sistem de transport, deplasarea este efectuata doar de catre materia care trebuie transportata.
Criteriul geografic dupa acest criteriu se identifica totalitate mijloacelor, instalatiilor si echipamentelor de transport care actioneaza pe un teritoriu dat. Astfel se pot defini urmatoarele sisteme geografice de transport:
- sistemul de transport industrial sau intern;
- sistemul de transport urban, de calatori si de marfuri;
- sistemul de transport suburban, de calatori si de marfuri;
- sistemul de transport interurban, de calatori si de marfuri;
- sistemul de transport national;
- sistemul de transport continental (european);
- sistemul de transport intercontinental.
Criteriul organizatoric - prin intermediul acestui criteriu, sunt identificate toate mijloacele, instalatiile si echipamentele de transport care sunt in proprietatea sau responsabilitate unei entitati organizatorice. Astfel, sistemul organizatoric de transport este definit de denumirea entitatii respective. De exemplu, sistemul de transport al RATB (sistemul de transport public urban de suprafata aflat in proprietatea entitatii Regia Autonoma de Transport Bucuresti).
Criteriul obiectului transportului- transporturile se impart in: transporturi de marfa si transporturi de calatori (de persoane);
Criteriul integrarii in procesul de productie- acest criteriu evidentiaza doua sisteme de transport: tehnologic si de uz general. Transporturile tehnologice sunt cele care apar in cadrul unui proces de productie (de exemplul, transportul materiei prime de la depozit la hala de productie in cadrul unei fabrici) iar cele de uz general sunt toate celelalte.
Clasificare Generala
Sistemele de transport pot fi definite ca totalitatea mijloacelor si instalatiilor intrebuintate in vederea inlaturarii distantelor.
In compunerea si organizarea transporturilor intra elemente de ordin tehnic:
-  drumul;
-  mijlocul de transport;
-  forta de munca a mijlocului de transport.
Transporturile se pot clasifica astfel:
a) Din punctul de vedere al obiectului transportului:
1. transport de calatori si
2. transport de marfuri.
b) Dupa mijloacele intrebuintate transporturile pot fi:
1. feroviare;
2. rutiere;
3. navale;
4. aeriene;
5. speciale;
6. combinate.
Indicatori generali pentru modurile de transport
1. Transportul feroviar efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor cu ajutorul mijloacelor de tractiune (locomotivele) si a mijloacelor tractate (vagoanele) care circula pe trasee fixe si pe cai ferate.
Transportul feroviar se caracterizeaza prin:
-  regularitatea efectuarii circulatiei in toate anotimpurile, ziua si noaptea, aproape independent de vreme;
-  mijloacele de transport feroviare dispun de o mare capacitate in raport cu cele auto si aeriene;
-  din punct de vedere economic se remarca costul mai ridicat al transportului feroviar in comparatie cu cel fluvial, maritim si prin conducte si, de regula, mai mic fata de cel auto si aerian. Transportul pe calea ferata necesita investitii mari comparativ cu cel auto. Astfel, investitiile pentru constructia unei cai ferate sunt de 3 ori mai mari decat cele pentru constructia unei sosele. De asemenea, si investitiile necesare pentru achizitionarea materialului rulant sunt ridicate. La fel, si costul intretinerii mijloacelor de transport feroviar si al liniilor se situeaza la un nivel superior in comparatie cu cel auto sau naval.


Fisiere în arhivă (1):

  • Transporturi multimodale.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!