1.Încadrarea taxonomică a speciei - Regn Animalia - Încrengătura Chordata - Clasa Mammalia - Subclasa Marsupialia - Ordinul Dasyuromorphia - Familia Dasyuridae - Genul Sarcophilus - Specia Sarcophilus harrisii Naturalistul George Harris a fost primul care a publicat în 1807 descrierea Diavolului Tasmanian(Figura1), numindu-l Didelphis ursine.Mai târziu, în anul 1838 acesta este rebotezat Dasyurus laniarius de către Richard Owen, ca mai apoi să fie încadrat în genul Sarcophilus în 1841 şi să fie denumit Sarcophilus harrisii după numele celui ce-l descrisese, de către Pierre Boitar... vezi detalii
I. Scurtă descriere a bolii 1. Definiţie, importanţă, etiologie Turbarea (rabia) este o boală infecţioasă, întâlnită la toate speciile de animale homeoterme, transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate şi agresivitate urmate de paralizie şi moarte. Turbarea a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri, existenţa şi formele ei clinice fiind semnalate şi descrise în documente vechi care s-au transmis până la noi. O descriere amplă a bolii datează din primul secol al erei noastre, şi este făcută de Celsius. El prezintă nu numai semnele... vezi detalii
I.1 INTRODUCERE Neisseriile au la ora actuală următoarea încadrare taxonomică: regnul Bacteria, încrengătura (filum) Protobacteria, clasa Betaprotobacteria, ordinul Neisseriales, genul Neisseria, în care sunt incluse mai multe specii întâlnite atât la om cât şi la animale. Speciile componente ale genului sunt foarte numeroase, fiind incluse un număr de 29, unele având subspecii. Se menţionează însă producerea unor reaşezări taxonomice, amintind în acest sens că unele specii sunt considerate “false neisserii” (N. caviae, N. ovis, N. cuniculi), care au fost încadrate în alte genuri. Amintim ... vezi detalii
Leptospiroza este o zoonoză - boală infecţioasă comună omului şi animalelor, care este răspândită pe întregul glob; se cunosc până în prezent peste 100 tipuri de leptospire care pot determina boala la om şi la animale. Rezervorul principal de leptospire este reprezentat de şobolan, şoarece şi unele animale domestice bolnave sau aparent sănătoase (de exemplu porcul), care conservă pe timp nelimitat în organismul lor leptospirele patogene; în mod frecvent animalele domestice se contaminează atât între ele, cât şi de la şobolan. Omul se poate îmbolnăvi atât prin contactul direct cu animale... vezi detalii
1. Introducere. Carnea de pasăre Până la sfârşitul celui de al II-lea război mondial, producţia de carne de găină s-a realizat în sisteme extensive de creştere. În prezent, sistemele extensive de creştere a găinilor au o pondere din ce în ce mai mică în structura producţiei de carne de găină, acestea fiind înlocuite de sistemele industriale de exploatare, care folosesc exclusiv hibrizi. Avantajul folosirii hibrizilor devine considerabil dacă schema de încrucişare permite să se folosească pe lângă heterozisul propriu, manifestat de hibrizii în exploatare la caracterele de producţie şi heter... vezi detalii
1.VIRUSUL HEPATITEI A Hepatita virala A este o boala infectioaă provocată de virusul hepatic A care afectează acut ficatul. Clinic se manifestă prin afectarea ficatului şi intoxicaţie. Termenul Hepatita A a fost propus în 1947, dar a fost adoptat în 1973, până atunci folosindu-se termenele de: hepatita infecţioasă, icter infecţios, hepatită epidemică (deoarece apare în focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii), icter epidemic. În România, virusul hepatitei A face parte din lista zoonozelor virale (Anexa nr1, litera B), ce trebuie monotorizate atunci când situaţia epidemiologică o... vezi detalii
INTRODUCERE Alimentul este cel mai important factor care influenţează organismul, este indisolubil legat de „sănătatea alimentelor”, incluzând atât calitatea biologică, precum şi starea de solubilitate. Carnea şi produsele din carne reprezintă surse concentrate de proteine valoroase calitativ, a căror componenţă de aminoacizi compensează neajunsurile celorlalte materii prime. În numeroase ţări în curs de dezvoltare producţia de carne este gestionată efficient, iar abatorizarea animalelor şi prelucrarea cărnii se bazează pe rezultatele descoperirii ştiinţifice. Calitatea unui produs-ansa... vezi detalii
1ABORDAREA ANIMALELOR • Scop: apropierea examinatorului de animal; • Se executa: întotdeauna în prezenta proprietarului sau a îngrijitorului; • de obicei pe partea stânga, sau pe cea pe care animalul este antrenat (sa raspunda la comanda „primeste"): • dupa primul contact, abordarea se va face pe partea pe care examinatorul va avea de examinat (tratat) animalul; • se va însoti de avertismente sonore, nu se va face apropierea brusc sau cu obiecte care pol alarma animalul. Avertismentele se vor dresa cu voce blânda, dar hotarâta; • se vor controla permanent actiunile (tendintele) ani... vezi detalii
Introducere Precizare de inceput:exista atat pincher pitic cat si pincher de talie mijlocie. Au origine diferita si nu sunt ,cum ne-ar fi usor sa spunem,versiuni in miniatura a marelui caine caruia ii seamana :Doberman. In 1870, germanii din THURINGE incep o selectie(utilizand rasele Manchester,Rottweiller,Berger de Thuringe,Levriere)in vederea obtinerii unui caine mare,agil,robust,curajos si in acelasi timp feroce.M.Dobermann (un colector de impozite) a fost unul din principalii ’’creatori’’ si a donat numele sau cainilor rezultati. Animalul a fost un real succes insa erau numerosi cei... vezi detalii
PARTEA I. STUDIUL BIBLIOGRAFIC CAP.1. CRIOCONSERVAREA SPERMEI DE CÂINE 1.1. Generalităţi Crioconservarea spermei canine a devenit o practică larg utilizată în medicina veterinară. În timpul crioconservării, spermatozoizii suferă o răcire drastică, de la temperatura corpului la temperatura azotului lichid (-197º C). Înaintea utilizării spermei congelate, aceasta suferă un proces invers, de readucere la temperatura de 37°C. Practic, sperma congelată poate fi menţinută nedeterminat, posibil sute de ani, aceasta rezistă la temperatura scazută la care este depozitată dar spermatozoizii întâmp... vezi detalii
Normele de hrana Cunoasterea cerintelor de substante nutritive pentru diferitele specii si categori de animale este necesara pentru aplicarea alimentatiei rationale. Cerintele de substante nutritive ale animalelor sunt exprimate prin normele de hrana, care reprezinta cantitatea de subsante nutritive necesare unui animal in timp de 24 de ore atat pentru asigurarea functiilor vitale cat si pentru obtinerea diferitelor productii.La stabilirea normelor se tine seama de greutatea animalului, de starea fiziologica, de cantitatea si calitatea productiei pe care o da. Normele de hrana folosite l... vezi detalii
CAPITOLUL 1 SCURTĂ DESCRIERE A BOLII CU VIRUS HENDRA 1.1 Definiție Virusul Hendra determină la om și cabaline îmbolnaviri sporadico-endemice, manifestând clinic tulburări respiratorii și nervoase, cu o evoluție gravă. Modalitatea transmiterii acestui virus la om este prin expunere direct la secrețiile și excrețiile cailor infectați, fiind izolat prima data în anul 1994, descoperit în Hendra, Queensland, Australia, virusul ajunge la cai prin intermediul liliecilor. 1.2 Importanță Cercetările de laborator sugerează că Hendra este un virus vechi, care probabil există în organismal gazdă de mii... vezi detalii
Introducere Virusul leucozei bovine a fost prezent în Europa în prima jumătate a secolului XIX, de unde a fost răspândit în America, spre sfârşitul secolului XX. Se pare că a revenit în Europa, prin importuri de bovine din America de Nord. Cele mai multe cazuri de leucoză sunt constante în ţările din jurul Mării Baltice: Danemarca, Suedia, Germania, Finlanda, Rusia, Polonia, etc. Există ţări care sunt oficial recunoscute ca fiind indemne de LEB. La noi în ţară boala a fost diagnosticată pentru prima dată de Suţeanu (1954), la un taur de rasă roşie, iar ulterior, s-au semnalat noi foc... vezi detalii
INTRODUCERE Creşterea păsărilor este o ramură importantă a zootehniei, datorită însuşirolor lor productive, pe de-o parte, iar pe de altă parte datorită particularităţilor biologice. Creştere păsărilor domestice reprezintă o ramură a creşterii animalelor domestice şi are ca scop principal obţinerea de produse animale specifice, cu valoare economică ridicată. Domeniul zootehniei care se ocupă cu elaborarea principiilor de producţie, creştere, întreţinere, îmbunătăţire şi înmulţire a raselor de păsări, precum şi de exploatarea lor şi de valorificarea produselor obţinute se numeşte “Avicultu... vezi detalii
Date tehnologice: - suprafata de crestere 30 ha - productia unitara 2000 kg / ha - specia – crap (Cyprinus carpio) - greutatea finala 1500 g Crapul Nume stiintific: Cyprinus carpio (crap romanesc) Familia: Cyprinidae Descriere: Crapul provine din raurile care se scurg in Marea Neagra si a fost distribuit in toata lumea pentru acvacultura. Crapul prefera un habitat cu o albie moale, maloasa, plina cu vegetatie. Perioada depunerii icrelor este mai-iunie la o temperatura ideala de 17 grade Celsius. Femelele au posibilitatea de a depune pana la 2 milioane de icre cu o suprafata lipic... vezi detalii