Proiecte pentru domeniul Medicina Veterinara

doc

Dozarea Vitaminei C din Lapte

ARGUMENT Laptele a simbolizat intotdeauna bunastarea si implicit sanatatea; cum zice romanul: "unde curge lapte si miere". Intradevar, nu avem un aliment mai pretios, un izvor de viata si sanatate mai la indemana decat laptele, menit sa asigure, de la inceput, hrana copilului la nastere. Nu sunt departe de adevar cei ce sustin ca: "a bea lapte inseamna a castiga sanatate, energie, rezistenta fizica si vioiciune intelectuala". In alimentatia omului, laptele si produsele lactate ocupa, neindoielnic, un loc de frunte. Importanta laptelui pentru alimentatie poate fi rez... vezi detalii

doc

Fiziopatologia Edemelor

1. Edeme - generalitati Retinerea apei in organism este rezultatul infiltratiei de lichid in tesuturi determinand aparitia edemului. Ea reprezinta un semnal al dereglarii schimbului de lichide intre tesuturi si plasma sangelui. In mod normal intre tesuturi si plasma sangelui are loc un schimb continuu de lichide. Daca lichidele trec in cantitate prea mare in tesuturile care se gasesc in preajma vaselor de sange sau daca din diverse motive resorbtia acestor lichide in sange este impiedicata, se instaleaza edemul. Prin presiunea sa, lichidul acumulat in tesutul subcutanat, impiedica cir... vezi detalii

doc

Boala Zgarieturii de Pisica, Pasteureloza Umana si Animala

Boala zgarieturii de pisica (boala ghearelor de pisica) reprezinta o limfadenita regionala cu evolutie subacuta, care apare dupa inocularea cutanata, prin intermediul ranilor provocate de ghearele sau dintii de pisica. In ultimii ani, numarul bolnavilor internati in spital, carora li s-a stabilit acest diagnostic, pare in crestere, provocand reale dificultati medicilor practicieni. Utilizarea criteriilor traditionale pentru diagnostic (tabelul I) este considerata astazi mai putin importanta, odata cu dezvoltarea metodelor de cultura si a testelor serologice pentru demonstrarea etiologica. ... vezi detalii

doc

Aspecte Actuale si de Perspectiva Privind Nutritia si Alimentatia Purceilor

CAPITOLUL I PARTICULARITATI DE DIGESTIE SI VALORIFICARE A HRANEI LA PURCEI 1.1. Paricularitati anatomo-fiziologice ale tubului digestiv Porcinele sunt animale monogastrice, omnivore, cu masticatie si salivatie foarte active. Dimensiunile tractusului gastrointestinal se modifica pe masura ce animalele cresc in varsta si greutate corporala. La porcine digestia se desfasoara in 2 etape: una in stomac si intestinul subtire ( pana la 70% din substantele nutritive asimilabile continute de nutreturile ingerate sunt eliberate aici sub actiunea enzimelor si secretiilor gastrice) iar a doua in in... vezi detalii

doc

Lactoza si Acidul Lactic

LAPTELE IN ANTICHITATE Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca.Ele ar proveni de la sumerieni,un popor indo- germanic,care prin anii 5000-4000i.hr.s-au stabilit in Mesopotamia,venind din podisul Iranului.Sapaturile arheologice au scos la iveala pe zidurile tem-plului zeitei Nin-Hor-Sag(protectoarea turmelor),desene care reprezinta scene de mulgere a laptelui.Mulgerea se face prin partea dinapoi ca la oi,in timp ce vitelul era in fata si avea o botnita.Vasul de muls pare confectionat din pamant ars,avand forma unei sticle.Des... vezi detalii

doc

Aplicarea Sistemului HACCP intr-o Unitate de Abatorizare a Puilor

Introducere In perioada pe care o parcurgem,consumatorii devin din ce in ce mai constienti de aspectele igienice ale vietii si alimentatiei lor si de aceea a devenit absolut obligatoriu ca producatorii de alimente (abatoare, fabrici lactate,mezeluri,panificatie,restaurante ) sa respecte atat exigentele tehnologice,cat si pe cele de ordin igienico-sanitar. Sistemele modeme de asigurare si conducere a calitatii care fac obiectul standardelor din seria ISO 9000,realizarea calitatii totale in industria alimentara sunt obiectivele care nu se pot atinge fara a fi rezolvata mai intai probl... vezi detalii

docx

Rasa Canina Akita Inu

O parte a nordului muntos al insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, este cunoscuta astazi sub numele de prefectura Akita, dar in cursul secolului trecut I se spunea Dewa. Principalul oras al prefecturii este Odate. Aceasta zona era slab populata dar bogata in mistreti, elani si ursi yezo. Cainii folositi aici pentru vanatoare erau din vechime recunoscuti pentru eficienta lor si, conform legendei, descindeau din cainii parasiti de un Daimyo din clanul Sanehide, familie cazuta in dizgratia shogunului Ieyatsu Tokugava si refugiata in Akita. Exista chiar si documente in sprijinul i... vezi detalii

pdf

Ameliorarea Productiei de Lapte la Populatiile de Caprine prin Incrucisari cu cele mai Bune Rase Specializate

Introducere Aplicarea unor sisteme moderne de ameliorare a caprelor presupune completarea metodelor clasice folosite pentru imbunatatirea potentialului genetic cu metode de apreciere a bazei ereditare si a capacitatii lor productive astfel incat sa poata fi luate decizii mai rapide si eficiente in procesul de selectie si ameliorare. In acest context, la specia caprina, cercetatorii si specialistii din domeniu au sesizat importanta studierii polimorfismului proteinelor din lapte responsabile de imbunatatirea unor insusiri de procesare ale laptelui. In cadrul obiectivului principal al... vezi detalii

docx

Micotoxine si Micotoxicoze

Micotoxinele sunt metaboliti secundari ale fungilor recunoscute ca toxice de catre alte fiinte vii. Au fost detectate chimic peste 250 de micotoxine, impactul biologic si medical veterinar al multora dintre ele nefiind nici pana in ziua de azi elucidat. Micotoxine comune sunt sumarizate in tabelul de mai jos. Dezvoltarea fungilor si productia de micotoxine Dezvoltarea fungilor e influentata de o varietate de facori vegetali si climatici. Acesti factori pot influenta si productia sau nu a unei anunite toxine: a. Fungii de camp cresc in conditii ce apar anterior recoltarilor. Genurile majo... vezi detalii

doc

Cresterea Cainilor

1. Situatia actuala a cresterii cainilor Cainele este incadrat, in general, in categoria animalelor de companie, insotind omul in indelungata sa existenta. La ora actuala, la stadiul de dezvoltare la care a ajuns societatea umana, amintita incadrare poate fi contestata, acest animal depasind stadiul de "insotitor". Astfel, cainii reprezinta un real ajutor pentru orbi si surzi, sunt folositi de handicapatii motori sa deschida usile, sa ridice obiecte, sa transporte anumite lucruri, chiar sa ridice telefonul din furca. In Franta exista o asociatie, numita L'ANECAH (Association Nati... vezi detalii

doc

Pesta Porcina Clasica

Capitolul 1. Scurta descriere a bolii 1.1. Definitie, raspandire si importanta Definitie Pesta porcina clasica este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, specifica suideelor, carcaterizata prin tulburari cardiovasculare, respiratorii, digestive si prin leziuni de tip hemoragic. Cel mai adesea boala evolueaza in forma sa acuta, cu rate de morbiditate si mortalitate ridicate. Raspandire si importanta Dupa stabilirea naturii virale a pestei porcine in urma introducerii metodei de combatere prin serovirulizare (inoculare simultana de ser imunizat si virus patogen), boala s-a extins ... vezi detalii

doc

Cultivare si Comercializare de Plante Decorative

Cap. I SUMARUL PLANULUI DE AFACERI Se doreste realizarea unei game variate de servicii in ceea ce privesc aranjamentele florale. Dupa procurarea semintelor, sau a puietilor, firma prin mijloacele sale urmareste intretinerea (cultivarea) acestora prin cadrul adecvat (sera) de care aceasta dispune, precum si de catre angajatii acesteia specializati in domeniu. Scopul final este asigurarea unei productii cat mai mari intr-un timp limitat, fara a afecta calitatea acestora ca specie, precum si modul natural de dezvoltare al acestora. Cap. II DESCRIEREA FIRMEI SI A AFACERII Activitatea acestei... vezi detalii

doc

Instrumentarul Chirurgical

Din punct de vedere al materialelor din care sunt confectionate, acestea trebuie sa fie rezistente la majoritatea metodelor de sterilizare sau/si dezinfectie. De aceea pentru majoritatea lor este preferat inoxul. 1. Instrumentar folosit pentru sectionarea in tesuturi moi: Bisturiul poate prezenta diferite forme ale lamei: convexa, dreapta (ascutita), in forma de secera, etc. Bisturiul drept folosit cu predilectie in punctii si debridari; bisturiul curb sau convex, cu care se realizeaza inciziile lungi, etc. Astazi se folosesc bisturie cu lama de unica folosinta sau bisturie de unica fo... vezi detalii

doc

Controlul Alimentelor

I. CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL CARNURILOR CARE SE COMERCIALIZEAZA IN TARGURI, HALE SI PIETE AGROALIMENTARE I.1. CONTROLUL SANITAR VETERINAR AL STARII DE PROSPETIME AL CARNII Pentru aprecierea prospetimii in laborator, carnea se examineaza organoloeptic, bacteriologic si chimic. Examenul de alborator se face carnea ca atare si pe extractul apos din carne. Recoltarea probelor Verificarea calitatii carnii de bovine si porcine se face pe loturi. Prin lot se intelege cantitatea de maximum 20 000 kg semicarcase, de acelasi tip si de aceeasi stare termica, destinate a fi livrate unui singu... vezi detalii

doc, ppt

Studiu Comparativ prin Diverse Tehnici Analitice al Proteinelor Laptelui la Diferite Specii

Introducere Laptele de vaca este considerat un aliment de baza in multe diete, fiind foarte bogat in diversi nutrienti esentiali. Cu ajutorul metodelor moderne analitice, biochimice si de biologie celulara a fost demonstrata de asemenea prezenta altor componente (minore) ce prezinta activitate biologica. Realizarile obtinute in industria de lapte la nivelul tehnicilor de separare si enzimatice au permis posibilitatea de a izola, concentra si modifica acesti compusi astfel incat a devenit posibila aplicarea acestora in alimentele functionale, suplimente nutritive si alimente medicament. Pr... vezi detalii

Hopa sus!