Imunoterapia in Cancer - Posibilitati si Limite

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
1.1 Introducere in oncologia comparata 1 
1.2 Criterii si tipuri de clasificare a tumorilor la animale 3
1.3 Ciclul celular si cinetica proliferarii celulelor tumorale maligne 4
1.4 Mecanisme de imunosupresie a celulelor tumorale 5
1.4.1 Markeri imunologici ai anumitor celule tumorale maligne 5
1.4.2 Imunoselectia 6
1.4.3 Imunosupresia 6
1.4.4 Fenomenul de enhancement imunologic 8
1.5 Terapia antitumorala imunomodulatorie in cinetica proliferarii 10
1.6 Biologia celulara si cancerul 12
1.7 Scurta rememorare a structurilor normale ale unor 
tesuturi si organe cu participare in raspunsul imun 14
1.8 Obiectivele imunoterapiei 17 
CAPITOLUL II
2.1 Bioterapia imunomodulatoare adjuvanta oncologica 20
2.2 Imunoterapia preventiva oncologica 23
2.3 Imunoterapia curativa oncologica 24
2.3.1 Markeri celulari imunologici tumorali 25
2.3.1.1 Antigenele specifice tumorale 25
2.3.1.2 Clasificarea antigenelor tumorale 25
2.3.2 Mijloacele apararii antitumorale 26
2.3.1.1 Reactia imuna locala 26
2.3.1.2 Reactia de imunitate mediata celular 26
2.3.2.3 Reactia de imunitate mediata umoral 27
2.3.2.4 Reactia imunologica mixta 27
2.3.3 Clasificarea tipurilor de imunoterapie 27
2.3.3.1 Imunoterapia activa 28
2.3.3.2 Imunoterapia pasiva (seroterapia) 33
2.3.3.3 Imunoterapia adoptiva 38
2.3.3.4 Imunoterapia restaurativa 40
2.4 Efectele antitumorale si imunomodularea prin utilizarea substantelor derivate din plante folosite in clinica 41
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
1.1 INTRODUCERE IN ONCOLOGIA COMPARATA 
Cancerul este o boala a intregului organism, comuna omului si animalelor si se manifesta identic (cu mici diferente ce tin de specie) din punct de vedere al patogeniei, evolutiei si al capacitatii de invazie si metastazare, avand o evolutie multistadiala si o etiologie multifactoriala. Cresterea imbolnavirilor prin cancer poate fi explicata prin aceea ca acele cauze care il provoaca sunt si ele intr-o continua crestere.
Ca fenomen biologic, este situat intre principalele entitati morbide, ca o boala degenerativa, cu o evolutie grava, care nu se rezolva spontan. 
Cancerul are cea mai larga raspandire in randul vietuitoarelor, avand o etiologie multipla, ceea ce face ca aceasta sa reprezinte cea mai grava maladie, atat ca morbiditate cat si ca mortalitate.
Cancerul, ca manifestare patologica, a fost evidentiat de la cele mai simple vietuitoare - nevertebrate, pana la organismele cu cea mai complexa organizare, asa cum sunt mamiferele, intre care specia umana ocupa un rol preponderent, fiind afectata cel mai mult de acest flagel in continua crestere. Acest concept al universalitatii neoplaziei nu este un apanaj exclusiv al speciei umane, ci afecteaza aproape toate speciile de animale.
Desi regnul vegetal - in special plantele superioare - sunt afectate de formatiuni tumorale denumite de botanisti "gale" care confera o mare analogie cu tumorile observate la regnul animal, totusi intre acestea sunt diferente, ceea ce face ca multi autori sa nu fie de acord cu semnul egal intre cele doua tipuri de categorii de tumori (vegetale si animale). Mai mult, nevertebratele au fost considerate indemne de cancer, lucru contrazis de prezenta cancerelor la insecte, precum si la alte nevertebrate care au furnizat date importante legate de patologia cancerului.
Oncologia comparata reprezinta un domeniu medical si o ramura a oncologiei generale care se ocupa cu fenomenul neoplazic in totalitatea lui, atat ca epidemiologie cat si ca manifestare morfoclinica si evolutiva la om si la animale. In cadrul oncologiei generale, oncologia comparata reprezinta un factor de real progres in studierea si intelegerea bolii canceroase in ansamblul ei, pe diferite trepte de organizare a vietii pe pamant. Avand in vedere ca oncologia comparata este intr-un real progres, totusi raman neelucidate o serie de probleme, mai ales in domeniul distribuirii fenomenului neoplazic, in special in randul nevertebratelor.
Acest domeniu medical s-a cristalizat treptat, pe masura acumularilor de cunostinte in domeniul patologiei comparate, in general, al cancerului, avand in vedere ca aproape toate speciile regnului animal sunt afectate intr-o masura mai mare sau mai mica de aceasta maladie.
Factorii de mediu cu risc crescut cancerigen castiga o importanta deosebita, deoarece sunt intr-o continua crestere, prezinta o mare diversitate, iar posibilitatile de cunoastere, in acest caz, sunt limitate. Implicarea factorilor oncoactivi in geneza bolii canceroase este un fapt dovedit si bine precizat. De asemenea, este binecunoscut faptul ca factorii oncoactivi, care actioneaza in mediul de viata, afecteaza deopotriva atat regnul animal, cat si cel vegetal.
Speciile de animale pot sa se comporte diferit la actiunea agentilor cancerigeni, in sensul ca putem vorbi de cancere cu o frecventa ce afecteaza un numar mare de specii si de cancere cu o incidenta limitata la unele specii. Agentii cancerigeni din mediu devin nocivi pentru organism in momentul in care ating un anumit prag sau actioneaza pe tesuturi predispuse cancerizarii.
Oncosensibilitatea difera de la o specie la alta, de la un tesut la altul, in raport cu natura, doza si durata de actiune a agentilor oncoactivi prezenti in arealul de viata comun om/animal. Pentru aparitia unei dezordini neoplazice, este nevoie de factori oncoactivi, cu risc crescut cancerigen, si de coincidenta acestora pe un organism dat, intr-un moment bioritmic si cronobiologic in care este prezent un status homeostatic deficitar datorat unei insuficiente a raspunsului imunitar propriu organismului viu.


Fisiere in arhiva (6):

  • Bibliografie.doc
  • Concluzii.doc
  • Coperta.doc
  • CUPRINS.doc
  • Forma Finala Lucrare Disertatie.doc
  • poze.docDocument.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!