Pesta Porcina Clasica

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Scurta descriere a bolii.1
1.1. Definitie, raspandire si importanta.1
1.2. Etiologie.1 
1.3. Epidemiologie.2
1.4. Metode de depistare si diagnostic.5
1.5. Strategii de prevenire, supraveghere si combatere.6
Capitolul 2. Evolutia bolii in Europa si Asia in intervalul 2005-2014.10 
Capitolul 3. Evolutia bolii in Romania in intervalul 2005-2014.17
Capitolul 4. Analiza de risc si planul de masuri in cazul pestei porcine clasice.22
Capitolul 5. Concluzii.37
Bibliografie.38


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Scurta descriere a bolii
1.1. Definitie, raspandire si importanta
Definitie
Pesta porcina clasica este o boala infectioasa, extrem de contagioasa, specifica suideelor, carcaterizata prin tulburari cardiovasculare, respiratorii, digestive si prin leziuni de tip hemoragic. Cel mai adesea boala evolueaza in forma sa acuta, cu rate de morbiditate si mortalitate ridicate. 
Raspandire si importanta
Dupa stabilirea naturii virale a pestei porcine in urma introducerii metodei de combatere prin serovirulizare (inoculare simultana de ser imunizat si virus patogen), boala s-a extins si s-a permanentizat pe toate continentele, deoarece porcii serovirulizati antipestos, desi castiga o imunitate puternica, elimina o perioada de timp virusul patogen in mediul exterior. Ulterior, prin introducereain practica a vaccinurilor inactivate si apoi a celor atenuate (lapinizate), alaturi de aplicarea cu severitate a masurilor de ordin sanitar-veterinar, s-a micsorat numarul de focare si chiar s-a ajuns la indemnizarea multor tari, printre care si Romania (1974).
Prin raspandirea ei, prin procentul ridicat de morbiditate si mortalitate, pesta porcina, continua sa ramana, in multe tari, una dintre cele mai pagubitoare boli a speciei porcine.
1.2 Etiologie
Agentul etiologic al pestei porcine clasice face parte din familia Flaviviridae, genul Pestivirus.
Virusul pestos este un virus de dimensiuni mici (40-60 nm), ,,cu anvelopa si genom ARN monocatenar, cu polaritate pozitiva".(Doina Danes, 2005)
Acesta ,,actioneaza asupra peretilor vasculari, in special asupra capilarelor, determinand in primul stadiu tumefierea celulelor endoteliale, degenerescenta mucoida, fibrinoida si apoi hialina, cu obliterarea lumenului, hiperpermeabilizarea si fragilizarea peretelui vascular". (Ioan Paul, 1982)
Virusul pestei porcine clasice este relativ sensibil in excretiile umede ale porcilor infectati, in carcasele de porc si in unele produse din carne de porc. Virusul prezent in sange este inactivat dupa 30 de minute la 60oC, in dejectiile porcilor acesta poate supravietui 2 saptamani la 4oC si peste 6 saptamani la 4oC.
Este inactivat rapid sub actiunea detergentilor, solventilor lipidici si a substantelor dezinfectante obisnuite. Rezista partial la temperatura moderata (56oC), este inactivat de pH-ul mai mic de 3.0 si mai mare de 11.0, virusul fiind considerat stabil la pH acid. 
Este sensibil la eter, cloroform, ?- propiolactona 0,4% , este inactivat de crezol, hidroxid de sodiu (2%), formol(1%),carbonat de sodiu(4% anhidru sau 10% cristalin, cu 0,1% detergent).
Virusul pestos supravietuieste bine la rece si poate rezista luni de zile in preparatele din carne (maturate si afumate). 
1.3 Epidemiologie
Receptivitate
In mod natural la pesta porcina sunt receptive numai animalele din familia Suidee: porcii domestici, mistretii si porcii salbatici din America, Africa si din Indonezia. In cadrul speciei porcului, sunt mai sensibile la infectie rasele perfectionate si tineretul dupa intarcare.
In conditii experimentale sunt receptive speciile care fac boala in mod natural. Unele specii refractare in conditii naturale pot fi infectate pe anumite cai cu ajutorul unor artificii, in afara adaptarii virusului pe organismul iepurelui. Astfel, s-a reusit infectia experimentala la oaie, capra, vitel, bivol, cobai, soarece, dar aceste animale nu pot servi in mod practic, la diagnosticul experimental al pestei porcine.
Surse si cai de infectie
Virusul pestei porcine clasice este eliminat prin saliva, secretie lacrimala, jetaj, urina si fecale, anterior aparitiei semnelor clinice, pe toata durata bolii, pana la moartea animalului. Virusul pestos poate fi eliminat si prin sperma.
Porcii care supravietuiesc elimina virusul pana la aparitia anticorpilor specifici. In cazul infectiilor produse de tulpini inalt patogene, eliminarea masiva a virusului se realizeaza timp de 10-20 de zile postinfectie, in timp ce in infectiile produse de tulpini slab patogene perioada de excretie este mai scurta. 
Pesta Porcina Clasica (P.P.C.) se poate transmite pe distante lungi, prin intermediul materialelor care au intrat in contact cu animalele bolnave sau cu produsele din carne infestate:
o P.P.C. se transmite prin contact direct dintre porcii domestici sau salbatici, bolnavi si cei sanatosi;
o P.P.C. se raspandeste prin contactul cu secretiile (lacrimi, saliva) si fecalele animalelor infectate;
o Virusul poate fi vehiculat intre adaposturi si ferme de catre ingrijitori, personal veterinar, fermieri, mijloace de transport si prin echipamente contaminate;
o Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi catre cei sanatosi in cadrul miscarilor necontrolate sau ilegale a animalelor (transport, vanzare, targuri) si de catre oameni, pasari, insecte;
o Virusul P.P.C. se transmite de la porcii aparent sanatosi, cu 2-4 zile inainte de aparitia semnelor de boala;
o Infectia poate fi contactata prin intermediul resturilor alimentare din porc, netratate termic sau resturi ce contin fragmente de porc infectat cu virusul P.P.C.
o Virusul poate fi diseminat la mari distante prin carcase proaspete sau congelate, 
prin produse conservate prin sarare, afumare, uscare. 
Principala cale naturala de patrundere a virusului in organism este cea oro-nazala, atat prin contact direct cat si prin contact indirect cu porcii infectati sau prin consumul de hrana contaminata cu virus.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pesta Porcina Clasica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Doina Danes; Boli infectioase transfrontaliere; Editura ALL; Bucuresti, 2005.
2. Ioan Paul; Diagnostic Morfologic Veterinar; Editura Ceres; Bucuresti,1982.
3. Tratat de boli infectioase ale animalelor, Viroze si boli prionice, Tudor Perianu
4. ***Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - Pesta porcina clasica - http://www.ansvsa.ro/?pag=26
5. *** Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - Manual Operational Mistreti 2009 -http://www.ansvsa.ro/index.php?pag=53&id_t=98&id_d=5559
6. *** Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - Lista boli - Pesta porcina clasica - http://www.ansvsa.ro/?pag=415
7. http://www.ansvsa.ro/documente/admin/PROCEDURA%20transp%20porci_14199ro.pdf
8. The Merk Veterinary Manual - http://www.merckvetmanual.com/mvm/index.jsp?cfile=htm/bc/53400.htm&word=swine%2cfever
9. ***The University of Georgia - College of Veterinary Medicine- http://www.vet.uga.edu/vpp/ivm/eng/CSF/index.php
10. ***U.S. Department of Agriculture - Animal and Plant Inspection Service (USDA - APHIS) - http://www.aphis.usda.gov/vs/nahss/swine/csf/index.htm
11. ***U.S. Department of Agriculture - Animal and Plant Inspection Service (USDA - APHIS) -http://www.aphis.usda.gov/vs/nahss/swine/csf/CSF_PM_2007_AppendB_SurvPlan.pdf
12. ***World Organization for Animal Health (OIE)- Animal diseases data-http://www.oie.int/eng/maladies/fiches/a_A130.htm
13. ***World Organization for Animal Health (OIE)-http://www.oie.int/fr/normes/mmanual/2008/pdf/2.08.03_CSF.pdf
14. *** H.G. nr. 1700 din 29 noiembrie 2006 pentru aprobarea Programului strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea pestei porcine clasice in Romania


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!