Accident Vascular Cerebral

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 16927
Mărime: 113.41KB (arhivat)
Publicat de: Costin C.
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL I. CARACTERISTICI ALE PATOLOGIEI SISTEMULUI NERVOS CENTRAL ( S.N.C.) 7
  3. I.1 Ischiemia cerebrală acută tranzitorie 7
  4. I.2 Infarctul cerebral 7
  5. I.3 Embolia cerebrală 7
  6. I.4 Hemoragia intracerebrală și intraventriculara 8
  7. I.5 Hemoragia subarahnoidiană 8
  8. I.6 Anatomia și fiziologia sistemului nervos central 8
  9. I.7 .Patologia sistemului nervos central 9
  10. CAPITOLUL II. NOȚIUNI INTRODUCTIVE DESPRE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL (A.V.C) 11
  11. II.1 Generatități privind accidentul vascular cerebral 11
  12. II.2 Cauze implicate in accidentul vascular cerebral 12
  13. II.3 Principalii factori de risc in accidentul vascular cerebral 13
  14. II.4 Simptomele accidentului vascular cerebral 14
  15. II.5 Tratamentul in accidentul vascular cerebral 15
  16. II.6 Profilaxia accidentului vascular cerebral 17
  17. II.7 Reabilitarea in accidentul vascular cerebral 18
  18. CAPITOLUL III. CARACTERISTICI ALE TERAPIEI OCUPATIONALE (T.O) 20
  19. III.1 Introducerea în terapia ocupatională 20
  20. III.2 Scurt istoric al terapiei ocupationale 20
  21. III.3 Domenii ale terapiei ocupationale 25
  22. III.4 Terapia ocupatională in Europa 27
  23. III.5 Ariile ocupației 27
  24. CAPITOLUL IV. APLICAȚI ALE TERAPIEI OCUPATIONALE LA PERSOANELE CU ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL 33
  25. CAPITOLUL V. STUDIU DE CAZ 37
  26. V.1 Argumentul cercetării 37
  27. V.2 Obiectivele cercetării 37
  28. V.3 Metode ale cercetării 38
  29. CAPITOLUL VI . - CONCLUZII ȘI APRECIERI FINALE 56
  30. BIBLIOGRAFIE 57

Extras din proiect

INTRODUCERE

Accidentul vascular cerebral (AVC) continuă să reprezinte o afecțiune neurologică gravă care ucide anual mii de persoane, fiind una dintre principalele cauze de mortalitate și morbiditate din lume. Accidentul vascular este un factor etiologic al instalării dizabilităților pe termen lung, pacienții care supraviețuiesc în urma producerii unui AVC rămân adesea cu simptome persistente ca: deficiențe de echilibru, deficiențe de percepție, afazie, paralizia unor părți ale corpului, depresie și alte deprecieri ale funcției cognitive. Din acest motiv accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate atât din punct de vedere al mortalității ridicate, cât și din perspectiva sechelelor, cu efecte devastatoare asupra calității vieții pacientului și chiar a familiei acestuia.

În timp ce recuperarea post AVC se poate finaliza cu obținerea unor rezultate bune, în unele cazuri, recuperarea motorie este una modestă, indiferent de metoda aplicată în timpul recuperării. Incapacitatea de deplasare este un factor de handicap pe termen lung, recuperarea funcției motorii fiind considerată primordială în procesul de recuperare.

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate pe glob și a treia în țările industrializate, după bolile cardiace și canceroase. În China și în Japonia, AVC constituie cauza cea mai frecventă de deces. În Statele Unite survin anual 750.000 cazuri noi. Organizația Mondială a Sănătății definește sindromul clinic al accidentelor vasculare cerebrale (AVC) ca fiind semnele, dezvoltate rapid, ale unei tulburări focale sau globale a funcției cerebrale, ale cărei simptome durează 24 de ore sau mai mult sau duc la deces, și care au o cauză vasculară. Dacă simptomele durează mai puțin de 24 ore, sindromul poartă denumirea de atac ischemic tranzitoriu.

După vârsta de 55 de ani, rata AVC se dublează cu fiecare deceniu de viață, frecvența la bărbați fiind cu 40% mai mare decât la femei. Femeile rezistă mai bine decât bărbații.

AVC-urile cuprind un grup eterogen de tulburări care se pot împărți în două categorii: AVC-uri ischemice și AVC-uri hemoragice. În emisfera apuseană, aproximativ 80 - 85% dintre AVC-uri se produc prin obstrurarea unei artere, de obicei prin tromboză și mult mai rar printr-o embolie. În ambele situații, zona irigată de artera respectivă rămâne fără sânge, realizându-se ischemia. Restul cazurilor se împart între ruperea unei artere, cu hemoragie în țesutul cerebral (hemoragie parenchimatoasă) și hemoragie în spațiile ce înconjoară creierul, cel mai des în spațiul subarahnoidian.

În țările din Asia de Răsărit, proporția AVC-urilor hemoragice este de 40%. Dintre bolnavii care suferă un AVC, 1/3 mor în cursul primului an după accident, 1/3 rămân invalizi pentru tot restul vieții și 1/3 se ameliorează într-un grad satisfăcător. Cu toate că și infarctul miocardic este un accident vascular, există o mare deosebire în calitatea vieții. În timp ce bolnavul care a supraviețuit unui infarct, după câteva săptămâni poate să ducă o viață normală, în cazul unui AVC, chiar dacă aparent a fost fără sechele, creierul nu mai este ca înainte. Ischemia se realizează cel mai frecvent prin tromboza într-o arteră mare, cu leziuni aterosclerotice ansate (artera carotidă), prin leziuni ale vaselor mici, printr-o embolie, survenită cel mai frecvent în fibrilația atrială, sau printr-o afecțiune hematologică.

CAPITOLUL I. CARACTERISTICI ALE PATOLOGIEI SISTEMULUI NERVOS CENTRAL ( S.N.C.)

I.1 Ischiemia cerebrală acută tranzitorie

Este un accident vascular cerebral , de cele mai multe ori de natură ocluzivă, care se caracterizează anatomic prin leziuni neuronale reversibile, de diferite grade, iar clinic printr-o multitudine de simptome și semne de focalizare cu durată scurtă, de câteva secunde, minute, ore și excepțional peste 24 de ore. Acest accident vascular cerebral nu trebuie confundat cu ischemia acută cerebrală globală, ca de exemplu sincopa și altele. Incidența ischemiei acute tranzitorii focalizate este cuprinsă , după diferite statistici, intre 300-1.300/1.000.000 de locuitori /an. În majoritatea cazurilor survine la bolnavii cu ateroscreloză trecuți de 50 de ani (vârsta medie este de 60 de ani). Este de două ori mai frecventă la bărbați.

Ischemia acută tranzitorie focalizată este determinată de factori etiopatogenici incomplet elucidați. Actualmente sunt incriminați: ocluzia arterială tromboembolică minoră, stenoza arterială aterosclerotică și perturbări hemodinamice ale circulației arteriale sistemice și cerebrale.(Gheorghe Mogos , 1983)

I.2 Infarctul cerebral

Infarctul cerebral neembolic este o necroză a unei părți din țesutul cerebral, provocată de suprimarea fluxului sangvin , ca urmare a obliterării trombotice, totale sau parțiale, a unei artere cerebrale. Este unul dintre cele mai frecvente accidente vasculare cerebrale , incidența lui fiind de aproximativ 6-8 ori mai mare decât a hemoragiilor cerebrale, la persoanele trecute de vârstă de 60 de ani. (Gheorghe Mogos , 1983)

I.3 Embolia cerebrală

Embolia cerebrală constă în blocarea unei artere cerebrale printr-o particulă solidă , lichidă sau gazoasă, vehiculată de circulația sistemică. Se deosebesc: tromboemboliile în care particulele solide sunt reprezentate de trombii roșii proveniți din inima stângă și excepțională din inima dreaptă (embolia parodoxală); ateroemboliile în care particulele solide sunt reprezentate de fragmente de placă de aterom ulcerată , provenite din ateroame ale crosei aortice sau ale arterelor mari de la baza gâtului ; emboliile grasoase în care particulele lichide sunt reprezentate de picături mici de grăsime (conglomerate de chilomicroni); emboliile aerice în care particulele de aer care ocluzionează arterele cerebrale provin din inima stânga și mai rar din cea dreaptă (când există comunicare între cele două compartimente). Dintre toate aceste tipuri de embolii, tromboembolia prezintă cel mai mare interes practic, celelalte tipuri întâlnindu-se în mod excepțional(ele nu sunt prezentate în acest subcapitol). (Gheorghe Mogos , 1983)

Bibliografie

1. ARSENI C.,I.(1983) - Traumatismele craniocerebrale în cadrul politraumatismelor, Edit. Medicală, București

2. ALEXA I,(2004) Medicină Internă. Noțiuni de bază, ed. Junimea

3. BORUNDEL C, (2000) Medicină internă pentru cadre medii, Ed. Medicală

4. BERSAY, C., (1977) - Concurs Med.

5. CEZAR, I., (1976 ) -Ghid de neurologie, Ed. Medicală, București

6. HARRISON (2003) - Principii de Medicină Internă, ediția 14, Ed. Teora, București

7. IONESCU G.(1995) - Tratat de psihologie medicală și psihoterapie, Ed. Asklepios

8. KREINDLER, A., (1972) - Infarctul cerebral și hemoragia cerebrală , Ed.Academiei R.S.R., București

9. MICLUTIA, I.(2002) Psihiatrie, Ed.Medicală Universitara Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca

10. GHEORGHE M. (1983)- Urgențe în medicină internă, Edit.Didactică și Pedagogică , București

11. MOZES C.(2003) Tehnica îngrijirii bolnavului, Ed. Medicală

12. POPA C.(1987)-Diagnosticul de accident vascular constituit, Muncitorul sanitar, 1

13. POPA C.(1987) - Orientarea etiologică în fața unui infarct cerebral, Muncitorul sanitar,2

14. PREDESCU V.(1988) Psihiatrie ,vol I Ed. Medicală

15. TITIRCA, L. (2006), Urgentele Medico - Chirurgicale, Șinteza pentru asistenții medicali , Ediția a III-a , Editura Medicală, București.

16. http://www.sfatulmedicului.ro/Terapii-complementare/terapia-ocupationala_7590

17. https://ro.scribd.com/doc/50173941/terapie-ocupationala-curs

18. https://en.wikipedia.org/wiki/Occupational_therapy

19. http://www.scritub.com/sociologie/resurse-umane/Interviul31882.php

Preview document

Accident Vascular Cerebral - Pagina 1
Accident Vascular Cerebral - Pagina 2
Accident Vascular Cerebral - Pagina 3
Accident Vascular Cerebral - Pagina 4
Accident Vascular Cerebral - Pagina 5
Accident Vascular Cerebral - Pagina 6
Accident Vascular Cerebral - Pagina 7
Accident Vascular Cerebral - Pagina 8
Accident Vascular Cerebral - Pagina 9
Accident Vascular Cerebral - Pagina 10
Accident Vascular Cerebral - Pagina 11
Accident Vascular Cerebral - Pagina 12
Accident Vascular Cerebral - Pagina 13
Accident Vascular Cerebral - Pagina 14
Accident Vascular Cerebral - Pagina 15
Accident Vascular Cerebral - Pagina 16
Accident Vascular Cerebral - Pagina 17
Accident Vascular Cerebral - Pagina 18
Accident Vascular Cerebral - Pagina 19
Accident Vascular Cerebral - Pagina 20
Accident Vascular Cerebral - Pagina 21
Accident Vascular Cerebral - Pagina 22
Accident Vascular Cerebral - Pagina 23
Accident Vascular Cerebral - Pagina 24
Accident Vascular Cerebral - Pagina 25
Accident Vascular Cerebral - Pagina 26
Accident Vascular Cerebral - Pagina 27
Accident Vascular Cerebral - Pagina 28
Accident Vascular Cerebral - Pagina 29
Accident Vascular Cerebral - Pagina 30
Accident Vascular Cerebral - Pagina 31
Accident Vascular Cerebral - Pagina 32
Accident Vascular Cerebral - Pagina 33
Accident Vascular Cerebral - Pagina 34
Accident Vascular Cerebral - Pagina 35
Accident Vascular Cerebral - Pagina 36
Accident Vascular Cerebral - Pagina 37
Accident Vascular Cerebral - Pagina 38
Accident Vascular Cerebral - Pagina 39
Accident Vascular Cerebral - Pagina 40
Accident Vascular Cerebral - Pagina 41
Accident Vascular Cerebral - Pagina 42
Accident Vascular Cerebral - Pagina 43
Accident Vascular Cerebral - Pagina 44
Accident Vascular Cerebral - Pagina 45
Accident Vascular Cerebral - Pagina 46
Accident Vascular Cerebral - Pagina 47
Accident Vascular Cerebral - Pagina 48
Accident Vascular Cerebral - Pagina 49
Accident Vascular Cerebral - Pagina 50
Accident Vascular Cerebral - Pagina 51
Accident Vascular Cerebral - Pagina 52
Accident Vascular Cerebral - Pagina 53
Accident Vascular Cerebral - Pagina 54
Accident Vascular Cerebral - Pagina 55
Accident Vascular Cerebral - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Accident Vascular Cerebral.docx

Alții au mai descărcat și

Îngrijirea Bolnavului cu Accident Vascular Cerebral

In cele ce urmeza prezint pe scurt aspectul morfologic al arterelor extra si intra craniene,precum si al cercului vascular bazat,care se prezinta...

Accidentul vascular cerebral

Partea generală: 1.Anatomia si fiziologie SNC 1.Anatomia SNC Sistemul nervos periferic acţionează doar ca un releu pentru transmiterea mesajelor...

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

1.1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A SISTEMULUI NERVOS Totalitatea organelor predominant din tesutul nervos specializat in receptionarea,...

Rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului cu hemoragie cerebrală

ARGUMENT Hemoragia cerebrala sau accidentul vascular cerebral hemoragic continuă să reprezinte o afecțiune neurologică gravă, care ucide anual mii...

Terapia Ocupațională și Ergoterapia

TERAPIA OCUPAŢIONALĂ ŞI ERGOTERAPIA Noţiuni introductive Munca este considerată ca fiind o activitate conştientă a omului, îndreptată spre...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Bolnavului cu Accident Vascular Cerebral

In cele ce urmeza prezint pe scurt aspectul morfologic al arterelor extra si intra craniene,precum si al cercului vascular bazat,care se prezinta...

Îngrijirea Pacienților cu Accident Vascular Cerebral

Introducere Principala problemă pe care o determină acidentul cerebral vascular (AVC), atât la nivel personal, cât și populațional, este cea a...

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE MEDICALĂ A exercita corect medicina inseamnă a răspunde promt, onest si intelegere la diferite nevoi...

Accidentul vascular cerebral

Partea generală: 1.Anatomia si fiziologie SNC 1.Anatomia SNC Sistemul nervos periferic acţionează doar ca un releu pentru transmiterea mesajelor...

Rolul asistentei medicale în îngrijirea bolnavilor cu accident vascular cerebral

MEMORIU JUSTIFICATIV Bolile cerebro-vasculare au o morbiditate și mortalitate crescută, numărul cazurilor sporind datorită frecvenței...

Accidentul Vascular Cerebral

ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL (AVC) GENERALITATI Accident neurologic cauzat de o leziune vasculara cerebrala, ce are o durata mai mare de 24 ore....

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

1.1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A SISTEMULUI NERVOS Totalitatea organelor predominant din tesutul nervos specializat in receptionarea,...

Studiu privind percepția generală și impactul efectiv asupra calității vieții persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral

INTRODUCERE Accident sau atac vascular cerebral ? În vechime, scriitorii foloseau termenul de ˝apoplexie˝, ceea ce însemna un atac brusc de...

Ai nevoie de altceva?