Alimentatie Speciala - Regimul Alimentar in Ulcerul Gastroduodenal

Extras din proiect Cum descarc?

Bolile aparatului digestiv ocupa un loc important in patologia omului.
Suferintele unui aparat, cum este aparatul digestiv, care are sarcina principala de a asigura alimentatia intregului organism, vor duce la o serie de tulburari, in primul rand digestive, dar si la un numar insemnat de tulburari ale altor aparate sau organe, asupra carora se rasfrange, intr-un fel sau altul, afectiunea digestiva.
Ulcerul este o afectiune digestiva care se caracterizeaza din punct de vedere anatomic printr-o leziune (fara tendinta de cicatrizare) care apare pe suprafata pielii sau a mucoaselor (stomacului,duodenului).
Aceasta afectiune este foarte frecventa,ea cuprinde 10% din bolnavii cu boli digestive.
Ulcerul duodenal este cel mai frecvent si afecteaza mai ales prima parte a duodenului.Boala in general este mai freventa intre 20-50 ani,dar se intalneste si in afara acestei varste.In ultimii ani s-a observat chiar o crestere a frecventei bolii la tineri.
Cauza ca atare a bolii nu se poate preciza cu exactitate,insa aparitia sa este favorizata de numerosi factori:
- sucul gastric care contine o cantitate crescuta de acid clorhidric,ulceratiile se produc prin autodigestia mucoasei ;
- hipergastrinemie (nivel excesiv de gastrina in sange,din cauza unei hiresectretii de gastrina,hormon secretat de antrul gastric) ;
- infectie locala cu un germene , Helicobacter pylori ;
- stres fizic si psihic ;
- medicamente care se iau pe cale bucala in scop terapeutic (aspirina,cortiyonul,butazolidina) ;
- un alt factor destul de important in aparitia bolii ulceroase poate sa revina unei alimantatii neadecvate si abuzurilor de condimente,alcool sau tutun ;
Din punct de vedere chimic cel mai important factor care favorizeaza aparitia ulcerului gastroduodenal il reprezinta cantitatea crescuta de acid clorhidric.
Dupa cum stim secretia gastrica contine compusi chimici atat organici cat si anorganici.
- compusii organici: - enzimele (pepsina, lipaza gastrica, gelatinaza, labfermentul) si mucina;
- compusi anorganci - acidul clorhidric
Ulcerul apare printr-un dezechilibru intre agresiunea acida si bariera antiacida 
Leziunea apare atunci cand pepsina si acidul clorhidric irita si lezeaza mucoasa stomacului.
HCl 
Simptome si semne
Boala se manifesta prin crize dureroase care dureaza 3-4 saptamani cu dureri ritmate de mese,cu aparitie nocturna si cu caracter sezonier aparand mai ales in sezoanele de primavara si toamna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Alimentatie Speciala - Regimul Alimentar in Ulcerul Gastroduodenal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!