Analiza Nevoilor de Servicii Sociale pentru Copii Diagnosticati ca Fiind Supraponderi sau Obezi si Implicarea Administratiei Publice Locale

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 
2. Starea de sanatate a populatiei din Romania
3. Etimologia si patologia obezitatii (epidemia obezitatii)
4. Obezitatea, un fenomen alarmant, dar putin cunoscut
5. Obezitatea copiilor si adolescentilor (obezitatea in randul copiilor-problema mondiala)
5.1. Riscurile si complicatiile obezitatii
5.2. Cauzele obezitatii la copii
5.2.1. Stilul de viata
5.2.2. Lipsa terenurilor de joaca
5.2.3. Stresul
5.2.4. Alimentatia necorespunzatoare (Obiceiuri alimentare nesanatoase)
5.2.5. Lipsa miscarii a activitatii fizice si sedanterismul
6. Principalele probleme dezbatute pentru problemele copiilor supraponderali si obezi
6.1. Lipsa respectului de sine
6.2. Stigmatizarea
7. Combaterea obezitatii
8. Legi si programe pentru prevenirea obezitatii
8.1. Programe pe plan international
8.2. Programe pe plan National
8.2.1. Legi pentru o alimentatie sanatoasa (alimentele tip fast-food duc la imbolnaviri si obezitate)
8.2.2. Programul: Cornul si laptele
8.3. Programe pe plan local
Europeni se alineaza impotriva reclamelor la junk-food
Propuneri pentru imbunatatirea sistemului de sanatate
Recomandari eficiente pentru tratarea obezitatii
Concluzii si sugestii (managmentul obezitatii copilului)
Bibliografie
Anexe


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere 
Societatea omeneasca a evoluat in cateva mii de ani si imaginea omului despre sine si idealul de frumusete s-a schimbat. In zilele de azi se stie ca persoanele frumoase sunt considerate cele care prezinta cele mai putine asimetrii. Un corp cu forme pline presupunea in vremuri rezerve de calorii care puteau mentine viata. Pe de alta parte doar nobilii aveau destula hrana pentru a fi supraponderali, deci surplusul de greutate innobila. Societatea britanica a impus un regim auster in scoli, iar sportul si mai ales performanta in sport reprezenta un fapt dezirabil. Nu toti aveau acces la scolarizare dar nu aveau nici mijloace materiale pentru a trai in bunastare.
Prin exportul cultural, imaginea fortei brute, oglindite intr-un corp atletic a devenit simbolul reusitei. Societatea americana a impus acest model. Omul de afaceri, avocatul sau doctorul modern face sport, mananca hrana sanatoasa si adopta in general un alt stil de viata, pentru ca vrea, dar si pentru ca doar asa isi poate proteja imaginea. Pe de alta parte comunitatile, sunt bombardate informational prin reclame care pledeaza pentru un regim de viata nesanatos in care se face apologia bunatatii fastfood-ului, importantei unei masini mai tari (care-ti permite sa nu mai mergi pe jos), a unui calculator sau televizor cu fidelitate sau memorie mai mare (care te leaga de casa si te face dependent de sistem) si care-i face pe cei implicati in aceste afaceri mai bogati si mai prosperi.
Societatile care se bucura de un nivel de trai ridicat se lupta cu flagelul obezitatii care a luat forme morbide ingrijoratoare. Sunt inregistrate persoane cu greutati de peste 200- 400 kg, iar ce este si mai periculos acestia au fost initial copii obezi si reprezinta varful icebergului. Cifrele oficiale prezinta o situatie alarmanta. Mai bine de 50 % din copii sufera de acest aspect morbid, cuprins si recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe lista afectiunilor cronice grave, datorita incidentelor mari de decese prin boli circulatorii (accidente cerebrale si infarct miocardic) pe care le dau. 
Aceasta recunoastere oficiala nu a dus si la schimbari automate in mentalitatea si obiceiurile alimentare ale oamenilor si cu atat mai putin in comportamentul lor culinar. Unii nu pot, altii nu vor sa o faca. Indiferent de motiv rezultatul este acelasi. Copiii obezi ajunsi la maturitate, prezinta riscul de a murii inainte de a depasii perioada maturitatii. Studii efectuate in Japonia releva ca intr-o singura generatie, schimbarea orientarii alimentatiei populatiei spre fastfood si bucataria italiana a dus la afectarea populatiei intre 14- 20 % de fenomenul morbid al obezitatii.
Un alt aspect il reprezinta obezitatea din tarile sarace, unde alimentatia pe baza de fructe si legume este prea scumpa (sunt producatori, dar aceste produse sunt destinate pietei si nu consumului) sau nu indeajuns popularizata si consumul excesiv de grasimi saturate si glucide duce la extinderea acestui fenomen morbid. Programe nationale de tipul ,,cornul si laptele,, dovedesc pe de o parte ca nu exista nici la nivel central o imagine clara a ceea ce/cat are nevoie un copil aflat in dificultate pentru a creste sanatos dar si ca in lipsa de unor programe coerente se face risipa cu mijloacele putine de care dispune un stat sarac. (In zonele sarace impartirea acestor alimente a dus la scaderea abandonului scolar, cu toate ca nu pot compensa o masa, prin faptul ca copii redistribuie alimentele ofera cresterea sperantei de viata; in vreme ce in zonele caracterizate de un nivel mediu de trai se face risipa, in jurul scolilor sunt hraniti cainii, pasarile, sau copii se bat cu paharul cu lapte in unele ocazii.)
Saracia prezinta o caracteristica de aglutinare geografica, saracii fiind respinsi, izolati. Studiul nivelului de saracie relativa presupune o analiza complexa a fenomenului si extinderea cunoasterii spre un grad de generalizare care sa permita extinderea concluziilor spre efecte neobisnuite cum ar fi obezitatea in aceste populatii.
In analiza aparitiei obezitatii estimarea balantei saraciei si ratei si structurii consumului la nivel de unitate de analiza reprezinta doar un aspect. In clasa medie aparitia obezitatii are sorgintea in valoarea calorica crescuta a alimentelor consumate si lipsa unei vieti active, dar si o imagine deformata a bunastarii care este perceputa ca posibilitatea de a manca cand si cum doresti. 
Pentru analiza altor dimensiuni ale aparitiei obezitatii ca si nivelul estimat se pot utiliza alte abordari :
studierea extinderii fenomenului in populatia scolara, in contextul analizei mediului social al copilului ;
masurarea gradului de implicare a factorilor responsabili pentru analiza, monitorizarea si interventia in aceste cazuri, nivel de acces la informatie si servicii, etc.
In mediul rural copiii sunt folositi in activitatile casnice si economice. Exista un control mai extins al familiei asupra a ceea ce face si mananca copilul, pe de alta parte si implicarea adultilor la viata economica este mai putin renumerat in bani, acest lucru ducand la reducerea posibilitatilor de a obtine extrasezonier hrana sanatoasa. In mediul urban accesul la alimente este limitat doar de posibilitatile materiale ale parintilor si de controlul exercitat de acestia (hrana nesanatoasa fiind usor de procurat si relativ mai ieftina ca si cea naturala).
Lumea se confrunta cu o veritabila pandemie a obezitatii cauzata nu numai de obiceiurile alimentare nesanatoase, dar si de evolutia umana si schimbarile de mediu.
Numarul supraponderalilor a ajuns astazi la circa 1,5 miliarde de persoane, reusind sa-l depasasca de departe pe cel al subnutritilor, aflat la nivelul de 600 de milioane, se arata in concluziile Conferintei Internationale asupra obezitatii, care se desfasoara la Sydney.
Situatia este alarmanta si in Romania. Aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, in timp ce 20% este supraponderala. Ingrijitor este si numarul copiilor supraponderali, cu 18% mai mare decat in ultimii zece ani.
2. Starea de sanatate a populatiei din Romania
Conform Centrului de Calcul si Statistica Sanitara si Documentare Medicala din Romania, procentul de copii supraponderali este valabil si pentru copiii din tara noastra. Un studiu recent efectuat in vestul Romaniei pe 5.220 copii, cu varsta intre trei luni si 16 ani, arata ca 14,7 la suta dintre ei sunt foarte grasi. Si multi dintre ei risca sa fie la fel si la maturitate. "Unul din trei copii obezi va deveni adult obez, prognosticul fiind mai prost cu cat obezitatea apare mai precoce. Obezitatea a devenit o problema de sanatate in tarile dezvoltate dar si in cele in curs de dezvoltare, ea fiind cea mai frecventa boala de nutritie" a declarat in urma cu mai multa vreme conf.dr.Niculae Iordache, presedintele Societatii Romane de Chirulgie a Obezitatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Nevoilor de Servicii Sociale pentru Copii Diagnosticati ca Fiind Supraponderi sau Obezi si Implicarea Administratiei Publice Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!