Apendicita

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
1. Definitie 4
2.Etiopatogenie 5
3.Anatomie patologica 6
4.Simptomatologie 8
5.Forme clinice 12
A : Forme clinice dupa evolutie 12
B : Forme clinice dupa sediu 13
C : Forme clinice dupa varsta 14
6. Diagnostic diferential 16
7.Tratamentul 16
8.Anestezia 18
9. Studiu de caz 20
A : Cazul nr. 1 20
B : Cazul nr. 2 35
C : Cazul nr. 3 49
10. Fise tehnice 63
11. Bibloiografie 114


Extras din proiect Cum descarc?

I. Definitie
Apendicita acuta este o afectiune chirurgicala caracterizata prin inflamatia apendicelui ilio-cecal. Ea reprezinta una din cele mai frecvente cauze de suferinta abdominala, poate avea o evoltie acuta sau cronica.
Anatomie si fiziologie
Apendicele este un tub cilindric, lung pana la 9 cm, ce se aseaza din fundul sau de pe fata mediana a colonului.Baza sa se afla la locul de confluenta a celor trei temii musculare de pe cec si la 2 cm de valvula ileo-cecala; are o forma sinuoasa de cele mai multe ori cu o portiune scurta, vodiculara, fizata de cec si o portiune lunga, flotanta, care este mobila. De la locul de implantare in cec a apendicelui poenesc cele trei temi musculare ( anterioara libera poterolaterala si poeteromediana aderente ). Este situat in fosa iliaca dreapta, dar in legatura cu anomaliile de dezvoltare embriologica a cecului mai poate fi gasit in:
- pozitie inalta - cec orizontal in pozitie sublupatica, apendicele venind in raport cu vezica biliara;
- in stanga - situs inversus;
- pozitie joasa - lombara, iliaca pelvina.
Orificiul apendicular este situat la 1,5-2 cm sub valvula ileocecala. Forma este infundibulara sau circulara. Mucoasa descrie la locul de implantare o cuta proeminenta:valvula lui Gerlach.
Structura apendicelui se caracterizeaza prin existenta a patru tunici:
- tunica musculara alcatuita din perineul cecoapendicular;
- tunica musculara alcatuita din fibre longitudinale;
- stratul submucos;
- tunica mucoasa ceprezinta un numar mare de foliculi limfatici, fapt pentru care acesta a fost denumit tousila abdominala.
II. Etiopatologie
Apendicita acuta poate surveni la oeice varsta, insa fresventa cea mai mare este intre 10-30 ani, motiv pentru care a fost denumia si ,, boala tineretii". In aparitia apendicitei acute elementul patogenic determinat este cel infectios care gaseste conditii favorizante prin:
- situatia anatomica a apendicelui care constituie un fund de sac cu continut bacterain, ce se poate exacurba prin transformarea intr-o cavitate inchisa prin obstructie ( copoliti, corpuri strine in special, samburi mici de fructe );
- constipatie cronica;
- parazitare ( oxiuri, ascarizi, tenie );
- infectii generale ( gripa, angine pneumococice);
Agentul infectios nu este un germen specific, cel mai frecvent se gaseste colibacilul singur sau in asociere cu alti germeni-streptococ, pneumococ sau anaerobi (cacilul funduliformis ). Patrunderea microbilor se poate face local prin efractia micoasei apendiculare sau pe cale hematogena in cazul unor boli infectioase.
III. Anatomia patologica
Aspectul anatomico-patologic al apendicitei acute este variat si depinde pe de o parte de circulatia microbilor, iar pe de alta parte de reactivitatea organismului, astfel putem avea:
a) Apendicita acuta catarala in care apendicele este congestionat, hiperemiat cu desen vascular accentuat, mezoul evidentiat si mucoaa ingrosta cu pete echimotice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Apendicita.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!