Ciroza Hepatica

Extras din proiect Cum descarc?

A. MOTIVATIE
Incizia cirozei este in continua crestere,estimandu-se de catre un studiu O.M.S,ca peste 310.000.000 oameni mor in intreaga lume din cauza cirozei ficatului,jumatate fiind atribuite alcoolului.
Datele epidemiologice atesta faptul ca frecventa cirozei hepaticea atins o valoare atat de ridicata incat ciroza reprezinta o problema majora de sanatate publica.
B. ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUI 
I. Anatomia ficatului.
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda din organism,anexata tractului digestiv,provenita dintr-un mugure al mucoasei digestive.
1. Situare 
Ficatul este asezat in etajul abdominal superior,in loja hepatica.
El este delimitat:
-superior de diafragm;
-interior de colonul drept si stomac.
Se proiecteaza la peretele abdomianal in hipocondrul drept si epigastru,intr-o zona delimitata superios de o linie care trece prin coasta a cincea dreapta si inferior de o linie care uneste rebordul costal drept (coasta a noua) cu apendicele xifoid.
Posterior se proiecteaza cu ultimele trei vertebre lombare.
2.Configuratia externa
Ficatul este un hemiovoid asezat transversal in abdomen,cu o lungime de 28 cm, inaltime 8 cm si o greutate de 1400g;are o culoare rosie caramizie.
Prezinta trei fete:
-superioara,convexa in raport cu diafragma;
-inferioara(concava) sau viscerala in raport cu duodenul,colonul si rinichiul;
-posterioara,in raport cu peretele extern al cavitatii abdominale si cu vertebrele toracice 7-11.
Ficatul prezinta patru lobi: anterior,posterior,drept si stang
2. Structura.
Ficatul este alcatuit dintr-o stroma si celule hepatice
Stroma , cuprinde o membrana de invelis,capsula ficatului Glisson,din care pleaca septuri conjunctive care delimiteaza parenchimul hepatic in lobuli hepatici.
Lobulul hepatic, unitate anatomica si functionale a ficatului,in forma piramidala,cu varful spre interior,in sectiune fiind un poligon cu 5-6 laturi. In structura lobulului hepatic intra formatiuni vasculare caniculare,celule hepatice si filete nervoase vegetative.
Celulele hepatice, celule mari de forma poliedrica , cu unul dai nuclei mari si o citoplasma ce contine multe incluziuni de glicogen. Celulele hepatice au un pol indreptat spre capilarul sanguin ( polul sanguin ) si celalalt spre caniculul biliar ( polul biliar ). Caile intrahepatice: din capilare ( caniculele ) biliare intraglobulare se formeaza canaliculele perilobulare , apoi cele interlobulare care se deschid in canalele biliare colectoare. Acestea vor forma cele doua canale biliare hepatice , drept si stang , ce se unesc in canalul hepatic comun care dupa 3-4 cm se uneste cu canalul cistic si formeaza canalul coledoc care se varsa in douden prin sfincterul Oddy alaturi de canalul principal al pancreasului , Wirrsung Aceste cai de la canalele hepatice drept si stang la canalul coledoc se numesc cai extrahepatice.
4.Vascularizatia
Sistemul vascular intralobular este format din capilarele sinusoidale si vena centrolobulara Capilarele sinusoidale provin din ramificatiile terminale ale arterei hepatice si venei porte. Vena centrolobulara reprezinta segmentul venos aferent; ea va forma la iesirea din lobul , vena supralobulara , din care se vor forma venele hepatice care conflueaza si se deschid in vena cava.
Vascularizatia ficatului este : nutritiva , asigurata de artera hepatica si functionala , data de vena porta. Vena porta colecteaza sangele venos al tubului digestiv , din cavitatea abdominala , de la esofagul abdominal pana la rect. Vena porta formeaza trei trunchiuri venoase: -vena mezentrica superioara - vena mezentrica inferioara - vena splenica.
Sistemul port cuprinde o retea venoasa care se LOBUL HEPATIC 
capilarizeaza de doua ori : prima data la nivelul mucoasei intestinale si a doua oara la nivelul lobului hepatic.
5. Inervatia
Este asigurata de ramuri vegetative simpatice din plexul celiac si parasimpatice din nervul vag. ( X ) 
6. Caile biliare extrahepatice.
Sunt formate din canalul hepato-coledoc , vezicula biliara si canalul cicstic.
Vezica biliara situata pe fata inferioara a ficatului , in foseta biliara , are forma de para , deosebind un fund un corp si un col , cu o lungime de 10 cm si o grosime de 3-4 cm. Vezica biliara este un rezervor de secretie biliara a ficatului , secretie continuu evacuata in intestin , ritmat in perioadele digestive In perioadele interdigestive bila este depozitata in vezica biliara , unde se concentreaza de aproximativ 20 de ori , prin absorbtia apei si a sarurilor organice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ciroza Hepatica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!