Complicatii in Otita Medie Supurata Cronica

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
Introducere
Urechea reprezinta portiunea periferica a analizatorului acustico-vestibular, organ cu functie capitala in viata de relatie, mijloc de comunicare esential pentru functia de receptionare a mesajelor sonore din mediul ambiant. 
Procesele inflamatorii otice au fost si sunt relativ frecvent intalnite. Cunoscute inca din antichitate ele sunt mentionate in lucrarile lui Galenius si Hipocrate care afirmau ca unele boli infectioase pot determina inflamatia urechii. Tot ei foloseau tatamentul topic cu picaturi auriculare obtinute din amestecul unor infuzii de plante cu ulei de migdale amare. De atunci si pana in prezent cunostintele medicale au evoluat foarte mult sub toate aspectele: etiopatogenic, anatomo-patologic, investigatii paraclinice, terapeutice. Cu toate acestea, otitele sunt inca destul de frecvent intalnite, mai ales in patologia O.R.L. la copil. 
Cronicizarea unui proces supurativ otic poate pune probleme nu numai pentru diagnostic si tratament, dar mai ales prin complicatiile grave si sechelele organice si functionale pe care le poate determina. In timp, au survenit modificari in ceea ce priveste manifestarile clinice ale otitelor medii supurate cronice, care se explica prin introducerea antibioterapiei, prin modificarea virulentei germenilor si a sensibilitatii acestora la unele antibiotice. Descoperirile medicale din ultimele decenii au condus la reformularea unor teorii etiopatogenice, la aparitia de noi metode de investigare paraclinica si tratament, tote acestea conducand la obtinerea de rezultate terapeutice mult mai bune, atat sub aspect curativ cat si functional. Totusi, au ramas destule necunoscute si, nu de putine ori, medicii se confrunta cu aspecte particulare, cu situatii limita care depasesc uneori resursele terapeutice. 
Aceasta lucrare isi propune un studiu asupra otitelor medii supurate cronice dar mai ales asupra posibilitatilor terapeutice actuale si asupra rezultatelor si limitelor acestora.
CAPITOLUL II
Definitie, clasificarea otitelor medii supurate cronice
II.1. Definitie.
Otita medie supurata cronica se defineste ca un proces inflamator cronic supurat localizat la nivelul casei timpanului. Cel mai frecvent, reprezinta o cronicizare a unui proces inflamator supurativ acut. 
II.2. Clasificare.
Din punct de vedere clinic putem clasifica otita medie supurata cronica in doua forme: 
a. Forma benigna (otita medie supurata cronica simpla, otoreea tubara, mezotimpanita).
In acest caz, infectia se transmite din rinofaringe prin trompa lui Eustache in casa timpanului. Se caracterizeaza prin otoree cronica mucoasa sau muco-purulenta, iar perforatia membranei timpanice este localizata de obicei anteroinferior sau mezotimpanal, cu pastrarea bureletului lui Gerlach.
La nivelul casei timpanului leziunile sunt de obicei limitate la mucoasa acesteia.
b. Forma maligna(otita medie cronica supurata propriu-zisa, otoreea maligna, epitimpanita).
Aceasta forma se poate insoti sau nu de colesteatom. Se caracterizeaza prin otoree cronica purulenta sau filanta cu caracter fetid, iar perforatia timpanului este localizata marginal, de obicei posteroinferior cu distructia bureletului lui Gerlach, sau situata la nivelul membranei Schrapnell, in dreptul aticii - caz in care se poate numi si aticita.
La nivelul casei timpanului leziunile intereseaza nu numai mucoasa ci si peretii ososi ai casei timpanului, lantul osicular, celulele mastoidiene sub forma unui proces de osteita, insotit uneori de polipi inflamatori la nivelul mucoasei casutei sau fungozitati mastoidiene.
CAPITOLUL III
Anatomia si fiziologia urechii medii
III.1. Anatomia urechii medii
Urechea este alcatuita din trei segmente:
a. Urechea externa - formata din: pavilionul auricular si conductul auditiv extern; 
b. Urechea medie - formata din: casuta timpanului, careia ii sunt anexate trompa lui Eustache care o leaga de rinofaringe, si sistemul pneumatic celular mastoidian;
c. Urechea interna - situata in stanca temporalului, intr-o serie de cavitati anfractuoase ce definesc labirintul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Complicatii in Otita Medie Supurata Cronica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!