Denutriția

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 10382
Mărime: 105.58KB (arhivat)
Publicat de: Geanyna G.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Denutriţia 2
  2. Anorexia nervoasă 3
  3. Generalităţi 3
  4. Etimologie 3
  5. Istoric 4
  6. Formele anorexiei nervoase 5
  7. Factorii anorexiei nervoase 6
  8. Simptome 11
  9. Mecanism fiziopatogenic 12
  10. Consult de specialitate 14
  11. Expetativă vigilentă 14
  12. Medici specialişti recomandaţi 15
  13. Investigaţii 15
  14. Diagnostic precoce 16
  15. Tratament 16
  16. Malnutriţia 23
  17. Malnutriţia la vârstnici 25
  18. Generalităţi 25
  19. Problemele cauzate de malnutriţie 25
  20. Malnutriţia la vârstnici: o împletire de factori 26
  21. Cauzele malnutriţiei 26
  22. Simptome 29
  23. Ce se poate face? 30
  24. Bibliografie 32

Extras din proiect

Denutriţia

Denutriţia sau slăbirea având ca sinonime insuficienţa alimentară, malnutriţia caloricoprotidică sau distrofia alimentară este starea fiziologică în care se produce scăderea greutăţii corpului cu peste 15 % faţă de greutatea sa normală, ca urmare a unui dezechilibru între aport şi cheltuielile calorice şi proteice. Slăbirea poate fi constituţională, cu păstrarea intactă a capacităţii de muncă fizică şi intelectuală şi a apetitului, sau cu scăderea acestora, în primul caz nefiind patologică.

Cauzele sunt de ordin economic, social, cultural şi medical, deseori boala fiind consecinţa conjugării acestora. În zilele noastre, denutriţia primară (determinată de lipsa alimentelor în condiţii de foamete, războaie, calamităţi etc.) este relativ rară, datorită posibilităţilor de întrajutorare facilitate de dezvoltarea transporturilor.

Denutriţia secundară este circumstanţială şi are drept cauze mai importante reducerea ingestiei de alimente determinată de o serie de factori cum ar fi anorexia, afecţiuni ale gurii şi dinţilor, febra prelungită, boli tiroidiene, îngustarea părţilor superioare ale tubului digestiv (prin intervenţie chirurgicală), consum exagerat de droguri, tutun şi alcool, stresul, mărirea pierderilor de materie proprie organismului (prin supuraţii cronice, diaree, arsuri întinse, afecţiuni renale, hipersecreţie sudoripară etc.),

consumul sporit de energie în perioadele de creştere, drept consecinţă a activităţilor fizice epuizante, hipertiroidism, scăderea capacităţii digestive şi a eficienţei digestiei, din cauza reducerii secreţiilor gastrice şi intestinale şi a motricităţii tubului digestiv sau a eliminării unei părţi nedigerate din materiile consumate prin vomă, diaree, valorificarea deficitară a alimentelor (boli hepatice, diabet). [Jean-Claude Basdekis. 2009]

O categorie aparte este reprezentată de denutriţia iatrogena, apărută ca urmare a administrării incorecte a medicamentelor, efectuării de intervenţii chirurgicale sau a unor prescripţii dietetice prea severe, care antrenează carenţe în substanţe nutritive indispensabile.

Boala poate îmbraca forma:

- acută: în cazul postului complet prelungit, cu diminuarea funcţiilor vitale;

- subacută: în care sunt prezente tulburări digestive (foame dureroasă, colici abdominali, arsuri esofagiene, colopatii), circulatorii (hipertensiune arterială, palpitaţii), osteoarticulare (dureri difuze, osteoporoză), genitale (amenoree, scaderea potenţei), anemie carenţială şi avitaminoze B2 şi PP, tulburări de sensibilitate la nivelul extremităţilor (senzaţii de frig, de clad, înţepături, arsuri), deficit imunitar;

- cronica: rară şi asociată, de regulă, alcoolismului cronic.

Simptomele caracteristice sunt pierderea de ţesut adipos şi astenia, manifestată prin obosirea uşoară şi permanentă la cel mai mic efort. Alte semene care sunt uşor de detectat sunt parul rar, friabil, limba purpurie, depapilată, pielea uscată, ridată.

Neglijată sau netratată corespunzător, boala duce la scăderea rezistenţei organismului faţă de agenţii agresivi exteriori şi, implicit, la instalarea unor boli infecţioase grave, ca de exemplu, tuberculoza. Nu este de neglijat şi efectul la distanţă, prin compromiterea stării de sănătate a descendenţilor. [Jean-Claude Basdekis. 2009]

Anorexia nervoasă

Generalităţi

Anorexia nervoasă constă într-o tulburare de alimentare cu implicaţii fizice şi emoţionale. O persoană cu anorexie prezintă o greutate mult sub limita greutăţii standard, impunându-şi limite foarte drastice pentru cantitatea de alimente care are voie să o consume, deoarece prezintă o imagine distorsionată a corpului, neputând să-şi menţină greutatea corpului în limite normale, temându-se de caştigul în greutate. Anorexia pe termen lung sau formele grave pot duce la înfometare, alterarea importantă a stării de sănătate şi chiar la deces. Anorexia poate deveni o boală cronică, chiar dacă este posibilă recuperarea completă cu un tratament adecvat. [www.sfatulmedicului.ro]

Etimologie

Termenul anorexia își are originea în greaca veche: an (αν- sau α -lipsa de, "α privativ" ), și órexis (óρεξις) = dor, poftă, apetit (de la verbul "orégo" (ορεγω) = a întinde, a oferi cuiva, a tinde spre), existând și în greaca modernă: orexi - óρεξι = poftă).

Istoric

Anorexia nervoasă a fost descrisă prima dată în 1694 de către Richard Morton (1637 - 1698), medicul regelui James al II-lea al Angliei, în tratatul său despre atrofia nervoasă, în care a semnalat între altele și apariția amenoreei, precum și asocierea cu un comportament hiperactiv.[www.wikipedia.com]

Morton a descris cazul unei fete de 18 ani, fără poftă de mâncare și emaciată într-atâta că rămăsese doar „piele și schelet". Pierduse ciclul menstrual și studia zi și noapte fără semne de oboseală. Morton nu găsise alte semne de patologie fizică și gândea că boala se datora unei stări anormale a „spiritelor animale" și slăbirii tonusului nervilor. El presupunea că pasiunile violente ale sufletului au deranjat spiritele animale ale acestei fete, trimițând prea mult sânge la creier. De asemenea credea că, poate, și schimbări în climă - nopțile foarte reci din anul 1684 - au contribuit la apariția bolii.

Terapia pe care a propus-o conţinând plasturi pe stomac, săruri de amoniu, doctorii amare conținând săruri de fier, nu au ajutat și pacienta a decedat după câteva luni.

Preview document

Denutriția - Pagina 1
Denutriția - Pagina 2
Denutriția - Pagina 3
Denutriția - Pagina 4
Denutriția - Pagina 5
Denutriția - Pagina 6
Denutriția - Pagina 7
Denutriția - Pagina 8
Denutriția - Pagina 9
Denutriția - Pagina 10
Denutriția - Pagina 11
Denutriția - Pagina 12
Denutriția - Pagina 13
Denutriția - Pagina 14
Denutriția - Pagina 15
Denutriția - Pagina 16
Denutriția - Pagina 17
Denutriția - Pagina 18
Denutriția - Pagina 19
Denutriția - Pagina 20
Denutriția - Pagina 21
Denutriția - Pagina 22
Denutriția - Pagina 23
Denutriția - Pagina 24
Denutriția - Pagina 25
Denutriția - Pagina 26
Denutriția - Pagina 27
Denutriția - Pagina 28
Denutriția - Pagina 29
Denutriția - Pagina 30
Denutriția - Pagina 31
Denutriția - Pagina 32
Denutriția - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Denutritia.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Nutriție

Curs 1 nutritie NUTRITIA • Stiinta consacrata studiului alimentelor si a valorii nutritionale ale acestora, a reactiilor organismului la...

Te-ar putea interesa și

Nutriția adecvată și salubră

Partea I Aspecte actuale și de perspectivă Introducere Din vremuri antice oamenii deja cunoșteau importanța enormă a alimentației pentru...

Tendințe privind alimentația

Introducere Starea de sanatate a oamenilor depinde in cea mai mare masura de alimentele consumate. Astfel, fie ca sunt consumate ca atare, fie ca...

Regimul Alimentar în Denutriție

INTRODUCERE Omul pentru a fi sănătos are nevoie de o alimentaţie adecvată. Între om şi aliment se stabilesc relaţii strânse în tot cursul...

Analiza Impactului Serviciului de Catering Asupra Sferei Eco 153

I. Etape in evolutia alimentatiei umane Omenirea evolueaza permanent. Aceste proces evolutiv care modifica modul de gandire si de comportament al...

Medicină internă

AFECTIUNILE APARATULUI DIGESTIV :definitie, etiologie, simptomatologie, investigatii,principii de tratament AFECTIUNILE ESOFAGIENE - ESOFAGITA...

Cursuri Fiziopatologie

Etiologia studiază cauzele de producere a bolilor, atât cauzele determinante cât şi condiţiile favorizante. Termenul este format din gr. aitia -...

Litiază urinară - curs 6

Consemnata in scrieri medicale inca din antichi-tate, litiaza aparatului urinar (urolitiaza) continua sa reprezinte o problema de sanatate publica...

Nursing General

Omul a fost înzestrat, faţă de animale, nu doar cu capacitatea de a gândi, ci şi cu cea de a se îmbrăca. De-a lungul istoriei omenirii,...

Ai nevoie de altceva?