Diagnosticul si Tratamentul unor Afectiuni ce pot Pune in Pericol Imediat Viata Bolnavului

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
1.CONSIDERATII TEORETICE
1.1 Echilibre acido-bazice in organismul uman -echilibrul intre compusii organismului uman. 2p.
1.2 Procese biochimice fundamentale prin care se genereaza acizi si baze in
organism. . 4p. 
1.3 Sistemele tampon.Caracteristicile si implicatiile lor in organism. 6p.
1.3.1 Sistemele tampon . . 6p.
1.3.2Mecanismele actiunii sistemelor tampon. 7p.
1.3.3Proprietatile sistemelor tampon. 8p.
1.3.4 Sistemele tampon in organism. 10p.
2. DESCRIEREA PARAMETRILOR. . .15P
2.1 p(O2)a-Tensiunea oxigenului arterial.15p
2.2 ctHb(a)-Concentratia hemoglobinei totale. . 16p.
2.3 FO2Hb(a) - Fractia de oxihemoglobina. . .18p.
2.4 sO2(a)-Saturatia oxigenului arterial. . 19p.
2.5 FMetHb(a)-Fractia de methemoglobina. . 21p.
2.6 ctO2(a)-Concentratia totala a oxigenului arterial. . .21p.
2.7 p50(a)-Tensiunea de oxigen pentru care sangele este saturat 50%-p50. .23p. 
2.8 FShunt-Suntul fiziologic relativ. . .24p.
2.9 pH(a)-pH-ul sangelui arterial. . . 29p.
2.10 pCO2(a)-Tensiunea bioxidului de carbon. . 28p.
2.11 cHCO-3(aP)-Bicarbonatul actual. . 29p.
2.12 cBase(Ecf) Excesul de baze standard. . 29p.
2.13 Anion Gap(K+). . . 30p.
2.14 ctLactate(aP)-Concentratia de lactat. . 31p.
3.ACTIVITATE EXPERIMENTALA
3.1ASTRUP. 32p.
3.1.1Scurta istorie 1952. . 32p.
3.1.2 Descrierea aparatului. 32p.
3.1.3 Probele si circuitul acestora: . 36p.
3.1.4 Obiective . 38p.
3.1.5 Interpretare. 38p.
3.1.6 Cateva cazuri prezentate in literatura de specialitate. 45p.
3.1.7Astrup efectuata la cateva cazuri care au fost aduse in UPU managementul lor
. .48p.
3.1.8Aspecte al dinamici echilibrului acido-bazic in hipoxiacerebrala in timpul 
ozon-oxigen terapiei. 52p.
4.CONCLUZII
16.BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea isi propune sa prezinte date recente despre diagnosticul si tratamentul unor afectiuni ce pot pune in pericol imediat viata bolnavului.
Viata contemporana este in contact permanent cu o mare varietate de noxe de etiologii diferite (biologice,chimice,fizice etc.) potential generatoare de stari critice din punct de vedere al patologiei medicale.Diversitatea acestor afectiuni ,informatiile in domeniul tratamentului care izvorasc exponential atat in domeniile clasice de cercetare clinica ,cat si in sectoarele interdisciplinare au condus la sinteza unor notiuni concrete de ultima informatie in diagnosticul si tratamentul bolnavului critic.
Datele au fost selectate din literatura clinica a ultimilor ani ,dar si din experienta proprie acumulata prin confruntarea in decursul anilor cu o patologie variata in Serviciul de Primire Urgente.
In evaluarea starii clinice a pacientilor in stare critica, determinarea gazelor sanguine are un rol cheie. Evaluarea parametrilor dati de masurarea gazelor sanguine se face pe subgrupe care dau informatii despre metabolism si echilibrul acido -bazic. Deoarece fiecare subgrup este dat de cativa parametri, valorile acestor parametrii trebuie interpretate in intercorelatie. Datele obtinute numai din determinarea gazelor sanguine nu sunt insa suficiente pentru evaluarea corecta a starii pacientului deoarece este necesara si o evaluare generala a celorlalte organe si tesuturi din organismul lui.
Astfel , datele din primul capitol contribuie la intelegerea echilibrului acido-bazic in organismul uman -echilibrul intre compusii organismului (organe,relatia dintre ele), procesele biochimice fundamentale prin care se genereaza acizi si baze in organismul uman,sistemele tampon ,caracteristicile si implicatiile lor in organism,mecanismele acestor sisteme,proprietatile lor -si ajuta la intelegerea proceselor chimice care au loc.
In capitolul doi sunt descrisi cativa parametri care ajuta la intelegerea si interpretarea unor date care pot fi esentiale pentru tratamentul si supravietuirea bolnavului aflat intr-o stare critica si care nu poate oferi singur date despre boala lui sau trecutul bolilor lui.
Am ales aceasta tema pentru a arata cat de importanta este cercetarea in indiferent care domeniu al medicinei,sau al chimiei si cat poate ajuta o descoperire in salvarea vietii unui om sau de a cunoaste cum functioneaza organismul uman prin prisma chimiei.
1. CONSIDERATII TEORETICE
1.1 Echilibre acido-bazice in organismul uman -echilibrul intre compusii organismului uman
Organismul uman contine numeroase lichide biologice: sange, urina, secretii digestive, lichid pleural, lichid cefalorahidian, lichid sinovial, sudoare, lichid amniotic, etc.
Lichidele biologice au o compozitie complexa, pH-ul fiind acid sau bazic, functie de predominanta ionilor acizi sau bazici. Astfel: sangele, lichidul organic ce reprezinta aproximativ 7-8% din greutatea totala a corpului, contine o parte lichida (plasma) si elemente figurate in suspensie(eritrocite, leucocite, trombocite). Plasma sanguina contine in proportie de 78-81%apa in care se gasesc substante organice azotate(aminoacizi, albumina, globulina, uree, creatinina), glucide(glucoza), lipide(colesterol, acizi grasi), elemente minerale(Cl-, Na+, K+, Ca2+, Mg2+, I1-, Fe2+, carbonati, etc.), enzime(fosfataze acide sau alcaline) hormoni, diversi produsi ai metabolismului.
Atunci cand aceste substante se gasesc in limite normale, pH-ul sanguin este usor alcalin(7.38-7.42 in sangele arterial, respectiv 7.36-7.45 in sangele venos), realizandu-se homeostazia organismului uman.
Importanta fiziologica a sangelui: -transporta oxigenul la tesuturi in vederea realizarii metabolismului celular;
o transporta substantele nutritive la nivelul celulelor;
o transporta reziduurile metabolice la nivelul organelor excretoare(rinichi, plamani); 
o mentine un echilibru hormonal;
o mentine constanta temperatura corporala 
o aparare imunitara 
Echilibrul acido-bazic sanguin este asigurat prin intermediul unui sistem tampon plasmatic, reprezentat de bicarbonati-acid carbonic. Orice dezechilibru al sistemului tampon determina mecanisme fiziologice complexe pentru mentinerea parametrilor optimi functionali; depasirea acestor parametrii are ca urmare istalarea unor stari patologice (vezi sistemele tampon ale organismului). 
Tulburarea echilibrului acido-bazic caracterizata prin cresterea ionilor de H+ fie ca urmare a producerii excesive de H+, sau a eliminarii insuficiente de acizi, fie prin pierderea excesiva de baze, induce in organism o stare de acidoza.
Tulburarea echilibrului acido-bazic caracterizata prin predominenta alcalinitatii ca urmare fie a retentiei de baze, consecutiva unui aport excesiv(producerii excesiva cu excretie relativ insuficienta) fie a unei pierderi exagerate de acizi, induce o stare de alcaloza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Diagnosticul si Tratamentul unor Afectiuni ce pot Pune in Pericol Imediat Viata Bolnavului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!