Dieta unui Pacient cu Diabet Zaharat Tip 2

Extras din proiect Cum descarc?

este o boala cunoscuta inca din Antichitate. Hipocrate a descoperit si numit pancreasul, iar diabetul a fost definit ca o ,,boala misterioasa". In 1877 s-a vorbit pentru prima oare despre diabet pancreatic, ca sindrom ce arata o tulburare a metabolismului energetic. In 1921, profesorul roman Nicolae Paulescu a descoperit insulina. Incepand din 1922, insulina a inceput sa fie folosita in tratamentul bolnavilor de diabet din toata lumea. A fost un miracol, pentru ca pana atunci despre diabet se spunea ca este o boala mortala.In 1942, in tara noastra a fost infiintat primul centru destinat persoanelor cu diabet. Ion Pavel, cel care a infiintat centrul si membru al Academiei Romane, a anuntat in ziare ca persoanele cu diabet vor primi un tichet pentru carne. Astfel au fost descoperite primele 800 de cazuri de diabet in Romania. De atunci si pana astazi, numarul cazurilor de diabet este in crestere continua.In evidentele medicilor se afla in prezent aproximativ 600.000 de persoane cu diabet. Numarul real al romanilor bolnavi de diabet este mult mai mare. Pentru fiecare bolnav cu diabet mai exista inca unul nediagnosticat, avertizeaza specialistii. In fiecare an sunt depistate in jur de 50.000 de cazuri noi de diabet. Ca diabetul face ravagii printre romani o dovedesc si rezultatele Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, initiat de Ministerul Sanatatii Publice. Potrivit acestui program, 30% dintre romani prezinta risc crescut de a se imbolnavi de diabet in viitorul apropiat.
Diabetul de tip II este o maladie heterogena non-autoimuna a carui diagnostic este pus cu ocazia aparitiei simptomelor caracteristice sau,in aproape jumatate din cazuri,prin descoperirea fortuita a unei glicozurii sau a hiperglicemiei.Cum boala evolueaza de obicei insidios si complicatiile pot fi un motiv de prezentare la doctor si deci de diagnostic.In contrast cu diabetul de tip I,in conditii bazale, la diabetul tip II exista totdeauna o productie endogena de insulina suficienta pentru a evita cetoza.Aceasta secretie reziduala,confirmata prin dozajul insulinei si /sau a peptidului plasmatic,poate fi inadecvata pentru a contrabalansa insulinorezistenta concomitenta.In stadii tardive secretia de insulina diminua si pacientul poate prezenta semen clasice de diabet.Pacientii cu diabet zaharat de tipul II pot necesita insulina pentru controlul glicemic adecvat si cand devin insulinopenici,chiar pentru supravietuire. 
Bolnavul diabetic trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat.Aceasta inseamna o alimentatie sanogena,practicarea zilnica a unui exercitiu fizic,consum minim de alcool,starea de nefumator.
Din toate timpurile dieta a fost considerata ca o arma esentiala a tratamentului diabetului.Pana nu demult regimul diabeticului era restrictive.Astazi el este prezentat bolnavului de maniera pozitiva sin u ca o insiruire de interdictii.Se depaseste simpla reglementare a necesarului de glucide si se insista pe igiena alimentara globala,incluzand si celelalte principii alimentare:lipide si proteine,tinzand sa se apropie de o alimentatie normala,sanogena.
Scopurile dietei sunt:
-de a mentine diabetul echilibrat; 
-de a aduce/mentine greutatea normala;
-de a preveni cresterea si dezvoltarea armonioasa la copii si adolescenti;
-de a preveni complicatiile,cum ar fi ateroscleroza.
Sunt 2 tipuri de prescriptii dietetice:
1)alimentatie echilibrata sanogena pentru toti diabeticii in echilibru ponderal(IMC normal);
2)dieta hipocalorica pentru diabeticii cu exces ponderal(diabet zaharat tip II)
Orice prescriere dietetica trebuie sa fie precedata de o ancheta alimentara ce urmareste obiceiurile alimentare,atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.
Calculul bilantului energetic total se poate face cunoscand activitatea fizica efectuata de bolnav si greutatea ideala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Dieta unui Pacient cu Diabet Zaharat Tip 2.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!