Fracturile de Mandibula

Extras din proiect Cum descarc?

Cavitatea bucala (lat. bucca = obraz), gura, orificiul oral sau orificiul bucal, este segmentul initial, cranial, al tubului digestiv la mamifere si om. Fiind o deschidere a corpului care este delimitata lateral de obraji, superior de palat, inferior de planseul bucal.
Comunica cu exteriorul prin orificiul bucal gura si cu faringele prin istmul faringian, avand rolul de rezonant sonor pentru vocea produsa de coardele vocale, in parte rol in respiratie si functia cea mai importanta este calea de introducere a hranei, la pasari fiind reprezentat prin cioc iar la mamifere prin gura.
Definitie : Aparatul dento-maxilar reprezinta un ansamblu de tesuturi si organe, diferite din punct de vedere anatomic, dar care sunt armonizate morfologic in scopul indeplinirii functiilor de masticatie, deglutitie, fonatie si fizionomie. Elementele constitutive ale aparatului dento-maxilar (A.D.M.) sunt : oasele maxilare; articulatiile temporo-mandibulare (A.T.M): stanga si dreapta; musculatura aparatului dento-maxilar, din care fac parte muschii mobilizatori ai mandibulei, muschii oro-faciali (muschii mimicii) si musculatura limbii; dintii; glandele salivare, care se clasifica in glande majore si glande salivare minore; mucoasa cavitatii bucale, mucoasa bucala. 
CRANIUL VISCERAL
Craniul visceral sau splanhnocraniul, cunoscut si sub denumirea generala de oasele fetei, este un masiv osos, situat in partea anterioara a craniului si este constituit din 14 oase, dintre care doua - mandibula si vomerul - sunt oase nepereche si mediane. Celelalte sunt oase pereche si asezate simetric de o parte si alta a planului median. Acestea sunt: maxilarul, osul zigomatic, osul lacrimal, cornetul nazal inferior, osul nazal si osul palatin.
o MAXILARUL
Maxilarul (figura 1) este cel mai dezvoltat dintre oasele fixe ale fetei. Este un os pereche, asezat in partea centrala a fetei. Forma acestui os este foarte neregulata si este alcatuita din corp si patru apofize.
Corpul maxilarului are forma neregulata si prezinta patru fete: Fata anterioara sau externa prezinta in dreptul primilor patru dinti niste creste verticale; cea din dreprul craniului este inalta si inapoia varfului ei se afla o gropita, fosa craniana. Deasupra ei, aproape de marginea superioara a corpului, exista un orificiu,orificiul intraorbital, care este capatul extern al canalului cu acelasi nume, prin care trece artera infraorbitala si nervul intraorbital. Fata posterioara este situata inapoia apofizei zigomatice. In mijlocul ei se gasesc orificiile canalelor dentare ale unor dinti superiori. Fata superioara sau orbitala se prezinta ca o lama triunghiulara neteda care formeaza o parte din peretele inferior al orbitei. Fata interna sau nazala are la partea inferioara o suprafata de articulare cu osul maxilar opus. Inapoia acesteia porneste apofiza palatina, deasupra careia fata interna a maxilarului formeaza peretele meatului nazal inferior. 
Fig.1 Maxilar
Cele patru apofize ale maxilarului sunt:
- Apofiza zigomatica se desprinde de pe partea superioara a limitei dintre fetele anterioara si posterioara ale corpului, articulandu-se cu osul zigomatic.
- Apofiza frontala sau ascendenta se articuleaza prin varful ei cu osul frontal, iar prin muchia ei anterioara, cu osul nazal. Ea contribuie la formarea peretelui intern al orbitei si a peretelui lateral al cavitatii nazale. Sub muchia anterioara a apofizei frontale, muchia corpului maxilarului formeaza o scobitura, incizura nazala. Pe fata laterala a apofizei frontale se afla o creasta verticala, creasta lacrimala, inapoia careia este un sant vertical, santul lacrimal al frontalului.
- Apofiza alveolara reprezinta marginea inferioara a corpului. Ea are opt scobituri numite alveole dentare, in care sunt adapostite radacinile dintilor superiori.
- Apofiza palatina se prezinta ca o lama orizontala care, unindu-se cu apofiza palatina opusa, constituie partea anterioara a palatului dur, a carui fata inferioara formeaza plafonul cavitatii bucale(cerul gurii), iar fata superioara formeaza podeaua cavitatii nazale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fracturile de Mandibula.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!