Hemoragia digestivă superioară(HDS)

Extras din proiect Cum descarc?

Nevoia alterata: Nevoia de a pastra in limite normale circulatia.
Culegerea de date:
Nume si prenume: X
Varsta: 53
Religia: ortodox
Limba vorbita: limba romana
Pacientul nu este alergic la medicamente sau alimente.
Datele problemei
- dezechilibru hidroelectrolitic si volemic.
Manifestarile de dependenta
Cauze: Hemoragia manifestata prin evacuare superioara/inferioara hematemeza melena si transpiratie.
- paloare
- neliniste
- anxietate
- sete persistenta
- transpiratii
- schimbarea tegumentelor
- tensiune
- puls
Obiectivele pe care trebuie sa le avem in vedere sunt:
- echilibrarea volemica si hidroelectrolitica a pacientului.
Interventiile autonome si delegate ale asistentului medical 
Monitorizarea pacientului:
- monitorizare tensiune arteriala(TA)
- monitorizare puls
- monitorizare respiratie
Monitorizarea tensiunii arteriale
-  Masurarea indirecta a tensiunii arteriale (metode neinvazive), tehnica indirecta de masurare a TA consta in identificarea cu ajutorul sfigomomanometrului, a pre siunii necesare intreruperii fluxului sangvin intr-o artera periferica importanta. O manseta pneumatica este pozitionata pe traiectul unei artere periferice (de obicei artera humerala), care se umple cu aer pana la o presiune mai mare decat presiunea sangvina sistolica. Cu ajutorul unei valve, aerul din manseta este evacuat, iar cu ajutorul a diferite tehnici se masoara tensiunea sistolica si diastolica. Prin auscultarea zgomotelor Korotkoff, ce reprezinta portiunea audibila a vibratiilor arteriale cu acelasi nume, sesizate in timpul evacuarii progresive a aerului din manseta aparatului de masurare. Metoda poate fi executata in tehnica manuala, perceperea zgomo telor facandu-se cu stetoscopul, sau in tehnica auto mata, cu dispozitive care proceseaza semnalul fi zic cu ajutorul unor traductori electronici montati in manseta.
-  Metoda oscilometrica, ce masoara TA prin apre cierea amplitudinii undei pulsatile a coloanei de sange ,,bataie-cu-bataie", a diferentei intre linia de baza si maximul de amplitudine al undei ori prin analiza timpului integral de parcurgere a traseului arterial de sub manseta de catre unda oscilome trica.
-  Metoda palpatorie - prin detectarea undelor de puls aparute distal de manseta aparatului prin palpare manuala sau cu traductori in masurarea auto mata, de regula la artera radiala. Metoda cu infrasunete - deceleaza schimbarile in spectrul energiei de joasa frecventa a zgomotelor Korotkoff (sub 50 Hz);
-  Metoda cu ultrasunete - cu detectia ultrasonica a - fluxului sangvin si a miscarilor peretelui arterial, distal de manseta aparatului.
-  Masurarea directa a tensiunii arteriale (metode invazive):
-  Tehnicile directe de masurare a TA au un numar de avantaje fata de sfigmomanometrie, fiind folosite in special in cazul anesteziei la bolnavi in stabili hemodinamic. Analiza vizuala a undelor puls-presiune pe display-ul monitorului si inregistrarea lor grafica ofera o serie de informatii privind contractilitatea miocardica, volumul-bataie, rezistenta vasculara sistemica si volumul sangvin circulant. Tehnica de masurare directa a TA implica practi carea unei punctii arteriale si folosirea unui echipa-,,5678ment specializat. Cele mai accesibile artere pentru cateterizare percutanta sunt: a. radiala, a. brahiala, a. axilara, a. dorsala a piciorului, a. femurala, a. temporala superficiala. Dintre acestea cea mai folosibila in este a. radiala.


Fisiere în arhivă (1):

  • Hemoragia digestiva superioara(HDS).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!