Hidrogeluri pe Baza de Chitosan pentru Eliberarea Controlata a Medicamentelor

Extras din proiect Cum descarc?

Importanta si relevanta continutului referatului
Hidrogelurile sunt materiale cu un continut mare de apa, obtinute din polimeri reticulati, care sunt capabili sa livreze local diversi agenti terapeutici.
Utilizarea polimerului natural, chitosanul, ca material scheletic in hidrogeluri a fost urmarit multumita biocompatibilitatii polimerului, toxicitatii reduse si biodegradabilitatii. Dezvoltarea avansata a hidrogelurilor pe baza de chitosan a condus la sisteme noi de livrare a medicamentelor in diferiti stimuli de mediu. Au fost dezvoltate variante de hidrogeluri termosensibile pentru a forma un hidrogel in situ, ceea ce exclude necesitatea implantarii chirurgicale. Dezvoltarea acestor dispozitive inteligente de livrare a medicamentelor necesita o baza in caracteristicile chimice si fizice ale hidrogelurilor pe baza de chitosan precum si actiunea terapeutica pentru a fi livrate.
1.Introducere
In ciuda descoperirii unui numar mare de compusi activi, care ar putea servi in domeniul terapeutic, foarte putini candidati au demonstrat succese clinice. Slaba activitate in vivo este adesea atribuit "biodisponibilitatii" lor scazute, amploarea si ritmul in care medicamentul ajunge si cauta tesutul tinta [1]. Acest lucru depinde in mare masura de de calea de administrare si de fiziologia organelor. Cand se administreaza sistematic, biodisponibilitatea medicamentelor este foarte scazuta, iar concentratia medicamentelor in sange poate scadea rapid sub un nivel eficient care necesita readministrare. Sistemele livrare controlata asigura o alternativa la reglementarea biodisponibilitatii agentilor terapeutici. In sisteme controlate de livrare a medicamentelor (DDDs-Drug Delivery System), in activitati terapeutice, medicamentul este incorporat intr-o structura de retea polimera astfel incat materialul este eliberat din material intr-un mod predefinit [3,4]. In functie de formula de livrare si de aplicare a medicamentului timpul de eliberare poate fi la cateva ore pana la mai multi ani [3]. O varietate de polimeri sintetici si naturali au fost studiati ca transportori de medicamente [5], variind componentele hidrofile si hidrofobe, polimer-polimer, polimer-solvent, sau interactiuni polimer-mediu fiziologic. Desi exista combinatii nelimitate de materiale ce pot ffi explorate, inginerii sunt restrictionati de biocompatibilitatea materialelor, produselor secundare toxice, indepartarea chirurgicala a DDs-ului si costul de fabricatie. Hidrogelurile reprezinta o clasa DDS inteligente care a excelat in livrarea medicamentelor [5,6]. Hidrogeluri biodegradabile au fost proiectate folosind polimeri naturali care sunt sensibili la degradari enzimatice sau folosind polimeri sintetici care detin si parti hidrolizabile. Dintre acestea, hidrogelurile folosind polimeri naturali, chitosan, au primit o mare atentie, datorita biocompatibilitatii lor, toxicitatii reduse [11,12] si degradabilitatea la enzimele umane [13].
Alte trasaturi pozitive (de exemplu, hidrofilia, acizii grupelor functionale etc.) au facut din chitosan un polimer adecvat pentru livrarea inteligenta a compusilor macromoleculari, cum ar fi peptidele, proiteinele, antigenii, oligonucleotidele si gene. In acesta clasa ne vom rezuma la diferite clase de hidrogeluri pe baza de chitosan, examinind proporietatile fizice ale acestora, precum si progresele recente de dezvoltare a hidrogelurilor pentru aplicatii terapeutice. Vom prezenta de asemenea exemple specifice hidrogelurilor pe baza de chitosan utilizate in terapii pentru cancer, eliberare subcutanta si e livrare orala.
2.Hidrogeluri
Hidrogelurile sunt alcatuite din polimeri legati prin reticulare, care au un numar de grupe hidrofile. Aceste retele au o afinitate mare pentru apa, dar sunt impiedicate la dizolvare datorita legaturilor fizice sau chimice formate intre lanturile de polimer. In aceste retele apa provoaca o umflare oferindu-i acestuia forma de hidrogel. Hidrogelurile pe deplin umflate au unele proprietati fizice comune tesuturilor vii, inclusiv tensiune interfaciala scazuta si moale cu apa sau cu fluidele biologice.[8,14,15]. Natura elastica la hidrogelurile hidratate sau umflate a fost gasita pentru a reduce iritarea tesuturilor inconjuratoare, dupa implantare. Tensiunea de separatie scazuta intre suprafata hidrogelului si lichid minimizeaza adsorbtia proteinelor si aderenta celulelor, ceea ce reduce sansele unei reactii negative. In plus, hidrogelurile aditive au mai multe caracteristici care le fac conducatori excelenti de livrare a medicamentelor. In primul rand, multi polimeri sunt utilizati in prepararea hidrogelurilor (de exemplu, acid poliacrilic (PAA), PHEMA, PEG si PVA) ce au caracteristici muco- si bioadezive care imbunatatesc timpul de stationare a medicamentelor si de permeabilitate a tesutului [16, 17]. Aceasta proprietate adeziva se datoreaza legaturilor intre gruparile functionale ale polimerului hidrogelului si glicoproteinelor mucusului [17] care poate contribui la cresterea locului specific cu caracter obligatoriu pentru regiuni cum ar fi: colon, nas si vagin [17,18]. Dimensiunile hidrogelului pot varia, variind in latime de la nanometri la centimetri. Acestea sunt, de asemenea, relativ usor deformabile si in conformitate cu orice spatiu in care sunt limitate [8,19-21]. Deasemenea fiziochomia hidrogelurilor este similara cu cea a matricei native, pot servi ca dispozitive duale, actionind ca un material de sprijin pentru celule in timpul regenerarii tesutului, precum si sa elibereze o cantitate utila de medicamente. [22,23]. Pregatirea componentei structurale majore a unui hidrogel, polimer hidrofilic, se bazeaza pe mai multi paramaterii, inclusiv (1)- cantitatea de apa este de asteptat sa se adsoarba si (2) metoda de legare a lanturilor polimerice in cadrul retelei de gel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hidrogeluri pe Baza de Chitosan pentru Eliberarea Controlata a Medicamentelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!