Igiena Locuintei

Extras din proiect Cum descarc?

In perioada moderna rolul igienei locuintei in a pastra bolile la distanta a fost recunoscut inca de la mijlocul secolului XIX lea. A urmat o perioada spre sfarsitul acestuia si inceputul sec. al XX lea cand eforturile de sanatate publica s-au concentrat in a sfatui detinatorii de locuinte asupra modului in care pot limita raspandirea bolilor infectioase. Mijlocul secolului al XX lea a insemnat aparitia antibioticelor in tarile dezvoltate. Odata cu aceasta, tratamentul bolilor infectioase a devenit posibil si atentia acordata acestui domeniu s-a diminuat. Sociologul A. Forty, citat de M. Stanciu in lucrarea Structuri moderne ale consumului european, sustine ca locuinta secolului al XIX lea avea un rol oarecum diferit de aceea a secolului al XX lea. Daca in secolul XIX locuinta viza mai ales bunastarea morala a utilizatorului, in secolul XX ea se adreseaza mai mult nevoilor de bunastare fizica. Conceptul de casa/locuinta/camin a evoluat in timp, devenind mai mult un loc al satisfactiilor fizice decat un loc al satisfactiilor estetice. Locuinta este centrul vietii noastre. Orice am face, fie ca mergem intr-o excursie mai lunga sau doar la scoala, la serviciu, intotdeauna ne intoarcem acasa. Acest lucru inseamna ca exista un flux constant de microbi si virusi in/ din casa. Ne gandim la caminul nostru ca la un loc unde ne simtim in siguranta, un loc izolat de lumea exterioara dar trebuie sa avem in vedere si faptul ca, in anumite conditii casa noastra poate deveni un loc unde agentii patogeni pot gasi un mediu propice de dezvoltare. Este surprinzator sa constati ca 9 persoane din 10 considera ca a face ordine in interiorul locuintei inseamna a igieniza. In realitate ordinea nu are nici un efect asupra igienei, chiar daca dezordinea favorizeaza acumularea de murdarie si de microbi in locurile dificil de curatat. Unica solutie pentru a reduce riscurile de sanatate consista in a elimina microbii, utilizand tecnici si produse de curatenie eficiente. Un studiu european privind igiena domestica arata ca majoritatea europenilor, cu cateva exceptii, cunosc mesajul principal al igienei domestice acela de a se spala des pe maini. Pe de alta parte este surprinzator ca, in timp ce incidenta intoxicatiilor alimentare in anumite tari europene a crescut cu 400% de la inceputul anilor 80, aproximativ 15 milioane de europeni nu stiu ca o buna igiena a locuintei este un element esential in prevenirea bolilor. Cu toate ca aceasta cifra reprezinta doar 5% din populatia intervievata, o asemenea ignoranta este surprinzatoare, avand in vedere ca a trecut mai mult de un secol de cand Louis Pasteur a descoperit multiplicarea si difuziunea germenilor si rolul acestora in contaminare. In momentul in care, in cursul anchetei au fost puse intrebari mai precise in ce priveste locurile din casa predispuse la existenta unui numar mai mare de germeni, s-a inregistrat un consens generalizat in ce priveste considerarea toaletei ca locul cu cea mai mare concentrare de germeni. In realitate, chiar daca la nivelul toaletei sunt prezenti numerosi germeni patogeni, ca de exemplu colibacilii, riscul de contaminare e mult mai mic fata de riscul la care se expune o persoana care foloseste un prosop murdar, acestea gasindu-se pe locul al treilea intre obiectele domestice considerate riscante. Pentru spanioli riscul de contaminare prin folosirea unui prosop murdar este si mai mic, aflandu-se pe locul al saptelea din 10 posibile. In ultimii 20 de ani, importanta acordata bolilor infectioase si preventiei acestora prin igiena locuintei si a colectivitatilor a crescut. Intre 1980 si 2002, decesele atribuite bolilor infectioase au crescut cu 22% in Statele Unite, reprezentand a treia cauza de mortalitate. Aceasta tendinta se datoreaza in principal schimbarii constante a tipurilor de agenti patogeni la care suntem expusi dar si schimbarilor demografice care au loc in comunitatile umane si care afecteaza rezistenta noastra la infectii. Inainte de 1980 de patogeni ca rotavirus, campylobacter, Legionella, Escherichia coli 0157 sau norovirus nu auzise nimeni, in timp ce Staphylococcus aureus meticilino-rezistent (MRSA) si Clostridium difficile erau strict legate de mediul spitalicesc. Astazi MRSA comunitar este o problema majora de sanatate publica in America de Nord si mai nou in Europa. 
INFECTIILE GASTROINTESTINALE SI IGIENA
Toxiinfectiile alimentare
Microorganismele patogene producatoare de boli sau parazite pot patrunde in organismul uman prin apa, produse alimentare, contact direct cu persoanele infectate sau cu obiecte folosite de acestea. Microorganismele patogene actioneaza asupra organismului uman prin toxinele (exotoxine, endotoxine) pe care le secreta. Gradul de patogenitate foarte variabil se exprima prin incidenta imbolnavirilor, gravitatea lor si frecventa deceselor. Datorita microorganismelor patogene consumatorul de produse alimentare poate contacta fie o boala microbiana transmisibila de la animale (tuberculoza, febra aftoasa, antrax) fie o toxiinfectie alimentara. Din punct de vedere microbiologic intereseaza in mod special microorganismele care produc infectii sau toxiinfectii alimentare mai ales in contextul dezvoltarii la scara industriala a productiei de preparate si semipreparate culinare, servirii mesei in colectivitati (cantine, restaurante, spitale), dezvoltarii turismului si tehnicilor moderne ale produselor alimentare gata preparate. Agentii cauzatori de toxiinfectii alimentare nu modifica intodeauna caracteristicile organoleptice ale alimentelor asa ca acestea pot fi consumate in cantitati mari, neputandu-se evita aparitia


Fisiere in arhiva (1):

  • Igiena Locuintei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!