Ingrijirea Bolnavilor cu Angina Pectorala

Cuprins proiect Cum descarc?

PLANUL LUCRARII
I. Notiuni de anatomie si fiziologie a anginei pectorale
II. Date generale despre angina pectorala:
II.1. Simptomatologie
II.2. Evolutie, complicatii, foaie clinica
II.3. Diagnostic pozitiv
II.4. Diagnostic diferential
II.5. Pronostic
II.6. Tratamente
II.7. Profilaxie
III. Ingrijirea pacientilor cu angina pectorala in perioada
18.06.2008 - 20.06.2008
III.1. Elemente generale si ingrijire a nursingului
III.2. Studiul de cazuri
III.3. Concluzii
III.4. Anexe
IV. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

"Teoria precizeaza ceea
ce putem observa"
Albert Einstein
I. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE
Aparatul circular este alcatuit din sisteme circulatorii: sanguin si limfatic. Sistemul circulator este constituit din inima si vase de sange, iar cel limfatic din vasele limfatice si ganglionii limfatici.
Inima si circulatia cardiaca
Inima (cordul) este un organ musculos cavitar cu o forma de con turtit antero-posterior si este situata in torace, intre cei doi plamani.
De la varf la baza masoara la adult 89 mm, diametrul bazei este de circa 105 mm, greutatea de circa 250 -300g si capacitatea de circa 500-700 cmc.
In mod clasic nu se compara marimea inimii cu a pumnului drept al individului respectiv.
Cavitatea cardiaca este compartimentata in patru camarute: doua auricule sau atrii, situate superior, unul drept si unul stang, despartite printr-un perete interauricular (sept interatricol) si posedand cate o prelungire numita urechiusa si doua ventricule, unul drept si uni stang, situate sub auricule, despartite de acestea prin septul atrioventricular si intre ele prin cel interventricular.
Ventriculele sunt mai mari decat auriculele si fiecare comunica cu auriculul de aceea parte prin cate un orificiu atrioventricular.
Din ventriculul stang porneste artera aorta, iar din cel stang artera pulmonara.
In auriculul stang se deschid patru vene pulmonare, iar in cel drept vena cava superioara si cea inferioara, sinusul coronar si venele cardiace accesorii.
Corespunzator septului atrioventricular, se observa pe suprafata exterioara a inimii un sant coronar, iar corespunzator septului interventricular un sant longitudinal anterior si unul posterior in care sunt situate vasele inimii.
Vasele principale care iriga inima sunt arterele coronare si venele coronare. Anexele 1 si 2.
Arterele coronare pornesc din aorta, imediat dupa iesirea din inima.
Artera coronara stanga da doua ramuri:
- artera circumflexa, care strabate partea stanga a santului
atrioventricular;
- artera interventriculara, in santul interventricular.
Artera coronara dreapta strabate partea dreapta a santului atrioventricular, trece pe fata posterioara a inimii si merge apoi catre varful ei prin santul interventricular posterior.
Venele coronare aduc sangele din diferite teritorii ale inimii spre sinusul coronar (extremitatea dilatata a marii zone coronare) situat pe fata posterioara a inimii in partea stanga a santului atrioventricular.
Sinusul coronar se deschide in autriculul drept.
Inima este alcatuita din trei tunici:
- epicardul;
- miocardul;
- endicardul.
EPICARDUL reprezinta foita viscerala a pericardului, seroasa care inveleste inima. Pericardul este alcatuit dintr-o foita parietala (pericard parietal) si una viscerala, epicardul.
Intre cele doua foite exista o cavitate virtuala pericardica ce contine o fina particula de lichid care permite alunecarea una fata de alta a celor doua foite si astfel amortizeaza frecaturile inimii de organele vecine in cursul contractiilor cardiace.
MIOCARDUL este tunica mijlocie a inimii si reprezinta cea mai mare parte din grosimea peretilor cordului.
Miocardul are o structura musculara, fiind alcatuit din fibre musculare cardiace. In miocard mai exista tesut conjunctiv, vase sanguine, tesut nodal, plexuri nervoase intrinseci si nervii extrinseci.
Tesutul nodal este un tesut muscular cardiac de tip embrionar, reprezentat prin:
1. Modul sinusal (Keith si Flach), situat in miocardul atriului drept, intre orificiile celor doua vene cave, catre vena cava superioara;
2. Nodul atrioventricular (Aschof-Tawara), situat in septul atroventricular si cel interatrial, spre atriul drept, in dreptul insertiei valvulei tricuspide;
3. Fasciculul lui His, care porneste de la nodului atrioventricular in grosimea septului interventricular si se bifurca spre varful inimii intr-o ramura pentru ventriculul drept si alta pentru ventriculul stang;
4. Reteaua lui Purkinje, alcatuita din ramificatiile fasciculului lui His in peretii ventriculilor.
Tesutul nodal reprezinta sistemul excitoconducator al inimii deoarece in acest tesut autoexcitabil iau nastere in mod automat si sunt condusi in intregul muschi cardiac stimulii ce determina contractiile inimii.
Plexurile nervoase intrinseci sunt reprezentate prin plexul atrial situat in vecinatatea nodului sinusal si prin cel atroventricular, situat in vecinatatea nodului cu acelasi nume.
Nervii extrinseci sunt reprezentati prin nervii simpatici cardiaci (superior, mijlociu si inferior) si prin fibre parasimpatice al nervului vag si alcatuiesc in jurul inimii plexul cardiac de la care patrund fibre nervoase in peretele inimii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Bolnavilor cu Angina Pectorala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!