Îngrijirea pacientului cu apendicită acută

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap.I. Descrierea generala a bolii 2
1.1. Anatomie si fiziologie ... 2
1.2. Clasificarea apendicitei acute 3
Cap.II. Apendicita acuta . 4
2.1. Definitie . 4
2.2. Etiopatogenie . 4
2.3. Simptomatologie .. 5
2.4. Investigatii 7
2.5. Tratament ... 9
Cap.III. Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu apendicita acuta 11
3.1. Rolul delegat . 11
3.2. Rolul propriu ... 13
Cap.IV. Studiu de caz .. 16
4.1. Culegerea datelor . 16
4.2. Analiza datelor . 18
4.3. Plan de ingrijire 20
4.4. Evaluare finala .. 24
Anexa 1. Fisa de lucru 25
Bibliografie . 27


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Descrierea generala a bolii
1.1. Anatomie si fiziologie
Apendicele vermiform uman este considerat adesea ca un organ vestigial, fara functie cunoscuta. De fapt este prezent la om, la maimutele antropoide si la iepuri. La fat si nou-nascut apendicele prelungeste distal cecul, asemanandu-se cu o piramida; doar dupa cativa ani cecul devine sacular, dar cu apendicele in varf. Cresterea in continuare inegala a cecului determina situarea postero-mediala a apendicelui la 2-3 cm sub valva ileo-cecala, in pozitia sa definitiva, pe cand baza apendicelui se gaseste la unirea celor trei tenii cecale, iar restul apendicelui poate fi orientat in orice directie.
Lungimea apendicelui este variabila, cu media de 8-9 cm la adult, dar cu extreme de 3-33 cm. Diametrul exterior este de 5-8 mm iar al canalului interior de 1-3 mm. Lumenul apendicular este inegal si comunica cu cecul in mod normal, prin ostiumul apendicular, prevazut cu un pliu mucos, valvula Gerlach. 
Structura apendicelui se caracterizeaza prin existenta a patru tunici:
- tunica musculara -  alcatuita din perineul cecoapendicular;
- tunica musculara -  alcatuita din fibre longitudinale;
- stratul submucos
- tunica mucoasa ce reprezinta un numar mare de foliculi limfatici.
Structura peretelui apendicular este asemanatoare cu a cecului. in submucoasa apare, la 2 saptamani dupa nastere, tesut limfoid. Numarul foliculilor limfoizi creste treptat pana la aproximativ 200, situatie prezenta la 20-30 ani. Ulterior cu varsta numarul foliculilor limfoizi se reduce. Apendicele este denumit si ,,amigdala abdominala'. Lumenul apendicular contine mucus clar secretat de glandele sale si uneori fecale aduse de undele antiperistaltice de la cec; normal continutul apendicelui dreneaza spre cec.
Irigatia peretelui apendicular este asigurata de o mica artera apendiculara, care provine din artera ileo-ceco-apendiculara, ramura terminala a arterei mezenterice superioare. Artera apendiculara se gaseste in mezoui apendicelui. Venele apendicelui dreneaza spre vena mezenterica superioara. Drenajul limfei se face spre ganglionii duodeno-pancreatici (conexiuni evidentiate de profesorul timisorean Dan Berceanu) sau ovarului. Topografia apendicelui este variabila in cavitatea abdominala, fiind dependenta in ceea ce priveste baza sa de situatia cecului. Daca baza apendicelui este de obicei in fosa iliaca dreapta, varful poate fi orientat in orice directie (,,ca aratatorul pe cadranul ceasului').
Apendicele are probabil rol in maturarea limfocitelor si in productia de imunoglobuline. Apendicele este deci util in anumite situatii; nu este insa un organ indispensabil si prezenta sa este chiar foarte periculoasa cand este inflamat.
Situarea apendicelui
1-Esofag 2-Stomac 3-Duoden(parte fixa a intestinului subtire)
4-Intestin subtire 5- Cec 6-Apendice 7-Colon 8-Rect 9-Anus
1.2. Clasificarea apendicitei acute
Aspectul anatomico-patologic al apendicitei acute este variat si depinde pe de o parte de circulatia microbilor, iar pe de alta parte de reactivitatea organismului, astfel putem avea: 
a) Apendicita acuta catarala in care apendicele este congestionat, hiperemiat cu desen vascular accentuat, mezoul evidentiat si mucoasa ingrosta cu pete echimotice. 
b) Apendicita acuta flegmonoasain care apendicele este marit de volum, cu aspect de ,, limba de clopot", cu luciul seroasei disparut, cu false membrane, mezoapendicele este infiltrat, friabil, cu adenopatie, iar in lumenul apendicelui gasim puroi si microabcese perietale; in cavitatea peritomala gasim un lichid seros, tulbure, cu false membrane. 
c) Apendicita acuta gangrenoasain care apendicele are culoarea neagra-verzuie, cu aspect de ,, frunza vesteda", peretele flasc poate prezenta una sau mai multe perforatii; mezoapendicele este edematiat, friabil, vasele apendiculare trombozate; in cavitatea abdominala lichid tulbure, fetid si infectios. 
d) Plastromul apendicular se caracterizeaza prin marele epiplon in jurul apendicelui, care are aspect flegmonos pentru a bloca aspectul inflamator, Este o peritonita plastica. Plastromul se poate resorbi sau abceda, deschizandu-se in peritoneu, intr-un organ cavitar sau la perete. 
e) Perforatia apendiculara reprezinta o forma evolutiva a apendicitei flegmonoase, dar mai ales a celei gangrenoase. Perforatia poate fi punctiforma sau din contra, atat de mare incat amputeaza segmentul distal al apendicelui . In jur se gaseste o inflamatie de tip inflamator, reactie fibrinoasa si o cantitate variabila de puroi in fosa iliaca dreapta si in fundul de sac Douglas.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingrijirea pacientului cu apendicita acuta.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://www.medlife.ro/articole-medicale/apendicita-acuta-cauze-simptome-si-interventie-chirurgicala.html
2. https://ro.scribd.com/document/264828576/Plan-de-Ingrijire-Apendicita-Acuta
3.https://paginadenursing.ro/recoltarea-sangelui-venos-prin-sistem-vacutainer/
4.http://docshare.tips/apendicitaacuta-plan-de-nursing_5829a4e6b6d87f09628b4d75.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!