Îngrijirea pacientului cu chist hidatic pulmonar

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT 3
CAPITOLUL I - ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR 4
I.1.Noțiuni de anatomie 4
I.2.Noțiuni de fiziologie 7
CAPITOLUL II - CHISTUL HIDATIC (Hidatidoza) .11
II.1.Cauze si epidemiologie 11
II.2.Simptome ..12
II.3.Diagnostic și investigații ..13
II.4.Tratament .15
II.5.Evoluție, complicații, prognostic și profilaxie .16
CAPITOLUL III - Rolul asistentei medicale în evaluarea funcțiilor vitale .18
Fisa 1. Masurarea si notarea T.A ...18
Fisa.2. Masurarea si notarea pulsului 19
Fisa.3 Masurarea si notarea temperaturii .19
Fisa.4. Masurarea diurezei .21
III.1.Rolul asistentei in efectuarea actelor de investigatie si explorari functionale ...22
III.2.Rolul autonom și delegat al asistentei medicale în îngrijirea pacientului cu chist hidatic pulmonar .23
CAPITOLUL IV - Cazuri Clinice 27
IV.1.Nevoile fundamentale - Virginia Henderson ..27
IV.2.Prezentare de cazuri ...30 
CAPITOLUL V - Educația pentru sănătate la un pacient cu chist hidatic pulmonar...52
Bibliografie ..53


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Actualitatea și importanța temei
Chistul hidatic este o boală provocată de Taenia echinococcus, un vierme plat din încrengătura Plathemintes, clasa Cestoda. Această tenie se întâlnește sub două forme: adult și larvă. Stadiul de adult este întâlnit doar la gazda definitivă: pisică, câine, vulpe. În stadiul larvar se găsește doar la gazdele intermediare - erbivore, om. Taenia echinococcus adultă nu este mai lungă de 1 cm, dar poate elibera în intestin până la 800 de ouă embrionate. În dezvoltarea chistului hidatic intervin o serie de factori ce țin de gazdă sau de parazit. Factorii care țin de gazda intermediară (omul) sunt: structura organului afectat - pulmonul este un organ elastic, alveolele se pot comprima ușor, permițând chistului hidatic să crească în dimensiuni și reacția organismului - la apariția chistului hidatic reacția este de tip alergic, crește numărul de eozinofile și limfocite de tip T.
Factorii ce țin de parazit sunt: localizarea larvei - spre hil sau spre pleură, volumul veziculei și numărul de chisturi hidatice - 50 % dintre cazuri sunt chisturi hidatice unice, localizate într-un singur plămân.
Motivația alegerii acestei teme
Prevenirea infectării cu diverși paraziți este o problemă de actualitate, rapoartele OMS-ului arătând că 26 % din populația globului este infectată cu diferite specii de viermi. Infecția cu tenii în Europa Centrală și de Vest, în ciuda măsurilor aplicate, apare sub formă endemică. Conform datelor statistice, se estimează că hidatoza afectează peste un milion de oameni la nivel mondial, din toate zonele lumii, dar cu precădere în zonele rurale. Hidatoza este o boală parazitară care poate fi prevenită. Deparazitarea periodică a animalelor (cel puțin de 4 ori pe an), igiena riguroasă a abatoarelor, spălarea fructelor și a legumelor proaspete înainte de consum, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului direct cu animalele (în special cu botul animalului) sunt principalele măsuri care pot reduce riscul de infecție. 
CAPITOLUL I
ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR
I.1.Noțiuni de anatomie
Aparatul respirator reprezintă totalitatea organelor care contribuie la realizarea schimbului de gaze,dintre aerul atmosferic și organism.
Aparatul respirator cuprinde cei doi plămâni-stâng și drept- și căile respiratorii reprezentate de cavitatea nazală,faringe,laringe și bronhii.
Cavitatea nazală este formată din două spații simetrice numite fose nazale, situate sub baza craniului și deasupra cavității bucale. Fosele nazale sunt despărțite de septul nazal și comunică cu exteriorul prin orificiile narinare, iar cu faringele, prin coane. Anterior, fosele nazale prezintă piramida nazală, cu rolul de a le proteja, dar și cu rol elastic. În jurul orificiilor narinare sunt mușchi ai mimicii. În interior, fosele sunt acoperite de mucoasa nazală, care are o structură deosebită în partea superioară, la acest nivel aflându-se mucoasa olfactivă, care conține neuronii bipolari. De la aceste celule pleacă nervii olfactivi. Partea inferioară, numită mucoasă respiratorie, este mai întinsă și are o vascularizație bogată. Are în structura sa un epiteliu cilindric ciliat.
Din cavitățile nazale, aerul trece prin faringe, care reprezintă o răspântie între calea respiratorie și cea digestivă.
Laringele este un organ cu dublă funcție: respiratorie și fonatorie. Are o formă de trunchi de piramidă triunghiular cu baza în sus. Baza comunică cu faringele printr-un orificiu, delimitat anterior de epiglotă și posterior de cartilajele aritenoide.Vârful laringelui se continuă în jos cu traheea.
Laringele este format din cartileje legate între ele prin ligamente și articulații. Pe cartilaje se prind mușchii laringelui, care sunt striați. Aspectul interior al laringelui-pe pereții laterali ai laringelui se află două perechi de pliuri cu direcție antero-posterioară: două superioare-vestibulare și două inferioare, corzile vocale, care delimitează orificiul glotic.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingrijirea pacientului cu chist hidatic pulmonar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Angelescu, N. - Tratat de Patologie Chirurgicala, Ed. Medicala, Bucuresti, 2003.
2) Burgos R, Varela A, Castedo E, Roda J, Montero CG, SerranoS, Tellez g. - Pulmonary hydatidosis: surgical treatment and follow-up of 240 cases. Eur J Cardiothorac Surg. 1999;
3) Dakak M., Genc O., Gurkok S., Gozubuyuk A., Balkanli K.: Surgical treatment for pulmonary hydatidosis (a review 422 cases. J R Coll Surg Edinb. 2002;
4) Horvat T., Cordos I., Nistor C. et al: Consideratii generale asupra chistelor hidatice cu localizare toracica. Jurnalul de chirurgie toracica-1997;
5) Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală;
6) Leonard D. Domnișoru, Compendiu de medicină internă, Editura Științifică;
7) Mitrofan C., Aldea A.,Grigorescu C., Jitaru I., Moldoveanu C.,Iosep G., Bolog S. Experienta noastra in tratamentul chirurgical al chistului hidatic pulmonar, Jurnalul de Chirurgie, Iasi, 2005, Vol. 1;
8) Miron Alexandru Bogdan, Pneumologie, Editura universitara „Carol Davila”, Bucuresti, 2008;
9) Nini Gheorghe - Ftiziologia clinică, Note de Curs, Editura Ioan Slavici Arad 2005;
10) Paun Radu, Anastasiu Constantin - Tratat de Medicina Interna. Bolile aparatului respirator; Editura Medicala București - 1998;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 7€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!