Malformatii Congenitale Cardiace

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Malformatiile congenitale sunt abateri de la dezvoltarea embrionara normala, caracterizate prin alterarea morfologiei si functiei unui organ, sistem de organe sau a corpului in intregime, intalnite la nastere sau dupa nastere. 
Cresterea frecventei malformatiilor congenitale in epoca civilizatiei actuale si
progresele realizate in biologia moleculara si genetica, au determinat extinderea factorilor
cercetarii factorilor teratogeni si a mecanismelor lor de actiune sau teratogenezei.La nastere, frecventa medie a malformatiilor este de 2-3% din totalitatea nasterilor.
Aceste valori difera insa dupa tari si gradul lor de dezvoltare, regiuni geografice, rasa,
etc., intrucat unele tipuri de malformatii se manifesta la cativa ani de la nastere, cum ar fi
cele insotite de surditate, intarzieri mintale, nanisme etc., cifrele cele mai crescute ajung
pana la 7,5-8%.
Anomaliile aparatului cardiovascular reprezinta aproximativ 2% din totalul bolilor cardiace si 30% din totalul malformatiilor pe aparate si sisteme.Cauzele anomaliilor aparatului cardiovascular nu se cunosc cu certitudine. Se stie astazi ca rubeola contractata de mama in primele doua luni si jumatate de sarcina produce anomalii ale aparatului cardiovascular intr-o proportie de 10%, iar diabetul parintilor in proportie de 2,5%.[4]
Interesul personal pentru aprofundarea subiectului malformatii congenitale de cord necianogene a fost motivat de importanta acestei teme,data de numarul mare de pacienti,de complexitatea epidemiologiei si manifestarilor clinice .
Partea generala reprezinta o sinteza a celor mai actuale informatii legate de antomia si embriologia cordului, epidemiologia,clasificarea malformatiilor congenitale de cord, fiziopatologia , clinica, diagnosticul, prognosticul si tratamentul malformatiilor congenitale de cord.
Partea personala este reprezentata de un studiu statistic asupra aspectelor epidemiologice ,clinice,diagnostice si evolutive asupra unui numar de 150 de cazuri in perioada 2000-2009 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii ,,Sf.Ioan" Galati.
I. PARTEA GENERALA
Capitolul 1
ANATOMIA CORDULUI
Dezvoltarea cordului, organul central al aparatului cardiovascular, incepe inca la embrionul de 1,5 mm, la sfarsitul saptamanii a III-a. Circulatia sangelui la embrionul uman apare in saptamana a IV-a de viata intrauterina. De timpuriu, la nivelul extremitatii cefalice, anterior de placa neurala si lama procordala (viitoarea membrana bucofaringiana), in regiunea numita arie cardiogena, se diferentiaza din mezenchim primele celule angioformatoare. Acestea vor forma un plex vascular endotelial in stransa relatie cu splanchnopleura, din care iau nastere doua tuburi endoteliale, unul stang si altul drept. Datorita flexiunii laterolaterale a discului embrionar, cele doua tuburi se apropie median tot mai mult si, treptat, fuzioneaza unul cu altul in directie cranio-caudala. Se formeaza astfel tubul cardiac primitiv unic, stratul sau endotelial devenind endocardul cordului definitiv .Concomitent, se formeaza cavitatea pericardica. Tubul cardiac este suspendat de pericard prin mezocardul dorsal.
Tubul cardiac are un capat arterial, cefalic si altul venos, caudal. Intre extremitati se diferentiaza dilatatiile, separate la exterior de santuri. Dilatatia dinspre capatul arterial poarta numele de bulbul primitiv al cordului (bulbus cordis primitivus), dupa care urmeaza ventriculul primitiv (ventriculus primitivus) si atriul primitiv (atrium primitivus) in care se deschide sinusul venos (sinus venosus) care are doua coarne (cornua sinus), unul stang si altul drept. Comunicarea dintre atriul primitiv si ventricul se numeste canal atrioventricular (canalis atrioventricularis). Bulbul cordului se continua cranial cu sacul aortic sau cu aortele ventrale din care pleaca succesiv arcurile arteriale aortice sau arterele branchiale, care dupa ce strabat antero-posterior arcurile branchiale se deschid in aortele dorsale. La extremitatea opusa in fiecare corn al sinusului venos, se deschid cate o vena vitelina, vena ombilicala si vena cardinala comuna (ductul lui Cubier) formata prin fuziunea venei precardinale cu vena postcardinala de aceeasi parte. 
Septarea atriului primitiv si soarta sinusului venos
La nivelul canalului atrioventricular, care are pozitie transversala, apar prin proliferarea celulelor endocardice doua proeminente - pernute endocardice - una ventrala si alta dorsala, denumite tuber endocardiale atrioventriculare. Prin fuziunea lor ia nastere septul intermediar (septum intermedium), care imparte canalul atrioventricular intr-un ostiu atrioventricular drept si altul stang. 
Concomitent cu acest proces, pe tavanul atriului primitiv se dezvolta septul prim (septum primum) care creste descendent spre a fuziona cu septul intermediar. Intre marginea septului prim si septul intermediar se delimiteaza un orificiu numit foramen primum. 
Inainte ca foramen primum sa dispara prin obliterare, in partea centrala a septului prim, prin proces de resorbtie, se formeaza un alt orificiu numit foramen secundum. Prin acest orificiu atriul drept este in comunicare cu atriul strang. De pe tavanul atriului drept se dezvolta septul secund (septum secundum) care creste descendent si tinde sa oblitereze foramen secundum. Marginea sa libera delimiteaza cu marginea libera a partii inferioare a septului prin orificiul de comunicare dintre atrii, numit formen ovale.Marginea septului secund devine limbul fosei ovale (limbus fossae ovalis).
Odata cu schimbarea pozitiei atriului primitiv, se schimba si pozitia sinusului venos al inimii. De asemenea, cornul drept al sinusului venos creste mai rapid decat cel stang. Aceste din urma, prin obliterarea partii terminale a venei viteline stangi si a venei ombilicale stangi, primeste o cantitate mai mica de sange. In final, cornul stang al sinusului venos devine sinus coronar, cea mai mare vena a inimii, care colecteaza sangele venos din peretii cordului. Ostiul sinoatrial, initial in pozitie transversala, devine vertical. El are forma ovala si este marginit de o valvula venoasa dreapta si alta stanga. Prin fuziunea extremitatilor craniale ale acestor valvule venoase, se formeaza septum spurium. Dupa incorporarea sinusului venos in atriul drept, septum spurium devine creasta terminala (crista terminalis) a atriului drept, marcand in interior limita dintre partea sinusala si atriul drept propriu-zis, careia la suprafata ii corespunde santul terminal(sulcus terminalis). Totodata, valvula stanga a ostiului sinoatrial involueaza si dispare, iar valvula dreapta va da nastere valvulei venei cave inferioare si valvulei sinusului coronar al inimii .


Fisiere in arhiva (1):

  • Malformatii Congenitale Cardiace.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!