Medicatia Aparatului Digestiv

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere
Fiecare om trebuie sa participe, permanent si in cunostinta de cauza, la ingrijirea bunului sau cel mai de prea: sanatatea. Progresele stiintei si tehnicii din ultimele decenii au schimbat -semnificativ- modul de viata al generatiilor actuale, comparativ cu cel al generatiilor anterioare. Alimentatia excesiva si dezechilibrata, in principal, pe produse animale, consumul exagerat de alcool si cafea, fumatul necontrolat si sedentarismul maresc mult riscul imbolnavirilor si al mortalitatii.
Hrana de astazi este prea mult prelucrata in industria alimentara. In locul alimentelor din cereale, legume si fructe, cu continut ridicat de vitamine, saruri minerale si fibre, au aparut produse greu asimilabile, precum unturile si grasimile animale, sucuri "artificializate" etc. Multi dintre oamenii societatii actuale -si mai ales cei stresati de timp- depasesc masura in tot ceea ce fac: mananca prea mult si in prea mra prea are graba, consuma alcooluri tari fara control, fumeaza in exces, iar la primele simptome de suferinta apeleaza la medicamente de sinteza chimica, luate cu pumnul, fara prea mult discernamant. Toate acestea contribuie la cresterea incidentei bolilor aparatului digestiv, fie prin actiunea directa a factorilor agresivi, fie prin sensibilizarea treptata a organismului.
In etapa actuala, bolile digestive au o raspandire tot mai larga in randul populatiei, in stransa legatura cu alimentatia defectuoasa si cu factorii de stress si regimul de viata. Aparitia unor simptome caracteristice afectiunilor digestive ar trebui sa impuna o atentie mai mare atat din partea bolnavilor, cat si a medicilor. Pierederea poftei de mancare, scaderea rapida in greutatea corporala, durerile abdominale, voma, balonarile, constipatiile sau diareea sunt semnale -discrete sau violente- ale unor dereglari maladive, cu posibile evolutii grave. 
II. Generalitati privind sistemul digestiv
Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. 
In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. 
Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: 
- cavitatea bucala;
- faringele;
- glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare); 
- esofag; 
- stomac
- intestin subtire;
- intestin gros;
- ficat;
- vezica biliara;
- pancreas.
Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si carbohidratii sunt transformate chimic in molecule, care sunt absorbite prin epiteliul intestinului subtire si intra in circulatie. Intestinul gros joaca un rol important in reabsorbtia excesului de apa. 
In cele din urma, materiile nedigerate si reziduurile sunt transformate in materii fecale si sunt eliminate din organism. 
In cazul unei afectiuni gastrointestinale, aceste activitati nu mai sunt indeplinite corespunzator iar pacientii pot prezenta simptome precum: greturi, stari de voma, diaree, constipatie sau ocluzie intestinala. Afectiunile gastrointestinale sunt din cele mai frecvente si este imposibil ca o persoana sa nu sufere de o asemenea afectiune macar o data in viata. 
In continuarea va fi prezentata medicatia aparatului digestiv.
III. Medicatia aparatului digestiv
Medicatia aparatului digestiv cuprinde:
1) Stimulente ale secretiilor digestive;
2) Inhibitori si inactivatori ai secretiilor digestive;
3) Vomitativele si antivomitativele (antiemetice);
4) Laxativele;
5) Antidiareicele;


Fisiere in arhiva (1):

  • Medicatia Aparatului Digestiv.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!