Metode de Recuperare Medicala Balneofizipterapice in Coxartroza

Extras din proiect Cum descarc?

GENERALITATI
(definitie, clasificare, date epidemiologice)
Coxartroza reprezinta afectarea cronica degenerativa a articulatiei soldului ce apare in conditii etiologice foarte variate, dar cu acelasi rezultat finat, deformarea articulara invalidanta.
Este o afectiune relativ des intalnita, fiind si cea mai invalidanta dintre artroze, putand evolua spontan pana la infirmitati grave.
Coxartroza primitiva (primara, esentiala sau indiopatica) evolueaza in absenta unei cauze decelabile, incadrandu- se intr- un proces artrozic degenerativ general, localizat la articulatia soldului concomitent cu alte localizari articulare. Ea reprezinta 45% din cazurile de coxartroza si practic nu atrage dupa sine deficite functionale sesizabile de pacient, lasa o mobilitate peste unghiurile utile ale soldului, iar radiografia nu arata distructii sau pensari importante ale spatiului articular.
Coxartrozele secundare (55% din cazuri) se dezvolta pe fondul unei cauze locale preexistente care modifica anatomia articulara, afecteaza circulatia capului femural sau creaza distrectii locale. Aceste coxartroze sunt de obicei unilaterale iar cand sunt bilaterale nu au simetrie perfecta in aspectul radiologic, sau in simptomatologie clinica.
a) Frecventa coxartrozei este destul de mare si ea creste o data cu inaintarea in varsta Lawrence arata ca la subiectii intre 15 si 24 de ani leziunile radiologice de artroze sunt prezente la 10% din cazuri in vreme ce aceleasi leziuni radiologice le intalneste la 80% dintre cazuri ce au trecut de 55 de ani.
b) Rasa, climatul, modul de viata nu par sa influenteze frecventa coxartrozei, totusi de exemplu, coxartroza apare rar in China.
c) Multe din cazurile cu leziuni radiologice de artroza raman clinic multe si Kellgren si Lawrenc arata ca numai 25% dintre minorii cu leziuni radiologice de artroza la sold prezentau semne clinice de suferinta.
CRITERII DE SUSTINERE A DIAGNOSTICULUI
a) examenul clinic- semne subiective si obiective
b) investigatii paraclinice- ex radiologie, probe laborator
a) Examenul clinic- semne subiective si obiective
Debutul bolii este insidios. Durerea apare insidios ca o fatigabilitate cu intensitate crescanda.Durerea este de tip mecanic,este agravata de mers,de sprijin prelungit, de oboseala si este calmata de repaus.Rar unii bolnavi au
dureri nocturne.Impotenta functionala este de intensitate variabila,la inceput
fatigabilitate precoce la alergare sau la urcatul scarilor,apoi ca o jena ce-l impiedica sa-si lege sireturile pantofilor, sa-si incruciseze picioarele,schiopatarea aparand in general dupa 2-5 ani de evolutie. 
Semne obiective:
Bolnavul se examineaza in mers, stand in picioare.La mers putem observa schiopatarea,bolnavul evitand sa se sprijine pe membrul inferior afectat.
Candin picioare se observa la bolnav o atitudine vicioasa,cu membrul inferior in usoara flexie si rotat extern.In decubit la examinarea mobilitatii articulatiei coxofemurale,se remarca o limitare dureroasa a flexiei coapsei pe bazin abductiei si rotatiei.In decubit ventral observbam si limitarea extensiei coapsei.Semnele locale de inflamatie lipsesc.
b) Investigatii paraclinice- ex radiologic, probe laborator
Se efectueaza examenul de fata al bazinului ortostatism, iar pentru aprofundare sunt necesare radiografii si din alte incidentea. 
Radiografia standard arata de partea afectata:
-o pensare a interliniului articular 
-osteofitoza pe zonele,marginale ale capului femural 
-osteoscleroza cu osteocondensare de o parte si de alta a pensarii in zona de presiune maxima 
-osteoporoza sub forma de geode in capul femural si in cotil


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Recuperare Medicala Balneofizipterapice in Coxartroza.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!