Nou-Nascutul Matur

Extras din proiect Cum descarc?

Neonatologia-este o ramura a pediatriei care studiaza particularitatile organismului si patologia copiilor in prima luna de viata.
Perioada neonatala se numeste a cea perioada cand copilul se gaseste in mediu atmosferic din primele zile pana la 28 zi a vietii.
Se numeste nou-nascut matur daca a trecut ciclul de dezvoltare intrauterina- 10 luni sau 42 saptamini-280 zile, si este functional matur.
Starea functionala a copilului incepe cu primele minute ale vietii sale, cu prima inspiratie a aerului si adaptarea organelor si sistemelor de organe la noile conditiile de viata. In perioada intrauterina schimbul de gaze se realizeaza prin circulatia placentara.
In timpul nasterii are loc intreruperea circulatiei placentei. Hipoxia si acidoza aparute in primele secunde ale vietii duc la excitarea centrului de respiratie in bulbul rahidian, are loc contractarea covulsiva a diafragmului si musculaturii respiratorii , plamanii se extind , in momentul acesta are loc prima inspiratie a nou-nascutului.
Dupa intreruperea circulatiei placentare are loc modificarea circulatiei sanguine. Se abtureaza caile sanguine fetale- ductul arterial, orificiul oval , are loc functionarea circulatiei sanguine mari si mici.
Se adapteaza si tractul digestiv la conditiile de viata in primele 24-48 ore apar diferite bacterii.
Pentru copilul nou-nascut orice nastere chiar si fiziologica poate fi un traumatism pentru el. In perioada de nou-nascut se socoate din I zi a vietii lui pana la 28 zi. Perioada de nou-nascut evidentiaza defectele dezvoltarii unor sisteme si organe consecintele traumelor cranio-cerebrale, urmari ale asfixiei , boala hemolitica , toxoplasmoza etc.
Masa medie a nou-nascutului matur se socoate de la 2500-4500 gr.
Talia medie este de 50 cm oscileaza de la 48pina la 52 cm.
Masa si lungimea corpului depinde de varsta mamei , starea sanatatii , alimentatia, conditiile de trai, factorii negativi daca au fost si cum au actionat.
Nou-nascutul este un matur in miniatura , iar prin forma corpului si marimea diferitor segmente ale corpului se deosebeste de copii de alte varste.
Corpul mai mult sferic , mai ales la copii extrasi prin cezariana, reprezinta un sfert din lungimea corpului.
Fata -sprancenele localizate pe o linie care trece de jumatate inaltimii capului. Craniu sufera modificari dupa pozitia fatului , forma bazinului mamei si modul de trecere prin canalul pelvigenital.
Perimetru craniului este in medie de 34 cm , cu 2 cm mai mare decat perimetru toracic , mai mare la baieti decat la fete.
In nasterile grele pot aparea edeme , mai frecvent occipitale mai rar frontale, faciale, humerale si pelviene, care dispar in 2-4 zile dupa nastere.
Craniul nou-nascutului prezinta anumite particularitati : elastic , se modeleaza in timpul travaliului , cu incalecarea oaselor parietale , cu micsorarea diametrelor craniene. Intre oasele calotei craniene nu exista suturi si spatii pline cu tesut conjunctiv, bogat vascularizat, care accidental se poate rupe si da hemotraume.
Raportul craniului-fata la nou-nascuti este de 1/8 fata de 1/2 la adult. Capacitatea craniului este in medie de 375 cm3 la baieti si 350 cm3 la fetite.
Fontanela anterioara , rombica, in medie e de 2.5 cm situata in dreptul triunghiurilor frontale ale parietalelor, la unirea suturilor cononara si sagitala.
Fontanela posterioara -intre oasele parietale si occipital, de forma triunghiulara cu diametrude 1 cm , la 75% din nou-nascuti este inchisa la nastere.
Fontanelele parietale ( 2 ) sunt inchise la nastere. 
Oasele membrelor -pozitia lor depinde de prezentatia fatului la nastere ( in croniana -coapsele si gambele sunt mobile ). Membrele superioare si inferioare sunt scurte, egale intre ele.
Gatul este scurt . Trunchiul este ovalar cu polul ascutit CAUDAL. 
Coloana vertebrala este fara curburi cu exceptia promotoriului . 
Abdomenul este alungit ,usor ascavat la nastere si se continua cu pelvisul.
Ombilicul este situat sub linia care imparte corpul in doua jumatati.
Pielea prezinta unele particularitati la nou-nascut .Epidermul subtire se desprinde usor de derm, dermul ajunge pana la 0.7 mm .


Fisiere in arhiva (1):

  • Nou-Nascutul Matur.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!