Perceptia Studiului Eticii la Medici Dentisti

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap. 1 INTRODUCERE 3
Cap. 2 DEZVOLTAREA CONCEPTULUI
DE PROFESIE SI PROFESIONALISM 6
Cap. 3 PREMISELE PROFESIONALISMULUI 36
Cap. 4 PROBLEME ETICE - MANIFESTARI ALE
PROFESIONALISMULUI IN PRACTICA PRIVATA 41
4.1.AUTONOMIA PACIENTULUI 41
4.2.ALTERNATIVE DE TRATAMENT 42
4.3.POTI AVEA INCREDERE IN STOMATOLOG? 43
4.4.ADEVARUL DESPRE AMALGAM SI
FLUORIZARE 49
4.5.CREDIBILITATEA STOMATOLOGILOR 50
4.6.PACIENTII CU HIV/SIDA 54
4.7.LOIALITATEA PACIENTILOR 55
Cap. 5 PREVENTIA CA TEMEI AL 
PROFESIONALISMULUI 61
5.1.ATITUDINEA PREVENTIVA IN
STOMATOLOGIE 61
5.2.FLUORIZAREA APEI 63
5.3. EDUCATIA STOMATOLOGICA 72
Cap 6.CONCLUZII PERSONALE 79
Cap 7. PARTE PERSONALA 84
7.1. SCOPUL STUDIULUI 84
7.2. METODA DE LUCRU 85
7.3.REZULTATE 85
7.4. DISCUTII. 90
7..5.CONCLUZII 90
BIBLIOGRAFIE 91


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 INTRODUCERE
Motivele alegerii temei
In legatura cu profesiunea medicala, in vorbirea curenta, intrebuintam ca sinonime termenii etica, morala si deontologie, pentru a ne referi la aspectele normelor nescrise ale comportamentul medicului ca om si ca profesionist.
Deontologia deriva etimologic din cuvintele grecesti dentos (datorie) si logos (cuvant); sensul mai restrans este deci studiul datoriilor medicului. Elementele cele mai importante ale deontologiei medicale privesc responsabilitatea morala si juridica a medicului.
in viata societatii, munca, comportamentul si atitudinea indivizilor sunt reglementate atat de legi scrise cat si de reguli necodificate. Legile scrise constituie normele de comportament obligatorii, inscrise in Codul Penal si formulate in diferite legi. Legile apartin domeniului dreptului si respectarea lor este asigurata prin forta de constrangere a puterii de stat.
Respectarea normelor nescrise de conduita sociala este asigurata prin puterea opiniei publice, precum si prin acele obiceiuri si traditii ale vietii sociale, care apartin domeniului moralei.
Etica nu este altceva decat teoria moralei. Deriva de la cuvantul grecesc ethos care inseamna obicei sau moravuri. Este o ramura a filozofiei care se ocupa cu originea, dezvoltarea, criteriile si categoriile moralei, cu
rolul lor in societate. Dreptul si morala sunt categorii ce apartin suprastructurii, fiind forme ale constiintei sociale, care se dezvolta si se modifica in functie de transformarile prin care trece baza economica a societatii.
Dezvoltarea fenomenelor sociale apartinand suprastructurii are legile ei particulare. Aceste fenomene oglindesc intarziat modificarile survenite in relatiile sociale; continutul nou apare adesea in forma veche; elementele progresive ale continutului vechi trec si se perfectioneaza in cel nou. Asa stau lucrurile in legatura cu etica in general si in legatura cu particularitatile morale ale profesiunii medicale.
Printre aceste particularitati se poate socoti si faptul ca de la inceputurile ei, medicina a avut un continut etic (moral) pe care 1-a pastrat in zilele noastre si pe care il va pastra si in viitor. Categoriile etice de bine-rau, valoare-nonvaloare, datorie, cinste, constiinta, eroism, modestie, personalitate etc, isi au corespondentul lor in deontologia medicala. Munca medicului nu creeaza valori de schimb, nu este producatoare de marfa, dar vindecarea bolilor, alinarea suferintelor constituie indeplinirea unor necesitati sociale.
Medicina ca profesiune a presupus, intotdeauna, dar mai ales in conditiile progresului tehnic actual, o atitudine etico-afectiva fata de bolnav. Daca progresul tehnic, incontestabil, a avut totusi limitari in timp si spatiu, atitudinea etico-afectiva a conferit practicii medicale elemente de permanenta.
Daca spunem ca medicina este inainte de toate un domeniu al umanului, medicul aparand astfel ca ,,o existenta pusa in folosul alteia", cerandu-i-se, prin urmare, o deosebita cultura umana, daca spunem ca medicul are nevoie ,, de calitatile tuturor celorlalte profesiuni", deoarece raspunde de insasi viata omului, atunci realizarea acestor atribute trebuie sa se faca in primul rand prin calitatile sale moral-psihologice. Aceasta cerinta a fost promovata inca de pe timpul lui Hipocrat, care arata ca pentru a fi un bun
medic este nevoie de predispozitie (vocatie), studii, timp, loc prielnic si dragoste de munca. Astazi, progresul tehnic in medicina a accentuat preocuparea pentru psihicul bolnavului si valoarea calitatii morale a medicului.
Continutul moral al profesiunii medicale a determinat ca aceasta ramura de ocupatie sa fie considerata de la inceput, in constiinta opiniei publice si a medicilor, nu ca o simpla meserie , ci ca o vocatie, ca un ordin medical. Aceasta notiune nu inseamna numai o comunitate de interese, o breasla sau un sindicat, ci are un pronuntat caracter etic. Ordinul medicilor este exigent fata de membrii sai din punct de vedere moral, dar asigura totodata prerogative, ocrotire si solidaritate. Aceste aspecte etice s-au pastrat chiar pana in zilele noastre transmitandu-se de la o generatie la alta.
Capitolul 2. DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE PROFESIE SI PROFESIONALISM
Notiunea de medicina deriva din substantivul latin medicina. Verbul
corespunzator medeor-eri inseamna a trata, a lecui, a ingriji in sensul mai larg
a veni intr-ajutor si este in stransa legatura cu medior, a medita, a cugeta
asupra unui lucru, a se ocupa intens de ceva (la pasiv, cu inteles de a se
vindeca, a se tamadui). Atat in limba noastra, cat si in limbile de larga
circulatie (franceza - medicine, germana - Medizin, engleza - medicine) acest
cuvant a fost utilizat pentru a numi arta si stiinta de a preveni boala, a usura
suferinta omului, a-1 tamadui - fiind una dintre cele mai frumoase si nobile
indeletniciri omenesti.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perceptia Studiului Eticii la Medici Dentisti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!