Pneumonia Pneumococica

Cuprins proiect Cum descarc?

I.Bibliografie
II.Introducere
III.Anatomia si fiziologia aparatului respirator
1.Anatomia aparatului respirator
-Nasul
-Laringele
-Traheea
-Bronhiile principale
-Plamanii
-Pleura
2.Fiziologia respiratiei
-Ventilatia pulmonara 
-Schimburile gazoase respiratorii
IV.Pneumoniile
1.Generalitati
2.Clasificarea pneumoniilor
3.Patogenie
4.Pneumonia pneumococica
-Epidemiologie
-Etiopatologie
-Morfologie
-Tablou Clinic
-Explorare paraclinica
-Diagnostic
-Evolutie paraclinica
-Tratament
V.Plan de ingrijire
1.Cazul numarul 1
-Prezentarea pacientului
-Nevoile fundamentale
-Plan de ingrijire
-Educatia sanitara
2.Cazul numarul 2
-Prezentarea pacientului
-Nevoile fundamentale
-Plan de ingrijire
-Educatia sanitara
3.Cazul numarul 3
-Prezentarea pacientului
-Nevoile fundamentale
-Plan de ingrijire
-Educatia sanitara
4.Interventii aplicate


Extras din proiect Cum descarc?

CAP. I
INTRODUCERE
In patologia pulmonara, starile morbide caracterizate prin alveolita si/sau infiltrat inflamator interstitial, sunt cunocute sub denumirea de boli pulmonare inflamatorii acute sai pneumonii. Etiologia a cestor pneumonii este foarte diversa, infectioasa sau neinfectioasa.
Suprafata extrem de marea aparatului respirator prin care aceasta intra in contact cu aerul inspirat cu componentele infectioase si neinfectioase din atmosfera explica incidenta mare a pneumoniilor. Patrunderea agentilor infectiosi la nivelul plamanului se face frecvent pe cale aerogena sub forma moicroorganismelor localizate initial in nazofaringe si in gura de unde sunt aspirate in plamani. Afectarea infectioasa se mai poate realiza mai rar pe cale limfatica sau hematogena.
Pneumonia pneumococica este prototipul si principala cauza de pneumonie bacteriana din tara noastra. Agentul etiologic este un germen gram pozitiv - Streptococus pneumoniae (pneumococul). 
Prin teste serologice au fost identificate peste 80 de tipuri de pneumococ, dintre acestea serotipul 3 de pneumococ este cel mai virulent producand pneumonii severe inspecial la persoane cu tare organice (boli pulmonare cronice, diabet).
Desi individul sanatos are o capacitate eficienta de aparare fata de invazia pneumococica, o serie de factori care actioneaza temporar sau de lunga durata pot interfera cu mecanismele de aparare respiratorii crescand succebilitatea la infectii. Printre acestea mai importante sunt: expunerile la frig si/sau umezeala, infectii virale respiratorii, insuficienta cardiaca, boli pulmonare cronice.
Incidenta anuala a pneumoniei pneumococice este numai partial cunoscuta din cauza dificultatilor practice al diagnosticului bacteriologic si prin neobligativitatea declararii bolii. Pneumonia apare sporadic la persoane anterior sanatoase dar, posibil si in mici epidemii in colectivitati si familie. Este mai frecventa la barbati decat la femei precum si in anotimpirile reci si umede, iarna-primavara atunci cand numarul purtatorilor de pneumococ este maxim.
In era preantibiotica pneumonia pneumococica a fost o boala grava cu mortalitate medie de aproximativ 30%, de la introducerea penicilinei, mortalitatea a scazut semnificativ, fiind de aproximativ 1%. Prevenirea pneumoniei pneumococice este necesara la persoanele cu risc inalt de a face o boala severa cu prognostic grav.
Alegerea acestei teme este justificata de faptul ca pneumonia pneumocicica este o afectiune pulmonara ce poate fi complet tratata si vindecata printr-o terapie antimicrobiana si masuri de ingrijiri generale.
Un rol deosebit revine si cadrului medical care are obligatia sa supravegheze pacientul si sa urmareasca complicatiile si accidentele afectiunilor si tratamentului aplicat in perioada spitalizarii pacientului diagnosticat in perioada spitalizarii.
De asemenea trebiue sa contribuie la actiunea de depistare a purtatorilor de pneumococ mai ales in anotimpurile reci si sa instituie actiuni de educatie sanitara in colectivitati, participand astfel la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.
CAP. II
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA
APARATULUI RESPIRATOR
1.ANATOMIA APARATULUI RESPIRATOR
Aparatul respirator cuprinde organele prin care se realizeaza respiratia pulmonara.
O parte din organele aparatului indeplinesc si alta functie decat respiratia:
-fosele nazale servesc la respiratie, dar si pentru miros;
-nazofaringele sai rinofaringele lasa sa treaca aerul spre plamani, dar ventileaza si urechea medie din trompa lui Eustachio;
-orofaringele sau bucofaringele: la nivelul lui se incruciseaza calea respiratorie cu cea digestiva;
-laringele este un organ respirator, dar si un organ al fonantei.
Incepand cu traheea, organele aparatului respirator au functii pur respiratorii.
Componentele aparatului respirator:
-caile respiratorii superioare: nas, cavitati nazale, faringe, trahee; 
-organul de schimb respirator, plamanul, cu arborele bronsic.
1.NASUL o proieminenta mediana , deforma unei piramide, situat in mijlocul fetei.
Aspect exterior: nasul prezinta urmatoarele segmente:
-radacina nasului, care il separa de frunte;
-baza nasului, care priveste inferior si prezinta doua orificii - narine, separate prin portiunea membranoasa a septului nazal;
-doua fete laterale formate din oasele nazale, superior si cartilajele nazale inferior;
-trei margini, doua laterale care corespund santurilor nazo-palpebral si nazo-genian si una anterioara care formeaza dosul nasului.
Constitutia anatomica.
Elementele anatomice ale nasului se dispun in doua planuri:
-superficial sau moale, reprezentat de tegument, tesut celular subcutanat, muschii pielosi ai nasului si membrana fibroasa care uneste elementele cartilaginoase;
-profund sau de sustinere care formeaza scheletul nasului: osos si cartilaginos.
Cavitatile nazale sunt doua canale orientate anterior, delimitate de oasele fetei si ale bazei craniului si asezate de o parte si de alta a liniei mediene. Ele comunica, anterior cu exteriorul prin narine si posterior cu rinofaringele prin coane sau orificii nazale posterioare.
Fiecare cavitate nazala prezinta un vestibul nazal si cavitatea nazala proprizisa.
Vestibulul nazal este regiunea anterioara a cavitatii nazale si se intinde pana la o proieminenta a peretelui nazal lateral. Cavitatie nazale propriu-zise se intind pana la coane si au directie orizontala.
Mucoasa nazala sau pituitara inveleste peretii cavitatii nazale, patrunde in sinusurile paranazale, iar la nivelul coanelor se contiunua cu mucoasa nazofaringelui. La nivelul vestibului nazal, epiteliul este prevazut cu peri si glande sebacee. Perii au rol de a opri impuritatile din aerul inspirat. Mucoasa nazala este bogat vascularizata ceea ce permite ca aerul inspirat sa fie incalzit si umezit.
2.LARINGELE. Este un alt segment al aparatului respirator, care are rol de conduce aerul spre plamani si in fonatie. Laringele este asezat sub osul hioid, deasupra traheei si anterior de laringo-faringe.
Laringele este format din urmatoarele elemente:
a)Schelet cartilaginos care cuprinde:
-cartilajul tiroid este cel mai mare este vizibil si palpabil. Este situat in regiunea anterioara si mediana a gatului - ,,marul lui Adam".
-epiglota este un cartilaj elastic, mobil, care intervine in timpul deglutiei. Are forma unei frunze.
b) Articulatii si ligamente care unesc cartilajele intre ele.
c)Musculatura larigelui care intervine in respiratie si fonatie.
Acesti muschi pot micsora sau mari partial sau in totalitate glota, contracta sau relaxeaza corzile vocale, realizand o gama intreaga de modulatii proprii fiecarui individ.
d)Mucoasa laringelui. Laringele este invelit pe toata suprafata sa interna de o mucoasa care se continua superior cu mucoasa faringiana, iar inferior cu cea traheala.
La interior, laringele se poate imparti in trei etaje: etajul vestibular cuprins intre orificiul laringian superior, plicile ventriculare si plicile vocale si etajul infraglotic cuprins intre plicile vocale si marginea inferioara cartilajului cricoid.
3.TRAHEEA. Este segmentul aparatului respirator care continua laringele, fiind asezata inaintea esofagului. Datorita structurii fibro-cartilaginoase si musculaturii traheea are o mare elasticitate, putandu-se lungi sau scurta ca un resort.
La nivelul limitei inferioare (nivelul vertebrelor T4-T5), traheea se bifurca in bronhiile principale dreapta si stanga.
Structura traheei. Este formata dintr-o membrana fibro-musculo-elastic, ce contine 15-20 inele cartilaginoase incomplete. Aceasta membrana se prezinta ca un tub.
In partea posterioara, arcurile cartilaginoase lipsesc, iar membrana devine plata. Musculatuta traheei uneste cele doua capete ale arcurilor cartilaginoase, fiind cuprinsa in grosimea membranei fibro-elastice. Contractia musculaturii micsoreaza diametrul traheei, apropiind extremitatile arcurilor cartilaginoase. Mucoasa traheei este formata din corion, glande mixte si epiteliu pluristratificat, cilindric.
4.BRONHIILE PRINCIPALE. Bifurcarea traheei da nastere celor doua bronhii principale: dreapta si stanga. Fiecare bronhie principala patrunde in plamanul respectiv prin hilul pulmonar. Limita inferioara a bronhiei principale o constituie originea bronhiilor lobare.


Fisiere in arhiva (4):

  • PROIEC~1.DOC
  • PROIEC~2.DOC
  • PROIEC~3.DOC
  • PROIECT1.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!